Albania

Albania (alb. Shqipëria, suom. ’kotkien maa’) eli Albanian tasavalta (alb. Republika e Shqipërisë) on valtio Euroopassa Balkanilla. Maa on vuoristoinen, viljelyä harjoitetaan vain kapealla rannikkokaistaleella, jolla sijaitsee myös pääkaupunki Tirana (0,9 miljoonaa asukasta). Albanian 2,9 miljoonasta asukkaasta vähän yli puolet on muslimeita. Nykyinen Albania kuului antiikin aikana Illyriaan. Sen jälkeen maata ovat hallinneet Rooma, Bysantti ja Osmanien valtakunta. Albania itsenäistyi vuonna 1912. Toisen maailmansodan jälkeen maata hallitsivat kommunistit Enver Hoxhan johdolla, ja maa eristäytyi. Se luopui kommunismista viimeisenä Euroopan maana, ensimmäiset monipuoluevaalit järjestettiin vuonna 1991. (Wikipedia)

Kirjoitin Albanian matkasta 2016 Iltalehden blogin: Albaniassa muslimit syövät sianlihaa

Tirana

16 marraskuuta 2016

Tirana on positiivinen yllätys. Paljon ihmisiä, mutta kaupunki näyttää yllättävän vauraalta ja siistiltä. Kerjäläisiä ei näy. Paljon uusia isoja rakennuksia, jopa pröystäilevän suuria hotelleja ja pankkeja. Väkeä on kaupungilla paljon, etenkin nuoria miehiä kuluttamassa aikaansa.

Appelsiinit ovat vielä puissa ja niitä myytiin katukärryiltä. Hotellin edessä on pari puuta täynnä appelsiineja, mutta alimmat on kerätty parempiin suihin. Ostetut tosi hyvän makuisia. Tänään iltapäivällä oli 13 astetta lämmintä, loppuviikkoa kohti on edessä lämpimämpää.

Ukraina-Moldova-Albania-kierros on antanut paljon pohtimista siitä, mikä on hyvinvointivaltio. Mielikuvani näistä maista oli ollut väärä. Nämä maat ovat paremmassa mallissa kuin me suomalaiset luulemme. Keksin uuden määrittelyn: hyvinvointivaltio on sellainen, joka elättää ulkomaalaisia mitään tekemättömiä ihmisiä. Albaniassa ”pakolaisia” ovat omat etniset albaanit, jotka tulivat tänne Jugoslavian sodasta. Albania ei ole hyvinvointivaltio, mutta pärjää omillaan.

Muslimit Albaniassa

Albania on muslimivaltio, kaksi kolmasosaa asukkaista on muslimeja. Mutta päältä se ei näy. Yhtään huivinaista, saatikka kaapunaista ei ole tullut vastaan. Ihmiset pukeutuvat länsimaisittain, ehkä vaatimattomammin kuin Helsingissä. Katukahviloissa juodaan alkoholia kuten Helsingissäkin. Uskonto toki näkyy moskeijoissa, samalla lailla kuin Suomessa näkyy kirkot.

Ihmettelen, miksi muslimit haluavat Suomessa erottua muista ihmisistä. Jos Suomeen tulisi albaaneja pakolaisiksi, he eivät juurikaan erottuisi katukuvasta. Toki Albaniasta tuli paljon lomailemaan valeturvapaikanhakijoita, joista yksikään ei paikkaa saanut. Miksi somalit, afgaanit ja irakilaiset haluavat erottua. Tämä teoretisointi on turhaa, koska jos Suomeen tulisi albaanien kaltaisia muslimeja, ei heitä muista maista tulisi lainkaan, koska mitään keskinäisiä vihanpitojakaan ei olisi.

Epärehellisyyttä riittää turisteja kohtaan

Lentokone tuli myöhään illalla Moldovasta mutkan kautta Tiranaan. Ulkomaalaisia ei montaa tullut. Täällä ei vielä käy turisteja, etenkään marraskuussa. Siksi kentällä ei ollut muita ja taksit hävyttömiä kuten monissa maissa. Niillä oli joku keskinäinen mafia, koska maksuun ei kelvannut kuin euro ja niitä piti olla 20. Kentän seinällä oli hinnasto, että kaupungista kentälle maksaa 10 euroa. Chisinaussa samanpituinen matka maksoi 5 euroa.

Pakko oli maksaa. Näytin sekä taksijärjestelijälle että kuljettajalle paperilla hotellin nimen ja osoitteen. Asian piti olla selvä. Silti taksi vei jonkun kaverinsa hotelliin, joka oli tasoltaan surkea. Kovan väännön jälkeen hän sitten löysi oikean hotellin. Ja sitten alkoi uusi vääntö, hän halusi 5 euroa lisää. Olisi tuon maksanut jos ei olisi niin näkyvästi huijannut, mutta huijareille on mahdotonta antaa tippiä.

