
Zimbabwe
Zimbabwen tasavalta on 15 miljoonan asukkaan sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Zimbabwen pääkaupunki on 1,5 miljoonan asukkaan Harare. Maa julistautui alun perin itsenäiseksi jo 1965 Ian Smithin johdolla nimellä Rhodesia. Vuonna 1980 maassa siirryttiin enemmistövaltaan ja sen nimeksi muutettiin Zimbabwe, minkä jälkeen Robert Mugabe hallitsi sitä vuoteen 2017 asti. (Osin Wikipedia)
Kun maa oli valkoisten hallitsema Rhodesia, sen maatalous toimi hienosti ja maatalous oli maan tärkein vientimaa. Kun alkuperäisväestö otti tilat haltuunsa, tilat ajautuivat rappiolle. Sen takia esimerkiksi maitoa ei saanut ostaa mistään.
1st December 2006, Friday Botswanasta Zimbabween
Perjantaiaamuna lähdettiin taas aikaisin, klo 7. Yöllä heräsin hippon huudantaan. Se oli telttojemme vieressä, välissä kuitenkin verkkoaita.
Botswanan tulli ei kauaa aikaa tuhlannut. Sitten kävelimme Zimbabwen tulliin. Piti ostaa 30 USD maksava visa. Raha menee tietenkin Mugaben rahastoon.
Ja pian oltiin Vic Falls´issa, Victorian putousten pikku kaupungissa. Kylän keskustassa on camp, josta vuokrasin kolmeksi yöksi savimajan. Wimpyssä ostin välipalaksi burgerin. Maitoa ei maassa ole ja siksi kahvin saa mustana, mutta cappuccinot pitää unohtaa.
Perjantai-illalla olin Zambesi-joen rannalla olevassa hienossa ravintolassa. Siellä ei ollut paikallisia, mutta esitettiin kansantansseja. Olin menossa hakemaan ruokaa itsepalvelupöydästä kun sain päähänpiston ja menin mukaan tanssimaan. Minut puettiin sulkapäähineeseen ja höyheniin ja sain kepin. Tanssin afrikkalaisia tansseja miesjoukossa. Yleisö eli ravintolan asiakkaat taputtivat.
Yöllä menimme Malingan kanssa mustien kaljapaikkaan. Mielenkiintoista. Yö savimajassa oli kuuma. Teltassa olisi ollut helpompaa.
Saturday, 2nd December 2006
Aamulla oli hyvästijättö suuresti tykkäämälleni saksalaisitalialaiselle naiselle, 40 v. Halasimme moneen kertaan.
Lähdin Vic Fallsille jo 7.30, koska silloin hellettä on vähemmän ja koska perskärpäset nukkuvat vielä aamulla ja saa olla rauhassa. Sisäänpääsy 20 USD. Täällä on muuten ulkomaalaisille autoille tiemaksu. Miksei Suomessa venäläisille rekoille?
Hieno paikka. Olin siellä 4 tuntia, kävelin ja ihailin. Sain kameran toimimaan hetkeksi. Vettä oli nyt vähän, vaikka sitä oli hirmuisesti. Huhtikuussa olisi viisi kertaa enemmän.
Puolen litran vesipullo maksoi 2 USD.
Kun palasin putouksilta, olivat perskärpäset heränneet. Niitä oli kaikkialla. Ne olivat kuin herhiläiset kimpussani ja olin jo helisemässä, mutta onneksi poliisi juoksi apuun. Täälläkin on siis RAID, joka tappaa perskärpäset kuin Raid Harri Nykäsen kirjoissa. Halusivat paskiaiset risat tossunikin, koska arvelivat, että piilotan rahaa tossuihin.
On lauantai-iltapäivä. Yksin kulkevan miehen on todella mahdotonta saada sen siunaaman rauhaa näiltä rahaa kärkkyviltä nuorilta miehiltä. Tämä Vic Falls on tässä suhteessa kiusallinen paikka, joka tietenkin johtuu turistien määrästä.
Yritin esittää kuuroa, joka ei kuule näitä juttuja. Se olikin hyvä tapa päästä eroon perskärpäsistä, jotka luovuttivat nopeammin kuin kiinnittämättä huomiota heihin. Vaan sitten tuli vastaan nainen, jonka olin tavannut edellisenä päivänä Botswanassa. Pauli, Pauliii, huusi nainen, no enhän minä voinut hänelle esittää kuuroa, ja nuo kärpäsetkin huomasivat pelini.
