Espanjan kuningaskunta (esp. Reino de España) eli Espanja (esp. España) on Lounais-Euroopassa sijaitseva valtio. Se jakaa Iberian niemimaan Portugalin ja Isolle-Britannialle kuuluvan Gibraltarin kanssa. Maahan kuuluvat Baleaarit Välimerellä, Kanariansaaret Atlantilla, Ceutan ja Melillan kaupungit Pohjois-Afrikassa sekä muutama asumaton saari Marokon rannikolla. Espanjan pääkaupunki on Madrid (6,6 miljoonaa asukasta). Muinaiset roomalaiset valtasivat Espanjan Karthagolta toisessa puunilaissodassa, ja roomalaisten käyttämä latina on espanjan kielen pohjana. Islaminuskoiset maurit hallitsivat Espanjaa 300 vuoden ajan vuosina 700–1 000. 1400-luvulla maata hallinneet pienet katoliset kuningaskunnat yhdistyivät vaiheittain vuoteen 1512 mennessä. Espanjan noin 47 miljoonasta asukkaasta kolme neljäsosaa puhuu äidinkielenään espanjaa, joka on koko maan virallinen kieli. Muita, alueellisesti virallisia kieliä ovat katalaani (tai valencia), galicia, baski ja araneesi. (Wikipedia)

Maailman maista ei koskaan tiedä. Espanja valloitti koko Etelä-Amerikan Brasiliaa lukuunottamatta. Nyt se haluaa Gibraltarin Iso-Britannialta. Katalonian itsenäisyyshalut pysäytettiin väkivaltaisesti. Aiemmin torpattiin väkivallalla Baskimaa. Entä, jos myös oman kielen omaavat Galicia ja Aragonia haluavat itsenäisiksi.

DX-maita ovat Espanjan lisäksi Afrikkaan laskettavat Ceuta (85.000 asukasta), Melilla (84.000 asukasta) ja Kanarian saaret. Ceuta ja Melilla eivät ole tavoitelistallani, koska niissä on alle 100.000 asukasta. Aika näyttää käynkö niissä joka tapauksessa.

3.7.1986

Ranska: Pointe de Grave – Espanja

Ranskan Royan´ista Pointe de Grave´en laivalla klo 13 ja sitten 400 km ajomatka Espanjaan, jonka rajalla oltiin 20.30. Matkalla oli vain muutama pysähdys – Mammutti (kauppa) – sopan keitto, maiseman ihailu, Ullan vatsatauti ja siinä se taisi olla.

Espanjan tulli kyseli sol´ia (aurinkoa) ja sitä ennen Ranska oli rokottanut 20 km moottoritiematkasta kerran 10 Rfr ja kerran 7 Rfr. Roistot.

San Sebastianin likaisuus hämmensi, mutta camping löytyi. Pauli puhui espanjaa ”tres bambinos, dos cervezas, dos noches, una tenta” jne.

4.7.1986

San Sebastian

Lähdimme kohti San Sebastianin keskustaa noin klo 10. Aamukahvit juotiin kahvilassa – kahvi oli vahvaa, mutta omenapiiraat hyviä. Käveltiin ympäri kaupunkia, ja pojat etsivät luvattuja tavaroita. Löytyi loppuunmyynti-lelukauppa, joten -20% saatiin nosturista ja kivenrikkomiskoneesta. Käveltiin niemen ympäri ja mentiin välipalalle: olutta, rapuja ja grillattuja sardiineja. Miikka kävi parturissa. Ruokapaikasta saatiin paellaa ja mahtava annos salaattia. Maistui. Torilta ostettiin pullaa. Lähdettiin vuorelle katsomaan Radio San Sebastiania. Ullaa pelotti. Asemaa ei löytynyt, koska portti oli lukossa. Sen sijaan vuoren huipulla oli Linnanmäki! Ostettiin NIK sydän EUZKADI-tarra, jotta eivät räjäytä meitä. Käytiin Mamut-tavaratalossa. Illalla viereen tuli suomalaisia! Otettiin Cuba Libret, jotka olivat tosi väkevät. Ihmeteltiin, miten saatiin päivässä kulumaan 700 markkaa. Mummot istuivat vasta maalatulla penkillä ja siitä oli iloa koko matkalle.