Päivällä postissa kävi vanhat. Pikkuhuijaus, mutta harmittaa kun en saanut sitä estettyä. Täällä postikortit pitää ostaa postista. Sitä varten oli oma nainen, joka näytti kortteja kuin pelikorttihuijari omiaan. Hänen piti antaa takaisin 750 lekiä, mutta antoi vain 700. Sitten postimerkeissä rahoja vaihdettiin kuin valuutanvaihdossa kadulla. Piti saada takaisin 100, mutta antoi 50. Kaikki tapahtui niin nopeasti etten ehtinyt kissaa sanoa. Turistien huijaaminen on helppoa kaikkialla. No ei varastettu raha ollut yhteensä euroakaan, valitan vaan siitä etten osannut estää.

Hyvä mieli beauty salonista

Sattumuksien vuoksi pääsin vasta Tiranassa parturiin ja jalkojen hoitoon. Parturi oli mies, joka veitsellä hieman tasoitteli lettiäni. Jalkojen hoito on joka maassa erilaista, mutta kaikkialla lopputulema on hyvä mieli ja kunnostetut jalat. Teki mieli lähteä paljain jaloin kadulle, mutta ehkei se olisi viisasta.

Durrës, Albania

17 marraskuuta 2016

Durrës, albanialaiset kansallispuvuissaan

Albania näyttää parastaan. Aamuaurinko oli heleän kirkas. Lämpö nousi tunti tunnilta ja iltapäivällä piti jo vähentää ulkona vaatteita.

Heti aamupalan jälkeen matka suuntautui satamakaupunki Durrësiin bussilla. Matkan pituus oli noin 30 km. Koko matkan aikana ei näkynyt yhtään huonokuntoista rakennusta. Koko matkan pituudelta on paljon teollisuus- ja liikerakennuksia. Autot ovat pienempiä ja uudempia kuin Suomessa. Ja ihmiset pukeutuvat myös Durrësissa siististi, mutta ehkä hieman tavallisemmin kuin EU-alueen maissa. Liikenneruuhkat klo 17 jälkeen ovat valtaisat Helsinkiin verrattuna, jopa 6 kaistaa yhteen suuntaan. Aika hyvin kun Durrësissa asukkaita on reilut 120.000 ja Tiranassa yli 400.000 (Albaniassa yhteensä 3 miljoonaa).

Tänään klo 9-18 välillä näkyi sentään pari naista muslimikaavussa, mutta heilläkään ei ollut huivia eikä kasvot peittäviä vaatteita. Muutama vanhempi nainen tuli vastaan huivin kanssa. Sellaisia tosin näkyi Hiiden kylässäkin sen jälkeen kun nainen oli jäänyt leskeksi.

Respan rouva kertoi avoimesti, ettei Albaniassa näytetä uskontoa ulospäin. He ovat tapauskovia kuten kristityt Euroopassa. Hän ei käy moskeijassa. Naiset meikkaavat kauniisti ja paljon hillitymmin kuin Suomessa. Tupakkaa poltetaan paljon. Sitä myydäänkin rullissa kuten kääretorttua. Täällä on tapahtunut islamin uskonpuhdistus. Miksei se toimi muualla: Irakissa, Pakistanissa, Somaliassa.

Itse asiassa tajusin täällä, että muslimit provosoivat suomalaisia uskonnollaan. He haluavat näyttää, että suomalaisia emme ole, emmekä tule. He varmaan myös haluavat pukeutumisellaan vaikuttaa siihen, etteivät joudu tekemään työtä Suomessa. Ja puuttumisesta heidän tapoihinsa, joita he eivät noudata kotona Somaliassa, vaan vain Suomessa, he saavat syyn huutaa rasismista joka käänteessä ja sitä kautta saada etuja, jotka eivät heille kuulu.

Albaniassa on paljon nuoria. Yliopiston lähistö on täynnä kahviloita, joissa nuoret kuluttavat aikaansa rupatellen ja tupakoiden. Jos täällä joskus tulee ongelmia, ne johtuvat liian suuresta nuorten määrästä, siis nuorten miesten. Se on ollut ongelma jo satoja vuosia sitten kun nuoria oli liikaa. Espanjan kuningas lähetti heidät tuhoamaan inkakulttuurin ja valtaamaan Amerikkaa, jotta olisivat pois tekemästä pahojaan Espanjassa. Samalla tavalla toimii Euroopan tuho nyt: nuoret miehet Afrikasta ja muslimimaista lähtevät pois kotoaan, koska heillä ei ole tulevaisuutta liian suuren nuorten määrän takia.