Miten onkaan ristiriitaista. Toisaalta luonnonkauniit Victorian putoukset, toisaalta ahdistavinta painostusta kuin missään koskaan. Suomessa vähemmistövaltuutettu Puumalainen puuhaa Brunbergin pusuille uutta pakkausta, jossa jo vaihdettua hametta vielä muutetaan ja pusuhuulia ohennetaan lisää. Pusut ovat kuulemma rasistisia ja etnisen vähemmistön vainoamista. Puumalainen pitäisi lähettää tänne yksin kulkemaan niin tietäisi mitä on rasismi. Et saa kulkea metriäkään ettei joku perskärpänen ottaisi rahasi, kenkäsi, vaatteesi, veisi sinua sinne tänne taksilla ja näyttäisi kauppoja. Koko pelin tarkoitus on vain saada ote turistin rahoista. Ryöstöt ovat yleisiä ja niistä varoitetaan koko ajan.
Sitten vaan oleilua. Jäätelöä ei saa, koska ei ole maitoa. Kahvia. Vettä. Ostamani banaanit annoin kaksoistytöille, joiden äiti Peligrana halusi myydä minulle liian isot shortsit. Kysyin, missä mies housuista.
Illalla menin Bernardin kanssa juomaan oluet, kun muu porukka meni yhdessä syömään.
Sun 3rd Dec 2006
Aamupala oli klo 8. Osa porukasta oli jo lähtenyt. Muutama jätti hyvästit. Uutta matkalaista oli tullut Japanista, Tanskasta (äiti ja tytär) ja Irlannista isokokoinen tyttö.
Tanskalaisen tytön iso matkalaukku oli niin painava, etten jaksanut sitä yksin nostaa auton tavaratilaan. Kummallisia nuo naiset tavaroidensa kanssa.
Sunnuntaina vain olin. Ei ollut mitään tekemistä. Kävin juomassa kahvia. Illalla söin vaatimattoman kana-annoksen. Täällä on jopa nälänhätä, joten pitää olla kiitollinen ruoasta.
Tilasin internetistä itselleni matkalipun Suomeen tiistaina jouluviikolla. Vain tiistaiksi sai enää lippuja.
Illalla jutustelin Hunters baarissa paikallisen 34 vuotiaan naisen kanssa. Antoi osoitteensa ja pyysi soittamaan. Varmaan jää soittamatta. Haluaa isän 18 kuukautta vanhalle tytölleen. Ei minusta ole sellaiseen hommaan.
Afrikka on tässä suhteessa kummallinen maanosa. Kun kävin eilen Spar kaupassa ostamassa vettä, oli siellä aseistettu vartija, joka tarkasti poislähtiessä jokaisen kuitin, että ostot on maksettu. Tuollainen on aika halpaa myymälävarkauksien estämistä. Ajatelkaa Stockkalla olisi vain yksi uloskäynti, jossa on aseistetut vartijat tutkimassa ostokset. Ei tarvitsi mitään hälyttimiä vaatteisiin jne, eikä vartijoita tarkkailemaan asiakkaita. No jaa, ehkä se täällä on helpompaa kun ihmisilla on vaatteita vähemman, joten ei voi piilottaa moottorisahaa hameen alle niinkuin Porissa oli tehty.
No se ei ole rasismia kun musta kiusaa valkoista. Ei vikahan on minun. Logiikka on jotenkin tällainen. Koska afrikkalaisia vietiin orjiksi Amerikkaan, niin kun Pauli menee Afrikkaan niin se muistuttaa afrikkalaisia orjuudesta ja siksi heillä on oikeus kiusata minua, koska heidän esi-isiään on kiusattu joskus miljoona vuotta sitten.
Victorian putoukset ovat paljon uljaammat kuin Niagaran, jossa on tullut perheen kanssa käydyksi. Tämä ei ole niin kaupallista, koska ainoa kauppias oli reitin lopussa vesimyyjä, jolla oli hyvä bisnes, puolen litran pullostä 2 usd, mutta sehän on kuin Saharassa, jossa janoon kuoleva maksaisi 2 miljoonaa usd. Putoukset ovat 100 m korkeat, ja vettä oli nytkin paljon vaikka huhti-toukokuussa on kuulemma 5 kertaa enemmän. Miten se on mahdollista, en osaa kuvitella. Putoukset ovat kai pari kilometriä ainakin leveät. En tiedä, mutta koko aamupäivä siellä meni. Oli sateenkaaria joka puolella.