San Sebastian La Concha, vuorella radioasema ja lähetinantenni. MARIBEL

EDIT 2021: Radio San Sebastian kiinnosti, koska Pauli oli DX-kuunnellut sitä 20 vuotta aiemmin. Asema lähetti QSL-kortin lisäksi viirin ja hienoja kuvia kaupungista. Erityisen hienolta näytti kuva San Sebastianin vuorelta kuvattu lahti. Vuorella sijaitsivat radiolähettimet. Paikan päällä lahti näytti pieneltä ja vähän sottaiselta, joten 20 vuoden unelmasta nähdä paikka tuli floppi.

EDIT2 2021: San Sebastian on baskialuetta. Euskadi ta Askatasuna eli ETA (suom. Baskimaa ja Vapaus) oli baskien järjestö, joka ajoi Baskimaan itsenäisyyttä Espanjasta sotilaallisin keinoin. Se lopetti toimintansa vuonna 2011 eli oli matkamme aikana voimissaan. Pauli yritti kuunnella järjestön radioasemaa Radio Euzkadi 1960-luvulla. Asemalla oli hieno Picasson piirtämä QSL-kortti. Asema oli Espanjan valtion mielestä laiton, minkä vuoksi sen lähetykset olivat epäsäännöllisiä, eikä Pauli koskaan sitä kuullut.

EDIT 2024: 16-vuotiaana kirjoitin pienen espanjankielisen kirjeen radioasemalle. ONDAS-lehti oli saanut kirjeen ja julkaisi sen lehdessään. ONDAS vastaa silloista Suomen Katso-lehteä. Sain yli 100 kirjettä Espanjasta ja kaikki halusivat kirjeenvaihtotoverin minusta. Muutaman kanssa kirjoitinkin paljon. Tytöt lähettivät postikortteja, joita oli yli 200. Säilytin niitä vuosikymmenet ja vasta nyt 2024 pystyn niistä luopumaan. Olen ottanut matkakirjaan yhden kortin jokaisesta kaupungista, joissa kävimme automatkalla 1986 ja joista olin kortteja saanut. Kortit olen merkinnyt nimellä MARIBEL. Hän oli tyttö, jonka kanssa eniten pidin yhteyttä.

5.7.1986

San Sebastian – Segovia – Sabadell – Avila – Salamanca

Sabadell. MARIBEL

Purettiin teltta ja päätettiin jatkaa matkaa. Campingpoika halusi Suomen setelin – annettiin kymppi. Aamukahvit juotiin moottoritien kahvilassa. Kesken ajon päätettiin muuttaa reittiä. Rannikon sijasta ajettaisiin erämaan halki Segoviaan ja sieltä Portugaliin. Matkasta tuli pitkä ja hikinen. Segovia löytyi lopultakin – luvattu erämaa ei ollut niin synkeä kuin matkailuesitteet kertoivat. Segoviassa on toiminnassa 2000 vuotta vanha vesiporras. Se oli mahtava näky. Tehty ilman sementtiä kivistä – monta sataa metriä pitkä ja ehkä 100 metriä korkea. Käytiin myös syömässä. Espanjalaisen ruoan sijasta tuli taas lihaa ja ranskanperunoita, Jatkettiin matkaa.

Segovian ihmeellinen 2000 vuotta vanha vesiporras. Kuva kaupungin matkailusivustolta. Vaihdan kuvan on omat matkavalokuvat on käyty läpi.

Pauli teki kuunteluraportin Radio Segovia FM:stä. Ihailtiin Avilan muureja. Ulla hurjasteli loppumatkan, että ehdittiin Salamancaan kello kymmeneksi. Teltta saatiin juuri ja juuri kasaan ennen pimeän tuloa. PS. Moottoritiellä San Sebastian – Bilbao – Burgos otettiin rahaa viisi kertaa, yhteensä toista sataa markkaa.

