Palestiina
Länsiranta

Palestiina (arab. فلسطينية) sijaitsee Länsirannalla ja Gazan kaistalla Aasian Lähi-idässä. Palestiinan pinta-ala on noin 6000 km² ja väkiluku noin 3,8 miljoonaa. Valtion pääkaupunki on Ramallah Länsirannalla ja Gazan kaistan keskuksena Gazan kaupunki. Palestiinan on tunnustanut 138 YK:n jäsenmaata. Suomi ei ole tunnustanut Palestiinaa, minkä vuoksi Suomessa puhutaan Länsirannasta.
Palestiina, 2 joulukuuta, Jerusalem, Ramallah, Jerico, Betlehem
Palestiinalla on oma hallinto, oma postimerkki, mutta ei omaa rahaa. YK on liittänyt Palestiinan lipun järjestön muiden lippujen joukkoon.

Maan asemasta on taisteltu vuosikymmenestä toiseen, rauhansopimuksia on tehty ja rauhannobeleita jaettu, mutta tilanne jatkuu sekavana. Asia sinänsä pitäisi olla selvä kuin pläkki. Israel ja Palestiina olkoot kaksi itsenäistä valtiota, jonka rajat sovitaan, eikä niitä sen jälkeen muuteta.
Israel ei ikinä tule hyväksymään yhtä valtiota, koska juutalaiset jäisivät vähemmistöön ja heidän asemansa muuttuisi kurjaksi. Palestiinan on vaikeaa hyväksyä kahta valtiota. Monet arabit haluaisivat ajaa juutalaiset mereen, elävinä tai kuolleina. Siksi täällä puhutaan Länsirannasta, West Bank, ja Gazasta, koska palestiinalaisille Palestiina tarkoittaa yhtä jakamatonta valtiota. Jordania oli alunperin osa Palestiinaa, mutta se erotettiin omaksi kuningaskunnaksi 1948 kun Israel itsenäistyi.
Tällaisin eväin alkoi tutustuminen Palestiinaan. Jerusalem on sekä Israelin että Palestiinan pääkaupunki. Mitään rajamuodollisuuksia ei ollut. Autolla yli. Raja-alue oli karmea läjä rikkinäisiä taloja ja sottaista maata. Alkusäikähdyksen jälkeen Palestiina osoittautui ihan hyväksi maaksi. Toki kaupungit ovat likaisia ja tien penkareet ovat täynnä roskia. Kontrasti Israelin siisteyteen on suuri.
Ramallah
Ramallah on Palestiinan hallintokaupunki. Siellä on presidentti Jasser Arafatin muistomerkki. Arafat olisi halunnut tulla haudatuksi Jerusalemiin, mutta juutalaiset eivät sitä hyväksyneet. Siksi häntä ei ole haudattu, vaan ikäänkuin talletettu paikalle kunnes hänet voidaan haudata Jerusalemiin. Arkkupaikka on erotettu vedellä muusta alueesta, mikä symbolisoi paikan väliaikaisuutta.
Matka Ramallahista Jericoon on karua. Kuin autiomaata, vuoria, kallioita, maanpainumia. Tuli mieleen kansakoulun uskonnonopetus ja puheet Mooseksen matkasta erämaan halki. Karuudesta huolimatta beduiinit asuvat edelleen autiomaassa
Jerico
Jerico on maailman vanhin kaupunki, noin 10.500 vuotta vanha. Hmm. Kristinusko on syntynyt ajanlaskumme alussa noin 2000 vuotta sitten.
Matkalla pysähdyimme Jordan-virran paikkaan, jossa Johannes Kastaja oli kastanut Jeesuksen. Mitätön lätäkkö siltä kohdin. Hiidenkylän halki mennyt Salo-Uskelan joki oli suurempi. Paikalla miehet kävivät kastautumassa
Betlehem
Palestiina, 6. joulukuuta 2017
Matkaseurueemme kävi Betlehemissä kirkossa, joka on Jeesuksen syntymäkirkko. Se on rakennettu paikalle, jonka joku arkeologi oli osoittanut tallin paikaksi, eli Jeesuksen syntymäpaikaksi. Kirkko on tuhoutunut muutamaan kertaan ja sen nykyisessä versiossa on osia vanhoista kirkoista, mm. mosaiikkilattiaa ihailtavana.
Rauhanturvaajat Muuri Betlehemissä Turistibussimme Kirkot ja kaupunki
Israel oli rakentanut Betlehemiin 13 metriä korkean muurin, jolla se lohkaisi itselleen ison alueen kaupungista estämään palestiinalaisten asutuksen laajentumista. Tämä on Oslossa tehdyn sopimuksen vastainen laajentuminen.

Israelin mukaan muuri lisää turvallisuutta terroristeja vastaan ja Palestiinan mielestä kyse on rasistinen eristäminen.