Vanuatu

Vanuatu sijaitsee Melanesiassa, lounaisella Tyynellämerellä, noin 1.750 kilometriä Australiasta itään. Asukkaita on alle 300.000.Vanuatun tasavalta, vuoteen 1980 asti Uudet-Hebridit, on saarivaltio Oseaniassa. Se sijaitsee Melanesiassa, lounaisella Tyynellämerellä, noin 1 750 kilometriä Australiasta itään. Asukkaita 300.000. Vanuatu kuuluu Kansainyhteisöön ja käsittää 83 lähinnä tuliperäistä saarta melko tiiviinä ryhmänä. Suurin saari on Espiritu Santo. Pääkaupunki Port Vila, jossa 51.000 asukasta, sijaitsee Efaten etelärannikolla.  Alueelle on tullut ennen eurooppalaisia useita uudisasukkaiden ryhmiä eri lähtöalueilta, ja siksi siellä edelleen puhutaan yli sataa paikallista kieltä. Osin WikipediaVanuatu sijaitsee Melanesiassa, lounaisella Tyynellämerellä, noin 1.750 kilometriä Australiasta itään. Asukkaita on alle 300.000.

14 tammikuuta 2016

Niin kivaa kun Fijillä olikin, oli minulla pakkolippu ostettuna jo Solomonin saarilla. Tämä on tämän pakkomatkustamisen kirotuin puoli. Jos viihdyt, pakko lähteä, jos et viihdy pakko jäädä.

Eikä tässä näiden maiden kannalta ole mitään todellista apua. Jos vaan sanon, että asylum, ei siinä lipulla ole merkitystä. Tai jos jään tänne, niin sitten jään. Ja joudun ostamaan uuden lipun.

Tuo safety tarkastus alkoi tänään harmittaa. Olen antibioottikuurilla ja piti ottaa seuraava tabu klo 13. Tarkastukseen tulin klo 12 ja lento olisi klo 14. Maanittelin, että saisin ottaa tilkan vettä mukaani, koska rahat käytin hotellilaskun maksamiseen. Ei jää turhaan mitään taskunpohjiin. Yhden tarkastajanaisen sain hellytettyä, mutta en enää toista. Mielenosoituksellisesti join vesipulloni tyhjäksi naisten edessä. Näytin että tuskin se pommi oli, kun sen noin vain join. Tai jos olenkin muslimi, joka juo veden sisäänsä ja sitten lyön koneessa nyrkillä mahaani ja pum.

Taas alkoi ihmetyttää tämä eurooppalainen lepsuilu. Kuka tahansa saa tulla, omilla papereilla, väärennetyillä tai ilman papereita. Tervetuloa, me pidämme sinusta huolta. Ehkä muistat, että meillä naiset ja miehet on tasa-arvoisia. Jos et muista, syytetään yhdessä suomalaista miestä rasistiksi.

Kentällä kävi vanhanaikainen. Menin istumaan vastapäätä gatea, jossa oli kyltti Vanuatusta. Varmuuden vuoksi laitoin kellon soimaan, mutta olin laittanut sen tunnin liian myöhäiseksi. Heräsin kuitenkin omia aikojaan vähän myöhemmin. Kyltti olikin vaihtunut Brisbaneksi. Unen pöpperöisen reaktio tietenkin on, että nyt ovat matkustajat jo sisällä. Reppu koneessa ja minä tässä.

Sitten tarkistin taululta, että gate oli vaihdettu 8:aan. Mutta missään ei ollut 8:aa. Pyörin vähän aikaa sekona, kunnes joku osasi selittää, että kone myöhässä, oota ihan rauhassa. Kerran olin Suomen itsenäisyyspäivänä tulossa Neuvostoliiton Moskovasta ja nukahdin. Finnair oli juuri vetämässä ovea kiinni kun heräsin ja juoksin huutaen odottakaa. Mitähän olisi käynyt, viisumi päättyi ja mies Moskovassa, tavarat koneessa. Minulla on oikeastaan ollut paljon hyvää tuuria elämässä, jos kohta aivan liikaa murheitakin.

Matkustajia oli vain 20 ja aika pieni kone. Lentoja kerran viikossa.

Heti kentällä näki, ettei Vanuatu ole Fijin varoinen, siis varakas. Mutta ei tämä nyt köyhäkään. Ja hups, täällähän on oikeanpuoleinen liikenne. Mitä ihmettä, ensimmäinen näistä saarista, jossa näin. Onkohan tämä ollut Ranskan alusmaa.

Otin kentältä kaikkein vanhimman taksikuskin. Ne ovat turvallisia kaikkialla. Hän toi minut erilaisen väännön jälkeen tähän paratiisihotelliin, jossa sain huoneen melkein meren päältä. Nettiä ei ole huoneessa, mutta respassa ilmainen wifi. Hui, pitkästä aikaa olen vapaa laittamaan kuvia. Puhelin ei tosin toimi kun verkkoa ei löydy, mutta en minä puhelimella kenellekään soittaisikaan.