Kaikki kuvat Durrës´in hienosta rantakaupungista, paitsi viimeinen Tiranasta

Me suomalaiset olemme helposti huijattavissa. Albaniasta tuli paljon turvapaikan hakijoita, joista yksikään ei paikkaa saanut. Täällä tajuan, että he lähtivät vain kuluttamaan aikaa ja seikkailemaan. Lentolippu maksaa 200 euroa ja sillä saa kuukausien jopa yli vuoden täyden ylöspidon Suomessa. Kotimatkan maksaa Suomen valtio ja lisäksi heille annetaan matkarahaa enemmän kuin maksoivat lipustaan. Kyse on meidän tyhmyydestämme, annamme muka hyvinä ihmisinä hyväksikäyttää verorahojamme.

Täällä näkee, ettei mitään tarvetta turvapaikan hakemiseen ole. Maa on vauras siinä mielessä, mitä ihmiset tarvitsevat elämiseen. On opiskelumahdollisuudet. Turvallistakin täällä on.

Täällä on paljon miniautoja. Ne voi pysäköidä kätevästi mihin rakoon tahansa.

Mietin sitä, että luulemme Albaniaa joksikin takapajulaksi ja mafian tyyssijaksi. Albania muutti suuntaansa diktaattori Hoxhan kommunismihallinnon jälkeen. Se ei ole saanut EU-rahoja (varmaan jotakin) kuten Baltian maat. Silti he ovat omin voimin nostaneet maan Hoxhan suosta.

EU tuhoaa kaiken rahanjaolla. Eestin julkisista menoista rahoitetaan 10 % EU-rahoilla, Suomi ottaa 10 % velkaa valtion menojen rahoittamiseen. Eesti nousi liian nopeasti, sen näkee Tallinnan keskustassa liiankin hyvin. Vähempikin rahanjako olisi nostanut Eestin kommunismin suosta. EU tuhoaa oma-aloitteisuuden kaikessa, mihin se koskee.

Durrës on fantastinen kaupunki. Koko matkan huipentuma. Siellä on pitkät rantabulevardit. Moskeijat ovat rakennuksia pienempiä, vain yksi isompi moskeija keskustassa. Sama on Tiranassa. Olemme hulluja, jos annamme rakentaa Suomeen jättimoskeijan. Jättimoskeija ei kuulu islamin uskontoon, se on vain vallanottoa ja vallannäyttöä.

Bussit kulkevat Tiranan ja Durrësin välillä hauskasti. Ei ole aikatauluja. Bussi lähtee kun se tulee täyteen. Ja nopeasti se täyttyy. Durrësissa kuten Tiranassa on kivoja kahviloita, mutta oikeaa ruokaa on vaikeampi saada. Jos oikeana ruokana ei pidä pizzaa, enkä ainakaan itse sitä ruokana pidä. Tai ainakaan en halua syödä sitä kuin kerran vuodessa.

Rantakahvilassa aloin miettimään, mikä oikein on elämän tarkoitus. Täällä ihmiset ovat iloisia ja tyytyväisen oloisia. Täällä on kaikkea mitä ihminen elämiseen tarvitsee. Mitä meillä hyvinvointivaltio Suomessa on sellaista, joka heiltä puuttuu. Tarvitsemmeko todella lentävän auton, jotta elämämme olisi auvoisempaa päivä päivältä. Hyvinvointivaltio tuhoaa lapsensa. Mikään ei riitä, vaikka rahaa kaikkeen turhaan ei olekaan.

Tirana

Perjantai, Yawm al-Jum’a (kokoontumispäivä) arabiaksi, muslimien pakollinen yhteisrukouksen päivä, 18 marraskuuta 2016

Tänään näkyi katukuvassa muutamia päästä varpaisiin kaavutettuja naisia. Kaapunaisia huivilla oli myös muutamia. Perjantaina jotkut, aika harvat, naiset luopuvat eurooppalaisista arvoista islamin hyväksi. Hotellissa on 28 turkkilaista pitämässä jotain islamuskonnon levitystilaisuutta, joten voi olla, että nuo kaapunaiset olivat heidän seuruettaan.

Uskonto ei anna minulle rauhaa, siksi piti jutella lisää paikallisten kanssa. Ei täällä ole ollut mitään uskonpuhdistusta Lutherin tapaan. Kommunisti Hoxha oli diktaattorina Albaniassa vuodesta 1944 vuoteen 1985. Silloin uskonto oli täällä kielletty. Vallan aikana vaihtui melkein kaksi sukupolvea. Uskovaiset ehtivät kuolla, eikä uusia kasvanut tilalle. Uskonto on aivopesua, joka pitää aloittaa jo lapsuudessa. Siksi täällä uskonto ei ole enää valtaa pitävä voima.

