Bulgaria (bulg. България, Bălgarija), virallisesti Bulgarian tasavalta (bulg. Република България, Republika Bălgarija) on valtio Balkanilla. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla. Bulgarian pääkaupunki on Sofia (asukkaita 1,2 miljoonaa). Maassa on noin 7 miljoonaa asukasta. Turkinsukuisten bolgaarien, traakialaisten ja slaavien jälkeläiset omaksuivat kristinuskon Kyrilloksen ja Metodioksen lähetystyön ansiosta 800-luvulla. Maan kulttuuri kehittyi luostarien suojissa myös ottomaanien vallan aikana. Maailmansotien jälkeen maa kuului kommunistiblokkiin yli neljänkymmenen vuoden ajan. Monipuoluejärjestelmää ja markkinataloutta on harjoitettu vuodesta 1989, ja Euroopan unioniin Bulgaria liittyi vuonna 2007 (Wikipedia).

Romaniasta —> Bulgariaan

Sunnuntai 8.7.1984

Bulgarian tulliin ajettiin pitkää, hienoa siltaa pitkin Tonavan yli – matka kesti viitisen minuuttia. Bulgariassa vaihtuivat tullien koppa-asut mustaksi pusakaksi. Passit otettiin ja niitä odotettiin puolisen tuntia – sen jälkeen toivotettiin hyvät matkat eikä mitään pengottu. Rahanvaihdossa tuhraantui toiset puoli tuntia. Puolalaiset 25 zlotyn matkashekit tekivät bumakantäyttöineen muhkean jonon, joka jaettiin suomalaisseurueen kanssa. Pikkupojat flirttailivat tullimiesten kanssa, mutta Juha ei suostunut sanomaan kädestä päivää.

Bulgarian 280 aurinkoista päivää toivottivat meidän tervetulleiksi – kuinkas muuten kuin rankkasateella. Suunta otettiin Varnan kaupunkiin, jonne saavuttiin seitsemän aikoihin. Sairaalan edestä löydettiin parkkipaikka ja aitaan nojaileva potilassetä antoi Juhalle rintamerkin. Ravintolakin löydettiin – pöydän ylhäällä valmiiksi katettuja, mutta meille eivät olisi halunneet myydä, selittivät vain gruppe. Vihdoin saatiin alhaalta sivupöytä – cokea ei ollut – paikallista jaffaa, kelpasi kaikille kun kaljaakaan ei ollut. Salaatti näytti lupaavalta, mutta grillipihvit tuotiin kylmien rasvaisten perunoiden kanssa. Päätettiin ajaa unkarilaisten suosittelemalle Europa-campingille, siis kohti Burgasin (muistiinpanoissa Burgos) kaupunkia. Tiet muuttuivat vuoristoisiksi, välillä hienoksi moottoritieksi. Kellon kanssa kilpaa ajettiin ja välillä jouduttiin uuteen ukkoskuuroon. Vettä tuli taivaan täydeltä ja tie tulvi. Pimeys lähestyi uhkaavasti ja kun näimme kämppärin merkin, luovuimme ajosta.

Monen bumakan täytön jälkeen Pauli ja Miikka kävelivät avain kädessään mökin etsintään – muut autolla valoa pimeyteen näyttäen perässä. Vanhaan halpaan meni Pauli kun kuvitteli ylhäällä olevia isoja mökkejä omaksi. Pitkän etsinnän jälkeen mökki löytyi – yhdellä kerrossängyllä varustettu koirankoppi. Harja ensimmäiseksi heilumaan ja pahimmat p:t ja hämähäkin seitit pellolle. Lattialla nukkuminen hirvitti ja Ulla ja Miikka päättivät viettää yön autossa ja jättää muu joukko mökkiin. Pauli mutisi jotain jatkuvasta uhrautumisesta, mutta mikäpä siinä auttoi. Miikka vielä jälkiviisaasti lisäsi, että kumma ettette näistä mökeistä jo jotain opi. Miikalla ensimmäinen nuha – C:t ja fortalit tarpeen.