EDIT: olen saanut tietoa Victorian putouksista. Ne ovat 12 km leveät













R asismia on se, että katson M junassa hetken pitempään afrikkalaista, joka soittaa lähtöasemalta päättärille matkapuhelimellaan puhelun jonnekin Afrikan kolkkaan, mutta se ei ole rasismia, että valkoinen ryöstetään Afrikassa. Ei koska kyse ei ole rasistisesta rikoksesta, koska on oletettavaa, että valkoisella on enemmän rahaa kuin mustalla, niin on oikein, että valkoisen rahat otetaan pois.
Tätähän täällä on tehty. Kun Mugabe tuli valtaan, hän otti maat valkoisilta. Nyt täällä on nälänhätä, vaikka ennen maa vei ruokaa ulkomaille. Eli kun ottavat rahani, niin sitten ovat vielä suuremmassa rahapulassa seuraavalla viikolla, joten kirkon täytyy lähettää tänne nuoria tyttöjä lähetystyötä tekemään. Nälänhätä tuli siitä, että mustat olivat olleet palkansaajia, eivät yrittäjiä, joita maanviljelijat ovat. Mustat vaan odottivat palkkaa, ja jättivät maansa hoitamatta. Samalla meni tärkeä ruokaan perustuva teollisuus. Esimerkiksi maitoa ei saa kaupoista, eikä maitoon perustuvia kahveja voida tarjoilla baareissa.
Niinpä, aiemmin 700 km sitten tapasin suomalaisia nuoria tyttöjä. Nyt he kävelivät vastaan Victorian putouksilla. Nyt he alkoivat itse juttelemaan, koska heitä ihmetytti tämä sattuma. Paljastui että tytöt, joita nyt oli kuusi, ovat täällä 3 kk kirkon lähettämällä matkalla. En kysellyt mitä he voivat täällä tehdä. Mutta on väärin kuvitella, että meidän uskontomme olisi ainoa oikea, jota täytyy eri tavoin tuoda tänne. Kirkolla on kuulemma rahapula Suomessa. Hyvä, on ainakin säästökohteita jäljellä.
Miksi olen näin harmeissani. Koska minun tunnelmani on pilattu.
Sitten tulin kaupunkiin takaisin. Porukan nuoret menivät johonkin paikalliseen kulttipaikkaan, mutta minäpä menin Malingan kanssa mustien kaljakapakkaan. Olin ainoa valkoinen lähistöllä, mutta Malingasta sain suojakilven, eikä minua kiusattu. Päinvastoin minut otettiin avosylin vastaan. Oli todella hauskaa heidän kanssaan. Malinga esitteli minut Suomesta tulleena joulupukkina.
Lauantaiaamu oli jotenkin haikea. Olin nukkunut yön savimajassa. Se oli kovin kuuma. Olkikatto ei päästä lämpöä ulos. Teltassa olisi ollut mukavampaa nukkua, mutta halusin kokeilla olkikattoista majaa. Olimme viimeistä kertaa aamiaisella, sillä suurin osa lähtee koteihinsa nyt viikonloppuna.
Erityisesti minun mieleeni on jäänyt italialainen Maike, jossa on todella jotain kiehtovaa. Hän onkin saksalainen, joka on 18 v sitten muuttanut Italiaan. Ilmeisesti siis jotain 40 v. Halasimme moneen kertaan. Jos olisin 15 vuotta nuorempi, lähtisin minäkin Roomaan töihin, vaikka siivoojaksi. Tai kokiksi.
Kun lähtee matkalle, katsoo että kamerassa on patterit ja että on kameran muistikortteja riittävästi mukana. Mutta mieleen ei tule se, että kamera pitäisi vaihtaa. Kamerani on nyt 3 vuotta vanha, ja olin kyllä ajatellut sen vaihtamista kesällä, mutta en osannut päättää ja asia jäi.
Tilanne ei ole ihan katastrofaalinen, sillä australialainen nuorimies perustaa web-sivut, jonne laitetaan matkakuvia. Näin voin sieltä ladata itselleni omia. Tosin eivät ne ole ihan samoja kuin itse ottamat. Parempi toki kuin jäädä ilman. Täältä en voi ostaa uutta kameraa, mutta yritän löytää sellaisen Lusakasta Zambian puolelta.
