Matkaopas Pariisin kautta kulkeville
Tammikuu 2020
Tilasin lipun netistä Supersaversin kautta, eSky.eu, koska sen hinnat olivat halvimmat. Netti ehdotti välilaskua Pariisiin ja lentojen väli olisi 3 tuntia. Suomesta mennään Charles de Gaulle-kentälle, josta pitää vaihtaa Orlyyn. Tiesin ettei 3 tuntia riitä. Mitään järkevää pitemmän välin lentoa ei tullut esille.
Siispä tilasin lennon Pariisista Cayenneen. Hinta tuntui kohtuulliselta, 540 euroa. Kun aloin tilaamaan, palvelu vei AirFrancen sivuille ja hinta oli noussut muutamassa sekunnissa yli 900 euron. Siispä uusi yritys. Air Caraibes, jonka 600 euron hinta tämän jälkeen tuntui halvalta. Lähtö olisi klo 13 Pariisista.
Tuo hinnankorotus on yleinen temppu, jota nämä matkoja välittävät käyttävät. Yleensä on vielä lisävaroitus, vain 1 paikka jäljellä. Etenkin hotellien osalta. Kun menin Niilon kanssa Färsaarille tein virheen ja otin tällaisen matkan. Lapsen kanssa ei voi ottaa riskiä. Kun mentiin hotelliin, se oli puolityhjä.
Sitten Helsingistä. Olivat kaikki aika kalliita. Finnairin menolippu yli 300 euroa. Huijasin Finnairia ja otin menopaluun, se maksoi 200 euroa. 15 euroa lisää ja sain muutosoikeuden paluulippuun. Laitoin paluun muutaman kuukauden päähän. Se olikin fiksu temppu, koska nyt voin osoittaa lähteväni kotiin, jos joku alkaa vaatimaan paluulippua, jotta pääsen uuteen maahan.
EDIT: Pariisi-Helsinki-lippu kelpasi muutamissa maissa, mutta LIAT-lentoyhtiö hyväksyi sen vain kerran. Kerran oli St Maartenilla juuri pääsemässä matkaan, reppu oli jo menossa hihnalle ja virkailijan antama lippu oli 10 cm päässä kädestäni kun hän kysyi onko minulla jatkolippua. Tiesin heti, että nyt häviän. Hullua on se, ettei kohdemaassa kukaan kysynyt lentolippua sinne tullessa. Vain Barbadosissa jouduin kuulusteluun, mutta pääsin siitä kun sanoin että ok, lähden sitten takaisin. Antakaa minulle reppuni ja lippu paluuseen. Virkamies löi samantien leiman passiin ja sanoi Welcome to Barbados.
Lähtö Helsingistä oli 20.30. Lento oli myöhässä yli puoli tuntia. Sitten piti hakea reppu, jonka aina laitan ruumaan, jolloin ei joudu selittämään turvatarkastuksessa turhia. Repun paino oli 11,5 kg, eli olin laittanut mukaan enemmän tavaraa kuin koskaan ennen. Silti ei mahtunut toisia lenkkareita, jotka olisivat ehkä tarpeen. No ostan uudet, jos käy jotain.
Orlyn kentälle on matkaa CDG-kentältä melkein 50 km. Olin katsonut hotellin valmiiksi kentän läheltä, mutta joku aavistus minulla oli, enkä varannut huonetta. Ajattelin, että pääsen kun olen aina ennenkin päässyt. Mutta viimeinen bussi Orlyyn oli jo mennyt. Seuraava lähtisi klo 6 jälkeen. No lähtihän se, puoli tuntia myöhässä.
Kello oli jo yli puolen yön Ranskan aikaa huomatessani, että mitäs nyt tehtäisiin. Terminaalissa ei ollut yksikään kahvila auki, eikä mikään muukaan. Automaatista saisi vesipulloja ja jotain snacksejä. Kortilla voisi maksaa, mutta laitteet hyväksyivät vain etäluettavan kortin. Kaikki taskun pohjat kääntämällä löysin kolikoita kahta pientä vesipulloa varten. Niillä oli pärjättävä. En lähtenyt kokeilemaan wc-tilojen hanavettä.
Kentällä oli paljon turvamiehiä ja muutama iso vahtikoira. Silti oli luuhattava kentällä, jossa penkit on tehty siten, ettei voi ottaa pitkillään nokosia. Ei ollut mitään järkeä lähteä muutamaksi tunniksi hotelliin, koska siirtymisiin menisi suuri osa ajasta. Sain kuitenkin nukuttua pari tuntia istuva-asennossa ja laittamalla reput kiinni jalkoihin.
Orlyn aamun ensimmäinen bussi oli myöhässä puolisen tuntia. Matka sinänsä meni kätevästi. Oli lauantai, eikä ruuhkia. Silti matka-aika oli tunnin (melkein 50 km).
Passini ja paperini on tarkastettu eri vaiheissa toistakymmentä kertaa. Siksi oli yllätys, että Cayennen kentällä oli portilla vain nainen, joka ei edes tarkistanut passia kun näki että EU-passi. Käveltiin suoraan läpi. Yhä enemmän ihmettelee, millä konstilla nämä paperittomat kulkevat Euroopassa. Koskevatko tiukat lait vain kantaväestöä?
Ranska on jo menetetty. En ole käynyt Pariisissa pitkään aikaan, joten kirjoitan nyt vain lentokentän tuntemuksista. Maahanmuuttajia on kaikkialla, työtehtävissä, matkustajissa. Ja oli GDG:llä automaattinen siivoojarobottikin, joka teki tosi tarkkaa työtä. Emme tarvitse enää pienipalkkaisia maahanmuuttajia.
Cayenne on pieni 60.000 asukkaan kaupunki. Täällä on koko maassa asukkaita 300.000. Silti tänne lentää ainakin 2 vuoroa päivässä. Ja kone oli iso. Ja täynnä. Ja valkoihoisia oli noin 10 % matkustajista.
Mietin, että afrikkalaisilla on Afrikka. Ja käytännössä koko Karibia. Muslimeilla on Pohjois-Afrikka, Afrikan sarvi, lähi-itä, Indonesia. Miksi ihmeessä Eurooppakin pitää valloittaa. Miksi emme saa olla Euroopassa eurooppalaisia. Nykymenetelmillä väestönvaihto on vääjäämätön 100-150 vuoden kuluessa. Vaihtoa vähätellään sillä, mikä on tilanne nyt ja ennusteiden mukaan vuonna 2050. Miksei katsota pitemmälle.
Ja vihje kulkijoille. Jos Pariisin kautta on jatkolento, joka edellyttää lentokentän vaihtoa, tulee varata ainakin 5, mielellään 6 tuntia vaihtoon, jotta se onnistuisi hermoilematta. Jos netti ehdottaa 3-4 tunnin vaihtoa, ei missään nimessä sitä kannata ottaa.