Maanantai 9.7.1984

Kahdeksaan maistui uni autossa. Kioskikaupasta makeat makeat hillosämpylät ja kohti Europa-campingia. Tie mutkitteli vuorten yli ja tyytyväisiä olimme päiväajosta. Kello 10 saavuttiin perille ja rannalla olimme klo 15 saakka. Teltanpystytykseen tarvittiin tsekkien apua, kun tuulenpuuska meinasi viedä koko teltan. Burgasin kaupunkiin lähdimme ostoksille, mutta ennen lähtöä syötiin pizzat paikallisessa pizzabaarissa. Hetkessä ahmittiin kun ruokaa saatiin. Turkkilainen olutkin maistui romanovien pivon jälkeen.

Kaupungissa oli kadut täynnä ihmisiä. Kaupoissa säilykepurkkilinja, leipää ja pullaa sentään löydettiin + viintä. Jätskiä maistettiin – hyvää oli, eikä mahakaan pahaa tykännyt. Kaupungin hienoin hotelli löydettiin, jossa myös valuuttakauppa; yksi myyjä ja jumalaton jono. Paikalliset ostivat yhtä, kahta länsikarkkia ja tupakkaa. Pauli kiilasi väliin ja pojat saivat pitkästä aikaa kunnon limua – 3 tölkkiä cokea, seven up:ia ja fantaa. Smk 30.

Hotellin ravintolaan menimme syömään Smk 80 ja sillä saimme kaikki salaatit, wienerleikkeet, coket ja kaljat. Cokea kyllä jostain haettiin, koska sen saaminen kesti. Coke sai muksujen silmät loistamaan, mainosmiehistä kävisivät. Syödessämme pamahti yht´äkkiä iso ikkuna tuulen voimasta auki ja verhotanko tippui lattialle ja ruokaliinat lentelivät ympäriinsä. Jatkoimme tyynesti syöntiä miettien liekö telttamme Mustassa meressä. Paluumatkalla sitä pojat jännittivät ja Jukka uskalsi avata silmänsä vasta teltalla – pystyssä oli.

Illalla pojat pelleilivät vaahteranenillä ja Jukka alkoi julmetusti parkua. Samassa seisoi unkarilainen perhe teltan vieressä ja rouva lähti kiireesti hakemaan kunnon unkarilaista nenälääkettä. Sitä tiputeltiin Jukan nenään ja hän pikkuhiljaa rauhoittui. Katuvalo valaisi mukavasti teltan, jonne pikkumiehet nukutettiin. Miikka seurana aikuiset litkivät bulgarialaista viiniä  – huonoa oli – ja ravintolan länsimusamölyn kera yritettiin uinahtaa.

Bulgaria on muuttunut 35 vuodessa kommunismista EU-maaksi. Kommunismin ankeudessa oli jotain mieliinpainuvaa, kun tiesi, että sieltä pääsee pois. YouTube Sozopolista suora linkki

Tiistai 10.7.1984

Aamusuihkut korvattiin pulahduksella Mustaan mereen ja tuolien kanssa jäätiin paistattamaan päivää. Vesipeto Jukka toinen silmä vielä ummessa heti aamusta viittoi uimaan menevänsä. Pikkumiehille eilen ostettiin laiva, ämpäri, lapio, hiekkamuotit-pakkaukset 65 markkaa, olivat ahkerassa käytössä. Ensimmäinen täydellinen hellepäivä – aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Alueen vihanneskojusta saatiin jonottomalla ensimmäiset persikat. Bulgarian salamia yritettiin rannalla syödä leivän kanssa, mutta päätyi roskikseen ja siirrettiin leipätomaatti-linjalle. Täkäläiset piparit sentään hyviksi todettiin.

