Hongkong
DX-maaluettelon mukaan Hongkong oli 1997-06-30 saakka erillinen maa; sen jälkeen Kiinan osa. Kävin Hongkongissa 1995.
Hongkong (kiin. 香港, Jyutping: Hoeng1gong2, pinyin: Xiānggǎng; engl. Hong Kong) on Kiinan erityishallintoalue 1997 alkaen. Asukkaita alueella on 7,5 miljoonaa (2020). Hongkong oli pitkään Britannian hallinnassa. Kommunistien vallattua Manner-Kiinan vuonna 1949 Hongkong jäi Taiwanin ohella yhdeksi alueista, joissa perinteinen kiinalainen kulttuuri ja sananvapaus välttyivät kommunismilta. Se siirtyi 1997 Kiinan hallintaan ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatetta soveltaen. Sille on perustuslaillisesti taattu suhteellisen korkea autonomia, sillä esimerkiksi on oma lainsäädäntönsä, valuuttansa, tullinsa, lentoliikenneoikeudet ja maahanmuuttolakinsa. (osin Wikipedia)

Hongkongissa kävin kolmen vuorokauden matkalla 1995 sen jälkeen kun olin pitänyt luennon Pekingissä. Lasken Hongkongin erilliseksi maaksi, koska ehdin käydä siellä ennen Kiinaan liittämistä.
Matkasta ei ole paljoa muistoja, eikä kuvia lainkaan. Hongkongissa oli ja on valtavasti asukkaita: 7,5 miljoonaa pienellä maapläntillä. Se näkyi kaikkialla, yötä päivää.
Kauneimmat muistikuvat on illalla katsoa meren yli Kowloonia. Meri on tällä kohdin todella kapea.

Hongkongissa oli erittäin toimiva joukkoliikenne ja metrolla pääsi meren ali myös Kowlooniin. Sinne olisi päässyt myös lautalla.

Ostin Hongkongista Applen Newton-tietokoneen. Se oli paljolti idealtaan sama kuin 2007 julkistettu iPhone. Newtonia käytettiin kynällä. Se oli aikaansa edellä ja siksi sen käyttö jäi kokeiluasteelle, koska sen ominaisuuksia ei tuon ajan teknisessä ympäristössä voinut paljoakaan hyödyntää. Newton on edelleen tallella kunniapaikalla kirjahyllyssä. Suomen kannalta oli harmillista, ettei Nokian pääjohtaja koskaan ymmärtänyt puhelinmaailman murrosta ja hän vähätteli näytöllä käytettäviä puhelimia. Newtonista olisi saanut hyvän pohjan Nokian kehitystyölle.