6.7.1986

Salamanca – Portugal

Sitten aamupalalle. Todella hyvät croissantit ja kahvit + limut. Bensa lopuillaan – ja huoltoasema rikki. Pauli joutui veivaamaan tankin täyteen bensaa. Pian oltiin rajalla.

13.7.1986

Portugal – Sevilla – Jerez – Torre de la Peña

Sitten oltiin jo rajajoella. Se ylitettiin vanhassa sillipurkissa, joka pysyi kyllä kasassa. Satamassa ei ollut rahanvaihtoa ja taas oltiin rahapulassa. Tiet paranivat, mutta liikennettä ei ollut paljoa. Oli sunnuntai.

Sevilla. MARIBEL

Mentiin Sevillaan – Carmenin kaupunkiin. Onneksi Farossa olivat sveitsiläiset Suomen ystävät varoittaneet Sevillan varkaista. Pysäytettiin auto maailman melkein suurimman kirkon eteen ja mentiin katukahvilaan. Tarkoitus oli kierrellä kirkkoa, mutta heti nähtiin DK-auto (Tanska) ikkunat rikki. Tuli kiire pelastamaan auto. ja vielä löytyi yksi auto poliisien ympäröimänä ikkuna rikki. Sevilla oli menettänyt hohtonsa – tuli kiire päästä pois.

Vähän rahat piti taiteilla. Ostettiin 3 litraa jääkylmää vettä ja 24 litraa bensaa. Ohitettiin Jerez – sherryn kaupunki. Yösija löytyi ennen Algecirasia Torre de la Peña II-paikalta. Ruoka oli jo suurimmaksi osaksi syöty ravintolasta, mutta espanjalainen munakas löytyi. Sherryä saatiin kaupasta ja loppuilta juteltiin teltan edessä. Piti käydä rannalla kävelemässä, mutta Ulla ja Juha eivät uskaltaneet.

14.7.1986

Torre de la Peña – Tarifa – Gibraltar

Peñan vedet olivat aamulla loppu. WC tuoksui. Lopulta tuli vettäkin ja lähdettiin.

Tarifassa oli rahanvaihdot. Kaikki ikkunat olivat täynnä mainoksia ½ tuntia Tangeriin. Päätettiin lähteä sinne, mutta vasta Gibraltarista. Aamupala syötiin Tarifassa.

Tuli matkalla vastaan hypermarket ja sieltä löytyi aurinkovarjo, telttapöytä neljän nojatuolin kera, ruokaa ja vaatteita. Ruoka syötiin La Lineassa 1 km ennen Gibraltaria. Ja siinä se oli APINAKALLIO (keksittiin maalle viittomamerkki).

16.7.1986

Gibraltar – Malaga – Antequera – Granada

Gibraltarilta Andorraan. Alhambran kautta

Sitten lähdettiin Välimeren rantaa pitkin kohti pohjoista. Välillä käytiin uimassa. Malagasta tehtiin mutka ”Espanjan hienoimmalle tiemaisemalle”. Välietappi oli Antequera, joka oli siitä ihmeellinen kaupunki, ettemme löytäneet kunnon ruokakauppaa, vaan välipala oli kerättävä useammasta pikkukaupasta.

Pitkä ajomatka Granadaan alkoi. Olimme siellä vasta 19 aikaan, joten Alhamra jäi seuraavaksi päiväksi. Ei jaksettu lähteä kaupungille, vaan otettiin telttapöytä ja -tuolit käyttöön ja ostettiin kaupasta syötävää.

17.7.1986

Granada – Alhambra – Guadix – Elche

Aamulla alkoi pankkiseikkailu kun yritettiin vaihtaa Portugalin raha pesetoiksi. Yksi olisi vaihtanut 30 markalla, toinen ei ollenkaan ja kolmannessa 40 minuutin jono. Vaihto onnistui. Ihmettelemään jäi, miksi Espanja on täynnä pankkeja, joiden aukioloaika on 9-14 ja systeemit todella alkeellisia.