EDIT 2025: en koskaan saanut tietää, tekikö australialainen web-sivut matkasta. Kun hänen nimensä ei ollut muistiinpanoissa, en ole voinut kysyä mieheltä suoraan.
Mugaben takia maan talous on nimittäin ihan sekaisin. Maksoimme 30 usd viisumista, ja tämä oli eka viisumimaksu. Rahat menevät varmaan suoraan presidentin tilille Sveitsiin. Viisumimaksut alkoivat vasta täältä. Zambiassa eurooppalaiset maksavat 25 usd, mutta amerikkalaiset 100 usd. Kyse ei ole kuulemma Zambian vastalauseesta amerikkalaisille Irakin takia, vaan siitä että USA on asettanut hinnan korkeaksi, jotta zimbabwelaiset eivät pääsisi Amerikkaan. Näin se toimii vapaa liikkuvuus. Tansaniassa viisumi on 50 usd.
Juttelin paikallisen zimbabwelaisen kanssa näistä asioista pitkään. Hän naureskeli kehitysaputouhuille ja sanoi, että kun annatte enemmän he vaativat enemmän. Totta kai jokainen ottaa ilmaista rahaa vastaan. Mutta mitään todellista apua näistä rahoista ei ole, sanoi tämä henkilö. Ehkä osaan aina löytää keskusteluun sellaiset, jotka ovat samaa mieltä kanssani, tai sitten kaikki täällä ovat.
Oikea vaihtokurssi olisi saada yhdellä Amerikan dollarilla 250 Zimbabwen dollaria (RTGS Dollar).
Mutta matkaoppaamme loihti jostain 1400 Z-dollaria yhdestä usdsta. Eli täällä on kovat mustan pörssin markkinat kuten Neuvostoliitossa oli aikanaan. Isossa ruokakaupassa ei ole esimerkiksi maitoa myytävänä, joten kovin muistuttaa CCCP touhua.
Vaan olennaista on mitä rahalla saa. Pullo vettä 1 litra maksoi 2300 Zimbabwe dollaria, postikortti 1500 Z doll, siis aidosti 6 usd postikortista ja postimerkit päälle, jäivät kortit lähettämättä. Kuppi kahvia baarissa 3000 ZD leikkirahalla (2 usd), mutta oikeasti 12 usd. Eipä ihme että täällä rikollisuus rehottaa. Täällä on mahdotonta asua kaupungeissa, joissa töitä ei ole kaikille. Maalla voi pitää jotain tilkkua, josta saa jotain syötävää. Maan yritykset ovatkin siirtymassa Zambiaan. Sen jälkeen tänne tarvitaan taas kehitysapua miljardeittain. Kiitos presidentille, joka tuhosi maan muutamassa vuodessa.
Toki Victorian putouksilla hinnat asetetaan turistien rahojen mukaan. Se taas tekee alkuperäisväestölle vielä vaikeammaksi elää täällä.
Menin Wimpyyn välipalalle. Sellainen annos, johon kuului mustaa kahvia, vähän ranskalaisia ja pieni hampurilainen, siis jotenkin minikokoinen big mac-annos, maksoi 8800 Zdollaria, eli oikealla rahalla 36 usd. Mustan pörssin rahalla hinnaksi tuli 6 dollaria. Musta pörssi siis osaa hinnoitella asiat valtiota paremmin. Raha onkin täällä mielenkiintoinen juttu. Kun presidentti Mugabe tarvitsi lisää rahaa, hän painatti sitä. Kävi niinkuin aina käy. Rahan arvo romahtaa. Täällä raha ei olekaan rahaa, vaan jonkinlainen avoin shekki, jonka voimassaolo päättyy ensi vuoden heinäkuussa. Silloin dollariin laitetaan varmaan taas kolme nollaa lisää.
—
Tiedän, että nämä Victoria Fallsin koettelemukset ovat huomenna ohi, ja siirryn kohti vielä oikeampaa Afrikkaa. Mieliala on jo nousemassa, sillä olen todella yllättynyt siitä kuinka mukavia nämä afrikkalaiset ovat ja kuinka viehättävä tämä heidän elämänasenteensa on.
Mon 4th Dec 2006
Aamupala jo kello 5.15. Kello 6 lähdimme Zambiaan.
Rajat meni nopeasti ja viisumimaksua ei tullut, koska tulimme tuhlaamaan rahaa Zambiaan. Mielenkiintoista.