Albanian suurin pelko onkin se, että täällä saisi joku hullu ajatollah vallan ja pakottaisi asejoukkojen avulla kansan takaisin uskomaan Allahiin. Näinhän on käynyt mm Iranissa ja Afganistanissa. Turkki saa EU:lta miljardeja euroja kiristysrahaa pakolaisteatterista. Niitä rahoja he käyttävät täällä Tiranassa suurmoskeijan rakentamiseen. Paikallisten mukaan tarkoitus on palauttaa islamin valta takaisin. Paikalliset jututtamani sanovat, ettei tule kuuloonkaan. He ovat vapaita uskonnosta. Muodollisesti muslimeja. Oli kommunismin ajasta edes tämän verran hyötyä maailmalle.

Koska kolmasosa albaaneista on uskonnottomia tai muuhun uskovia, perjantaina tehdään töitä. Työttömillä miehillä toki on aikaa istua matolla ja kuunnella imaamin höpinöitä. Muslimit Suomessa yrittävät pakottaa kantaväestön heidän tapoihinsa ja varmaan heillä kohta on 3 päivän viikonloppu, siis niillä harvoilla, jotka ovat töissä. Muilla on viikonloppu ainainen 24/7.

Aurinko hellii Albaniassa

Päivä oli lämmin. Torilla sai taas opin siitä, että kaikkialla vaanii huijari. Toissa päivänä sai kadulta kilon hyviä appelsiineja 80 lekillä. Torilla tuli hamstrattua albanialaisia mandariineja ja appelsiineja kilo kumpaakin. Vanha torikauppias vaati niistä 1050 lekiä, siis ainakin viisinkertaisen hinnan. Tuli kiroilut myyjän puolelta kun hedelmäkassit jäivät hänen myyntipöydälleen.

Käytävän toisella puolella oli nuori nainen, joka myi upean punaisia marjoja, jotka eivät olleet mansikoita. Sekoitin ne mielessäni karvaisiin samannäköisiin ja onneksi ostin vain puoli kiloa 300 lekillä. Nainen kaatoi isosta ämpäristä marjat siniseen pussiin. Kun oltiin yhdessä naurettu huijaavaa appelsiinikauppiasta, menin taas halpaan. Kun marjapussin avasi hotellissa ei siinä ollut yhtään punaista marjaa, ja yli puolet oli ihan moskaa. Syötävistä ei punaista juurikaan näkynyt. Huomasin kyllä, että punaisia marjoja oli kahdessa pienemmässä kipossa, mutta en hoksannut sanoa, että noista. Hän kaasi loskaämpäristä marjat ja muovipussi oli sininen, jotta huijausta ei huomaa katsomatta pussiin sisälle. Yksi euro on 130 lekiä, joten kyse ei ole konkurssista, mutta kyllä huijaamisesta tulee paha mieli. Kaija ei ikinä tekisi yhdellekään asiakkaalle noin. Olen nähnyt kuinka hän itse heittää nuhjaantuneet marjat pois. Ja tuon tavan hän on opettanut torikaupan avustajille.

Muslimit Suomessa pitävät koiria likaisena eläiminä. Jos koira nuolaisee muslimia, hän joutuu riisumaan vaatteensa ja peseytymään päästä jalkoihin. Täällä on kulkukoiria, jotka eivät pelkää ihmisiä. Niitä siis kohdellaan hyvin, eikä ainakaan potkita. Joillakin koirista on korvassa lappu, joka kertoo, että koira on steriloitu. Valtiolla on ohjelma, jolla koirista pyritään pitämään huolta. Näin vähennetään siistillä tavalla koirien lisääntyminen.

5 tähteä, tyylikkäin tarjoilu ikinä, etu- ja jälkiruoka, drinkki ja olut kahdelle 34 euroa. Täällä on upeat hiekkarannat. Eivätkä turistit ole vielä tulleet pilaamaan Albaniaa. Lomavinkki ensi vuodeksi.

Suvakit opintomatkalle Albaniaan

Suomalaiset ovat hyväksikäytettäviä hölmöjä. Meidän pitäisi toimia kuten albaanit ja laittaa uskonto omaan asemaansa. Uskokoot mihin lystäävät, mutta muslimien uskonnon vaatimuksiin ei pidä käyttää euroakaan. Moskeijan saa rakentaa omilla rahoillaan omilla rahoilla ostetulle tontille. Mutta ei paraatipaikalle Helsingin keskustaan. Kun näistä muslimimaiden avustusrahoista ei tiedä, ne pitää kieltää. Jos sianlihaa ei voi syödä, olkoon kouluissa syömättä. Kyllä routa porsaan kotiin ajaa.

Albanian trippi osoitti, että muslimina voi elää, vaikkei käsi olekaan koko ajan toisten taskuissa. Asettamatta ei-muslimeille kummallisia vaatimuksiaan. Ja vaikkei pukeudukaan vain silmät paljastaviin kaapuihin.

***

Kommentti Päiviltä: Olipa taas hyvä ja valistava kirjoitus, kiitos Pauli.