Sitten suunta Alhambraan. Jo oli ihana paikka. Vanhin osa oli tehty jo 900-luvulla. Muut osat 1200- ja 1400-luvuilla. Pääosaa rakennettiin 100 vuotta, me kävimme sen läpi. Kauneinta oli puutarja Generalife, joka oli täynnä suihkulähteitä, altaita ja eri tasoissa olevia istutuksia. Solinaa oli joka puolella.

Lähdimme ajamaan kohti rannikkoa. Vastaan tuli GUADIX, kaupunki, jossa suurin osa ihmisistä asuu kalliokoloissa. TV-antennit ja piiput sojottivat kallioista.

Taas oli edessä pitkä ajo, jota pahensi se, että Murciasta alkanutta moottoritietä ei löydetty. Murciassa viitotettiin tie Madridiin, vaikkei kartassa sinne ole moottoritietä. Emme ehtineet Alicanteen, vaan jäimme yöksi Elcheen, jossa teltta rakennettiin palmupuiden juurelle.

18.7.1986

Elche – Montroig – Hospital

Aamu-uinti palmujen siimeksessä ja taas matkaan. Alicantesta viitoitettiin jo moottoritie, joka nopeutti matkaa huomattavasti.

400 kilometrin matka hupeni silmissä jopa 150 km tuntivauhdilla. Olimme Hospitalissa jo kello 16. Sieltä löytyi superhieno camping, jonne meitä ei huolittu, kun aika oli niin lyhyt. Pääsimme toiseen Osasikseen, jossa saatiin niin pieni telttapaikka, että auto piti laittaa juoksumatkan päähän. Hankalaa.

Välimeri tyrskyi pahemmin kuin koskaan, mutta uiminen oli mukavaa aaltojen seassa. Illalla odotettiin camping-ravintolassa tilausta. Kun puoleen tuntiin ei tultu edes kysymään mitään, lähdettiin toiseen paikkaan autolla.

Siellä tarjoilija viittoi sipulin itkut ja kinkut, joten tilaus saatiin selväksi. Catalonialainen salaatti ei ollut niin ihmeellistä, mutta paella oli hyvää. Tosin jäi puolet syömättä. Tarjoilija ei tuonut koskaan poikien kalasoppaa eikä toista olutta – onneksi. Annoimme 500 pesetaa ylimääräistä ja poika tuli avaamaan ovetkin. Illalla satoi syömässä ollessamme ja teltan katolta kaadettiin vettä maahan. Pölyt puhdistuivat. Istuimme iltaa ja kuunneltiin meluisia camping-tansseja, joissa soitettu musiikki oli kyllä ihan hyvää.

EDIT 2021: matkakirjassa on telttatarra Oasis Mar, Montroig (Tarragona). Oasis Mar´ista Hospitaliin on 119 km. Matkakirjan ristiriitainen tieto ei enää yli 30 vuoden jälkeen selviä, ellei valokuvista tule osviittaa. Hospital on sairaala. Lähellä Barcelonaa on paikka Hospitalet. Emme olleet Barcelonassa.

19.7.1986

Oasis Mar – Hospital

Oasis Marin yö oli taas tuulinen. Teltta pysyi pystyssä ja päästiin aamupalalle. Sen jälkeen syöksyttiin rannalle löhöämään. Tuuli oli tyyntynyt ja minkäänlaista tyrskyä ei ollut. Uitiin, aurinkopalvottiin ja uitiin. Ostettiin säkki hedelmiä, erilaisia kuin eilen mm. kirsikoita ja ananas.

Illan tullen laitettiin jäljellä olevat vähiten likaiset vaatteet päälle ja syömään ravintolaan lähelle Hospitalia. Pojat ottivat turvallisen kana-annoksen, Ulla entrecoteeta ja Paulin piti ottaa kalaa. Käännösvirheestä johtuen tuli neljä isoa likaista rapua. Parempi niin.

Tavallisen turistilöhöpäivän päälle oli helppo mennä nukkumaan. Muuten olimme oppineet etelämaalaisen tavan syödä vasta illalla klo 9 aikoihin. Edes aiemmin ei enää nälättänyt.

