Länsi-Berliini

Länsi-Berliini oli läntinen osa Berliiniä, Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan miehitysvyöhykkeistä muodostunut alue toisen maailmansodan lopulta 1945 Saksojen jälleenyhdistymiseen 1990 asti. Vuonna 1948 kaupunki jakautui virallisesti kahtia. Itä-Berliini oli DDR:n pääkaupunki. Liittotasavallan pääkaupunki oli Bonn. Saksojen yhdistyessä Berliinistä tuli jälleen koko maan pääkaupunki. Länsi-Berliini oli erotettuna Itä-Berliinistä ja Saksan demokraattisesta tasavallasta (DDR) Berliinin muurilla, jonka DDR rakensi vuonna 1961. Muuri jakoi itä- ja länsiosat toisistaan vuoteen 1989 asti, jolloin DDR poisti kansalaistensa matkustusrajoitukset. (Wikipedia)

Berliinin muuri (kuva Yle)

Länsi-Berliiniin menimme ajaen Saksasta DDR:n halki 1984. Muistan kuinka tien yli menneet kävelysillat olivat täynnä itä-saksalaisia katsomassa moottoritiellä ajavia autoja.

Itä-Saksassa siirryimme Checkpoint Charlie-rajanylityspaikalta Länsi-Berliiniin, jossa yövyimme leirintäalueella. Berliinistä ajettiin DDR:n halki Puolan Gdanskiin, josta laiva Suomeen.

Sunnuntai 29.7.1984

Illan suussa oltiin Länsi-Berliinissä ja alkoi tavanomainen camping-etsintä. Löydettiin yksityinen camping, josta neuvottiin Berliinin muurin vieressä olevalle alueelle.

Alue oli siisti, ja pienen kävelyn jälkeen löytyikin muuri vain 10-15 metrin päässä teltoista. Muurin takana oli hiekka-alue ja sähköaita. Alueen oluttupa miehitettiin ja kauan saatiin odottaa oluita, jotka vaahtoivat liiankin kanssa. Nukkumaan mentiin autoon (pojat) ja ulos (aikuiset).

Maanantai 30.7.1984

Aamu valkeni aurinkoisena kello 9. Päivän vaikeuksista ei tiedetty mitään, kun juotiin aamukahvit. Vaikkei telttaa oltu pystytetty, kestivät aamutoimet runsaat kaksi tuntia.

Matkalla keskustaan löytyi supermarket, jossa ostokset tehtiin tiedostaen, että matka jatkuisi itä-blokkiin, jossa ruokaa ei tulisi olemaan. Ostimme siis 24 tölkkiä cokea, Suomeen viina- ja olutlastin ym ym. Ostoskärryllinen maksoi reilut 90 DM.

Välipala päätettiin syödä Berliinin olympiastadionilla, joka vuonna 1936 oli ollut Hitlerin voiman ja suomalaisten juoksuvoiman näyttämönä.

Sitten Länsi-Berliinin vilinään etsimään tavarataloa, josta ostettaisiin pikkuteltta pikayöpymisiä ja Lapin samoiluja varten. Kaupunki on yksi vaikeimmista turistiautoilijalle: kadut vaihtavat nimeään kesken kaiken, kartan lukukin on yhtä hepreaa vauhdissa. Puhelinluettelon avulla löytyi tavaratalo ja parkkitalossa tapahtui kummia: vartija koirineen tuli sanomaan, että tuokaa auto hänen vahtikoppinsa alle, sillä varkaat suosivat turistien autoja.

Nurnbergissä oli nähty suomalainen Iglu II, mutta Berliinissä oli vain malli I, josta puuttui alumiinivuoraus. Parin turhan keikan jälkeen paluu eka kauppaan ja ostettiin 199 DM:llä Iglu II:ta vastaava saksalainen teltta. Iglun hinta olisi ollut sama, Suomesta Kaj oli ostanut suhteilla sen 600 FIMillä. Outoja ovat hinnoittelujen perusteet.

Sitten lähtö Itä-Berliiniin. Katso DDR.—>

 

Wikipediasta valokuva Checkpoint Charliesta USA:n hallinnoimalta puolelta kuvattuna.

Valokuvia ei saatu, koska kamerassa oli joku asetusvirhe ja kaikki Itä-Euroopan kiertueen valokuvarullat olivat pilalla.

Leirintäalueemme sijaitsi USA:n hallitsemalla sektorilla. Sieltä ajoimme Itä-Berliinin kautta Puolaan. Itä-Berliini oli Neuvostoliiton hallitsema ja koska siellä asuvat halusivat länteen, rakennettiin Berliinin muuri.

Juoksin Berliinissa maratonin 1987. Reitti kulki Länsi-Berliinin puolella ja juostiin myös lähellä Berliinin muuria.

Vanhat DX-maat

EUROOPPA

Itä-Saksa. 1990-10-03 saakka erillinen maa, sen jälkeen Saksan osa. East Germany

Länsi-Berliini. 1990-10-03 saakka erillinen maa, sen jälkeen Saksan osa. West Berlin