Turkki

Turkki (turk. Türkiye), virallisesti Turkin tasavalta (turk. Türkiye Cumhuriyeti), on euraasialainen valtio, joka ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta Balkanin alueelle Kaakkois-Eurooppaan. Lisäksi Turkki rajautuu Mustaanmereen pohjoisessa, Aigeianmereen lännessä ja Välimereen etelässä. Turkin alueella sijaitsee myös Marmaranmeri, jonka kautta kulkee Euroopan ja Aasian välinen raja, joten valtiolla on aluetta kahdella mantereella. Turkin alueella on syntynyt useita merkittäviä sivilisaatioita, kuten Bysantti ja Osmanien valtakunta. Maan kulttuuri on rikas sekoitus itäistä ja läntistä perinnettä, sillä Turkki sijaitsee kahden mantereen risteyskohdassa. Kulttuuria onkin usein kuvattu sillaksi kahden maailman välillä. Asukkaita Turkissa on 82 miljoonaa, joista 98 % on muslimeja. Pääkaupunki Ankara, jossa 5,5 miljoonaa asukasta. Osin Wikipedia

Torstai 12.7.1984

Bulgariasta —> Turkkiin

Edirne. Turkin kaunein kaupunki sanoo https://foundtheworld.com/edirne-turkey/

Turkin tulli hätyytti yhtä rekkaa meidän alta pois ja niin saatiin kaartaa ensimmäiseen ”itsepalvelutulliin”. Passiin merkittiin autoradio, Mikun radio ja teltta ja niin päästiin maantielle, jolle kotvan kuluttua ilmestyi sotilas pyssyineen. Säikähdyksellä selvittiin. Turhanpäiväistä, vuoristoista joutomaata, asumukset kehnoja. Edirne´n kaupungissa paljon hedelmiä kojuissa ja hyvän näköisiä kauppoja; rahan vaihtamatta jättäminen keljutti.

Olimme jo lähellä Istanbulia, mutta sitten meni sisu kaulaan. Jospa kuitenkin käännytään takaisin.

Sofiaan meni komea autostrada, mutta Kreikan ja Turkin eripuraisuus tuli esille kun Kreikkaan ei ollut edes tienviittoja vaan piti etsiä kärrypolkuja, joista pääsi rajalle. Rajalla otti päähän, olisi kuitenkin jääty Turkkiin. Tullimiehet olivat ihania. Kun Paulin vatsa oli tiellä, päästiin maratonjuttuihin kun tullipoika juoksi Berliinissä maratoneja, Pauli Lontoossa. Yksi mies pesi automme odottaessa. Hymyssä suin Kreikan tulliin, jossa helle oli uuvuttanut tullimiehet.

Turkista —> Kreikkaan

Turkish Airlines, kuva lentoyhtiön sivuilta

Automatkamme Turkin osuus jäi lyhyeksi. Muistoja Turkista jäi vähän. Kameramme kaikki filmit itäblogin kiertueella olivat tuhoutuneet jonkun virheellisen asetuksen takia.

Lyhyitä pyrähdyksiä olen tehnyt puolisen tusinaa Istanbulin lentokentällä vaihtaessani konetta. Viimeksi 2017 tullessani Albaniasta Suomeen. Turkin lentoyhtiön lennot ovat olleet halvimmat matkalla muihin maihin.

 

Istanbul sai Konstantinopolilta
kaiken loiston Bosporin rantamilta,
nimeään vain Konstantinopolilta
Istanbul ei mitään saanutkaan,
Kuva: Summer Home Turkey Real Estate

Turkki on jäänyt vieraaksi ja olen käynyt vain Euroopan puoleisella osalla. Osasyy tähän on se, että vierastan presidentti Erdoganiin valloitusmenoa. Kartan pohja Infoplease.