Hawaii

Havaiji (havaijiksi Hawaiʻi, engl. Hawaii) on Yhdysvaltojen osavaltio pohjoisella Tyynellämerellä. Havaiji on ollut Yhdysvaltojen hallussa virallisesti vuodesta 1898 ja maan osavaltio vuodesta 1959 lähtien. Ennen Yhdysvaltojen miehitystä se oli itsenäinen kuningaskunta 1810–1893. Osavaltiossa on 1,4 miljoonaa asukasta. Pääkaupunki on Honolulu, jossa 340.000 asukasta. Havaijin virallisena kielenä on englannin lisäksi alkuperäinen havaijin kieli. (Osin Wikipedia)

Hawaii on USA:n viimeinen osavaltio (50.) ja liittyi Yhdysvaltoihin vuonna 1959. Olin 10-vuotias ja muistan kuinka siitä uutisoitiin Turun Sanomissa.

Hawaii lasketaan DX-maaluettelossa omaksi maaksi, koska se on niin kaukana USA:sta. Lensin San Franciscosta Honoluluun ja matka oli 3857 km, kolme kertaa Hangosta Utsjoelle.

Olin 1988 Applen MacWorld-messuilla San Franciscossa. Suomen Applen Anssi keräsi porukkaa lähtemään tutustumaan Applen kehitysyksikköön Honoluluun Hawaiille. Totta kai piti mennä mukaan. Mutta ei siellä mitään kehitysyksikköä ollut. Oli vain koralleja, kauniita saaria, kauniita naisia, hyvää ruokaa ja upeita drinkkejä. Lentokentälle tultua jokainen sai kaulaansa lein, kukkaseppeleen. Minulla on se vieläkin tallella. Tallella on myös MaiTai-drinkkimuki. Ja postikortti, jota en tohdinnut lähettää.

Asuimme Oahun saarella Waikiki Beachcomber-hotellissa (kuva vasemmalla).

Sellaisen yksityiskohdan muistan, että Honolulun lentäkentällä oli vastassa opas, joka toivotti meidät lei-seppeleen kera tervetulleiksi. Hän sanoi, että Hawaiilla on tavattu maksullisissa naisissa yksi (1988) aids-potilas, mutta hän ei sano tarkemmin kuka ja missä, jotta kaikki miespuoliset tulijat pysyisivät kaukana näistä naisista.