20.7.1984

Oasis Mar -> ANDORRA

Aamupalan jälkeen purettiin teltta. Belgialaiset ja saksalaiset jättivät meille hyvästit ja matka Andorraan alkoi.

Kuunneltiin espanjalaisia radioasemia, käytiin vuoristokahvilassa välipalalla ja kierrettiin mutkaisia teitä. 1600 metrin korkeudella nähtiin UFOja tai mehiläisen hoitajia – mitä lienevät olleet.

2000 työmatkalla Malagassa lentäen Malaga – Fuengirola

Procountorin kehittäjätiimi kävi Malagassa tutustumassa emoyhtiön IT-kehitystyöhön. Käytiin yhtenä iltana vuokra-autolla syömässä  suomalaisten suosimassa kaupungissa Fuengirola. Pimeässä takaisin tullessa eksyimme moottoritiestä ja sitä ihmeteltiin aamulla valoisan tullen. Kävi ilmi, että EU oli antanut niin paljon teiden rakentamisrahaa, ettei Espanja tiennyt mitä sille tehdä ja rakensi kaksi moottoritietä vierekkäin.

2004 autolla Madrid – Zaragoza – Tarragona – Barcelona – Girona

Yhden typerimmistä matkoistani tein marraskuussa 2004 lentämällä Puerto Ricosta Madridiin, josta vuokrasin auton. Marraskuinen Espanja oli kylmä, minkä takia koko matka meni aivan hukkaan.

Kun tankkasin auton täyteen ennen luovutusta ihmettelin, että kulutus oli ollut vain 4 litraa sadalla. Syykin selvisi: dieselauto.

Auton jätin Espanjan puolelle ja yritin vuokrata Ranskasta toisen auton ja ajaa sillä Saint Laurent d´Olt´iin Alppien juurille tapaamaan ystäviäni, mutta ranskalaiset eivät vuokranneet minulle autoa, vaikka Suomi oli silloin EU-jäsenvaltio ollut kymmenisen vuotta. Tuota tylyyttä en ymmärtänyt: olin vuokrannut Ranskasta auton muutamaa vuotta aiemmin. Ei-EU-maissa ei koskaan ole ollut ongelmia vuokra-auton saamisessa.

Matkalla lähettämäni hotmail-sähköpostit ovat hukassa, mutta niihin saamani vastaukset ovat tallella. Tosin vain yhdessä viestissä oli mukana alkuperäinen lähettämäni viesti. Hotmail´issa on kaikki lähetetyt tallella vuodesta 2007, jolloin olin jo siirtynyt Facebookiin matkakertomuksineni.

21.11.2004 Girona

Hieno QSL-kortti, jonka takia minusta tuli Barcelonan jalkapallofani jo ennen Messiä

Yritin päästä Barcelonaan katsomaan huippuottelua Barcelona vs Real Madrid, vaan liput olivat loppu. Hyvä, sillä sitten minuun iski kaamea flunssa, jota olen parannellut vain nukkumalla hotellihuoneessa. Kuumettakin on ihan tarpeeksi. Ruokaa yritän hakea nytkin jostain, mutta koska on sunnuntai, ei täällä ole kauppoja auki.

Kyllä tämä reissu on ottanut koville. Jos tästä jotain hyvää hakee, niin se etta poikieni Australian matka menee varmaan hyvin ja kaikki ongelmat ovat nyt tulleet minulle.

Olen Gironassa, tuosta on Ranskan rajalle matkaa muutama kymmen kilometriä.  Kun flunssa hellittää, yritän mennä vuokra-autolla Ranskaan tuttuja katsomaan. Sitten haen Ryanairin koneita, jotta pääsisi halvalla vaikka Tampereelle. Tai sitten tulen junalla loppumatkankin.

Suomalaiset jotkut jo ihmettelevät olenko hengissä, sanokaa vaan jos joku kysyy, että kyllä se on, ja kertoo sitten joskus enemmän.