Täällä aikaero Suomeen tippui 11 tunnista 9:ään. Terveiset Vanuatusta ja nyt lähden heti kaupungille. Downtown 5 minuutin kävelymatkan päässä. Minulla on jo nyt fiilis, että tänne kannatti tulla.

Vanuatu

Eka päivä illassa

Jos saisin vapaasti päättää, tänne jäisin pitemmäksi aikaa. Mutta ennakkoon oli pakko hankkia jatkolippu. Ja sen vankina ollaan.

Heti lentokentällä oli olo, että tämä on minun mieleeni. Vanuatu ei liian varoissaan, mutta ei liian köyhäkään. Kävelykierros kaupungilla osoitti ennakkokäsityksen tälläkin kertaa oikeaksi. Täällä ei ole rantoja, kokonaan, pilattu, ja niillä on kiva kävellä. Tosin hieman äsken ajatutti, kun oli vain kuun valoa, eikä loppupätkällä ollut mitään rakennuksia. Pimeys tuli aikaisin, jo puoli seitsemältä. Pois kaupungilta tulin kahdeksalta, pilkkopimeässä.

Nyt pitää nauttia jokaisesta hetkestä täällä, lähden liikkeelle jo aamuvarhain. Onneksi tauti on hellittänyt.

Suomesta hyvä ystäväni kirjoitti, että missä on ilo matkatarinoistani. Mietin sitä syödessäni loistavaa kala-ateriaa Chillissä. On totta, että iloisia sattumuksia ei ole niin paljon kuin aiemmin. Viikko sairaana ei innostuta tutustumaan paikkoihin riittävällä volyymillä.

Afrikassa minulla on ystävät, joiden tapaaminen aina tuo mukanaan paljon kivaa. Viime matka onnistui niin hyvin kun kohtasin ihmisiä kotioloissaan niin Burundissa, Tansaniassa kuin Etiopiassakin.

Täällä saarien väli on pitkä, vaikkei lentomatka olisikaan paria tuntia enempää. Lentämiseen menee nykyään niin hirmuisesti aikaa. Samoin reittien selvittäminen vie aikaa kun lentoja ei ole kuin kerran viikossa saarien välillä. Lentomatkalla ei tutustu ihmisiin. Bussimatka on yhtä ilotulitusta koko matkan.

Toki asiaan vaikuttaa pettymys siihen, kuinka hampaaton Suomi on humanitäärisen maahanmuuton osalta. Olen siitä vuosia ja vuosia kirjoittanut, etenkin taloudellisista vaikutuksista. Nykyisin olen sitäkin enemmän huolissani Suomen ja Euroopan muuttumisesta muslimimaanosaksi paljon nopeammin kuin olin laskenut. Laskin, että lapsen lapseni näkevät päivän, jolloin suomalaiset ovat vähemmistönä omassa maassaan. Mutta sen tulevat näkemään jo lapseni ja jos itse elän äidin suvun mukaan, näen minäkin.

Minun on ollut pakko kirjoittaa matkan aikana tätä tuskaa ulos blogiini Iltalehdessä ja FB-päivityksin. Vasta eilen illalla tuska helpotti, enkä enää kirjoittele täältä matkan päästä.

Suomen hallitus kokoontuu Vanuatussa, Sipilä, Soini, Stubb

Äsken selasin Suomen sattumuksia ja ministerimme on esittänyt lakia katupartioiden kieltämiseksi. Se kertoo, ettei Stubb ole oppinut mitään viime vuoden invaasiosta. Ihminen ei opi ja siksi kaikki on niin toivotonta. Mutta antaa Stubbin nyt rangaista suomalaisia siitä, että ulkomaalaiset kohtelevat meitä huonosti. Häneltä ei kannata enää odottaa mitään järkeviä aloituksia. Jos olisin ollut kokoomuksen puoluekokouksen äänestäjä, olisin äänestänyt Vapaavuorta. Ei millään pahalla. Tämäkin ennakkoasenne alkaa osoittautumaan oikeaksi.

Hyvästi suvaitsevainen Suomi. Minä kuljen nyt ilman paitaa ja menen iltadrinksulle.

Vatu on Vanuatun raha, Australian dollarin ohella.

Ninni: Eivät ole vatuloineet vatuaan 😀

Vanuatu, matkan paras paikka

Täällä on rento meininki

16. tammikuuta 2016 · Port Vila, Shefa, Vanuatu · 

Aussit tulivat Vanuatuun viikonlopuksi kuin suomalaiset Tallinnaan. Mutta minäpä siirryin kansan pariin. Ja löysin erilaisen Vanuatun.

17. tammikuuta 2016 ·

Vanuatussa sunnuntaina hiljaista

Aussitkin ovat poissa. Täällä on kuin Neuvostoliitossa valuuttakaupat. Sama kallis krääsä kuin maailman kaikilla lentokentillä voidaan ostaa AUS dollareilla kaupoista,joihin kantaväestöllä ei ole asiaa. Vaan miksi aussi ostaa Jacob Creekinsä Vanuatulta. (Edit: arvaus sama syy, miksi suomalainen ostaa Koffin oluet Tallinnasta)