Pomorie postikortti

Iltapäivällä ajettiin Pomorieen ruokatäydennykseen. Persikka-kirsikkajonossa seistiin 50 minuuttia. Täälläkin ruokakaupassa säilyke-hillohyllyt pullollaan. Vesipullot ja karkkipussi ostettiin; toisesta kaupasta löydettiin kanapeekeksejä ja vohveleita. Siedettävää ravintolaa ei löytynyt, eikä ajo helteessä Burgasiin innostanut, joten päädyimme Europan pizzoihin.

Rahaa yritettiin vaihtaa tuplakurssiin, mutta vaihtajan kielitaito pani epäilemään – osasi jopa suomeksi ”vaihtaa rahaa”. Rahanvaihto kyllä meni harkintaan – tähän asti on alueella ja kaupungeissa vastattu lukuisille vaihtoa yrittäneille kieltävästi. Opel Asconamme on taas ollut mielenkiinnon kohteena niin isillä kuin pojillakin – Hollannin Senator 3,0 motoreineen tuli harmittavan lähelle ja vei osan mielenkiinnosta. Oltiin muuten kolmen länsiauton (SF, NL, D) joukossa koko muhkealla alueella. Päätettiin törsätä loppuja kaasuja ja keitettiin viiden päivän kahvipaaston jälkeen keksikahvit.

Jukka keksi alueelta Unkarin tyttöjen teltan. Viittoi kulkeneensa ympäriinsä ja etsineensä kunnes löysi telttavaunun. Sieltäpä Miikka karkulaisen löysi tytöille vienosti hymyilemässä. Illalla muksujen nukkuessa avattiin Euroopan kallein vodkapullo, jota nautittiin illan pehmeässä viileydessä valuuttakaupan cokiksen kanssa.

Keskiviikko 11.7.1984

Helleaamuun herättiin taas. Jukalla hartiat palaneet, joten touhusi koko päivän rannalla teepaita yllään. Juhalle tehtiin sama varmistus. Aurinko todella polttavaa, vesi ainoa vilpoisa paikka. Illalla ajettiin Sozopolin museokaupunkiin. Parkkipaikan pojan kanssa tapeltiin kuitista, miliisikin osui paikalle ja saatiin rahat takaisin. Sozopol on rakennettu kallionkielekkeelle, talot kapeilla kuijilla, vanhoissa taloissa alaosa kiveä ja ylhäältä puuta. Kaikissa taloissa asuttiin, ihmiset söivät ulkona ja olivat tehneet astianpesupaikatkin ulkosalle.

Aidossa bulgarialaisessa ravintolassakin käytiin limulla – hyvää ruokaakin olisi ollut tarjolla – puuttui vain paikallista rahaa. Illan pimeydessä ajoimme takaisin. Matkalla yritimme pestä auton; pulverivesi saatiin levitetyksi, mutta virutusvettä ei matalasta muta-elukkarannasta tohtinut Paulikaan hakea.

Torstai 12.7.1984

Aamusta noustiin Paulin kanssa pakkaamaan. Ennen lähtöä uitiin ja hyvästeltiin Unkarin mies. Tytöt olivat jo menneet rannalle. Rahanvaihto alueen vaihtotuvassa kesti ja kesti. Oleskelusta maksettiin *** ja loput rahat törsättiin Burgasissa keramiikkaan; soppakulhot 6 markkaa kappale ja mehusetti 37 markkaa. Mustanmeren rantaa ajettiin kohti Turkin rajaa. Viimeisellä kämppärillä poikettiin uimassa, jonka jälkeen alkoi 63 km vuoristotie Malko Tarnavan rajanylityspaikalle. Bulgarian sotilaat pysäyttivät kolme kertaa eri paikoissa ennen rajaa. Bulgarian tullissa oltiin 10 minuuttia ja saatiin ohittaa kymmenien bulgarialaisten autorekkojen jono.

Bulgariasta —> Turkkiin

Bukarestista Varnaan ja Burgasiin. Sieltä Turkkiin Edirnen kautta. Ennen Istanbulia U-käännös ja Kreikkaan.