Matkalla hukattu/varastettu puhelin

kantapään kautta saadut opetukset

Tiivistelmä, jos puhelimesi on varastettu
1. Sulje puhelimesi käyttökelvottomaksi etänä jollain Etsi puhelimeni-sovelluksella
2. Ilmoita puhelinoperaattorille (chatissa), että sulkevat SIM-kortin
3. Osta uusi puhelin ja siirrä pilvipalvelusta siihen vanhan puhelimen sisältö

Matkapuhelimesta on vuosikymmenessä tullut elintärkeä osa ihmisten arkea. Miten toimia (ulkomailla) kun puhelin varastetaan, se hukataan tai rikkoutuu. Onko elämää ilman puhelinta.

Kyllä ja ei. Matkapuhelimeni tipahti Georgetownissa Guayanassa taskusta taksin penkille, enkä yön pimeydessä sitä huomannut ennenkuin olin tyhjentämässä taskujani turvatarkastuksessa. Minulla on rituaali joka paikassa joka päivälle: onko passi, onko lompakko, onko puhelin. Tämän ainoan kerran se jäi tekemättä ja heti tuli vahinko. Selitin itselleni syyksi sen, että olin lähtenyt kentälle pilkkopimeässä kolmen jälkeen yöllä puolitorkuksissa.

Kevennys: Minulta varastettiin Ghanassa puhelin. Olin ehtinyt sen sulkea, mutta sitten varkaat myivät sen minulle pimeällä kujalla takaisin 50 dollarilla kun eivät pystyneet sitä käyttämään. Viestin kaupankäynnistä toi noin 10 vuotias poika hotelliin. Sain puhelimen taas auki Suomessa Telian toimipisteessä.

Koska hotelli oli tilannut minulle taksin, saan puhelimeni takaisin. Se on jo Suomessa ja toimitetaan pojalleni Juhalle. Enää jännittää, onko puhelin selviytynyt matkasta ehjänä, eli onko se pakattu turvallisesti antamien ohjeiden mukaan. Maksoin hotellin pomolle 100 dollaria lähettämisen kuluja. Puhelimen toimittaa DHL.

28.2.2020: Sattumalta puhelin tuotiin Juhalle samaan aikaan kun olin Suomen lentokentältä kotiutumassa junalla. Puhelin on hyvässä kunnossa. Olen käyttänyt sitä vasta reilut puoli vuotta eli se on melkein kuin uusi iPhone XR. Sen kuntoon saattamiseen meni useampi tunti, koska olin sen lukinnut etänä Georgetowniin. Myös uusi iPad ja tämä MacBook Pro olivat kahden kuukauden käyttämättömyyden ja salasanojeni vaihtamisen takia laitettava samalla ajan tasalle, koska puhelimen käyttöoikeudet annetaan toisen Mac-laitteen kautta. Meni loppuilta hypätessä kolmen latauksessa olevan laitteen välillä vuorotellen kun koko ajan tuli hälytyksiä: paina sitä, paina tätä, anna tämä luku toiselle laitteelle jne. Päivittämiseen tarvitsin myös mukana olleen neljännen Mac-laitteen. Kaikki tuli kuntoon. Lähetin hotelliin kiitokset ja pienen palkkion vaivannäöstä. Postituskulut (100 USD) DHL:n toimitukseen olin maksanut jo aiemmin.

Tässä antamani ohjeistus hotellille postituksesta:

—-

I have blocked the SIM card and nobody except me can use the phone because of secret codes.

Please send it to my son in Finland. I travel back to Finland after a few weeks.

IT CAN NOT BE SENT IN A LETTER via normal post.

You can use DHL or other international courier services.

You must pack it in a hard box and put plastic packing material with air bubbles around the phone. And the covered phone to a hard cardboard box.

On the address side of the box please write a note:

INSIDE THE PACK IS THE PHONE WHICH THE OWNER HAS FORGOTTEN TO THE AIRPORT TAXI

My son´s address is: ***

For information to DHL or other

His email is: ***…

Add the text Message phone Number (no calls) ***

I will pay all expenses and a small reward for you to the hotel´s bank account for the Kind help. Please inform the cost and the account number after sending.

———-

Oma puhelimeni on älypuhelin iPhone XR, jota olen käyttänyt vasta puoli vuotta. Sillä pystyy tilaamaan lentoliput, hoitamaan pankkiasiat ja paljon muuta. Ilman puhelinta olisi matkani keskeytynyt alkuunsa, mm. koska matkatoimistoja ei juurikaan enää ole maailmalla. Puhelin ei ole ihan halpa, mutta rahan menetystä enemmän huoletti se, voiko joku käyttää puhelinta ja näin aiheuttaa suuret taloudelliset vahingot. Vaarana olisi myös Facebookin ja monen muun palvelun sotkeminen, koska näihin puhelimet ottavat automaattisesti yhteyden salasanoja kysymättä.

Minulla on matkalla aina mukana iPad, joka on toiminut puhelimen korvikkeena koko loppumatkan ajan. Ilman sitä en olisi päässyt eteenpäin. iPadilla olen voinut myös soittaa. Koska siihen ei saa What´sapp-palvelua, olen soittanut Messengerillä ja FaceTimella.

Miten toimia?

Ensimmäiseksi laitoin puhelimen seurantaan. Applella on Missä on… palvelu, jolla voi seurata kaikkia omia laitteita ja myös ihmisiä. Oli mielenkiintoista nähdä kuinka puhelimeni kulki taksin matkassa koko päivän paikasta toiseen. Illalla kuljettaja vei sen hotelliin, josta lähdin. Olin laittanut hotellin infoon sähköpostin puhelimesta.

Missä on.., palvelussa sain suljetuksi puhelimen, jolloin sitä ei voi käyttää. Yritin myös tyhjentää puhelimen etänä, mutta se ei onnistunut. Akkujen loppuu jossain vaiheessa, joten seurantaa ei voi montaa päivää tehdä.

Puhelimen SIM-kortin voi irrottaa ja käyttää missä tahansa muussa puhelimessa kortin haltijan laskuun. Operaattoriin on Telia, jonka chatissa sain kortin tilapäisesti suljettua. Näin sitä ei kukaan muu voi käyttää. Tilapäisyys jatkuu niin kauan että se peruutetaan.

Nykyisin kalliimmissa puhelimissa voi käyttää virtuaalista SIM-korttia, eli jos olisin ostanut uuden puhelimen, olisin saanut vanhan numeroni käyttöön. Puhelimen käytön varmistamiseksi tulee olla jossain jemmassa AppleID ja sen salasana. Minulla jemmapaikkana on Applen salasanat-toiminto, josta voi useimmat salasanat käydä katsomassa.

Tässä vanhassa iPadissa varmistus tulee sormenjäljestä ja päivitetyssä 6-numeroisessa käyttökoodissa. Kaksi asioita tuntevaa henkilöä sanoi, ettei puhelinta (eikä siis iPadiakaan) pysty kukaan muu käyttämään, koska 6-numeroista on mahdoton murtaa (laite lukkiutuu jossain vaiheessa). Silti minua vaivasi tunne, jos kuitenkin. Siksi vaihdoin tärkeimpien palvelujeni salasanat iPadin kautta (Facebook, sähköposti, matkakirja). Jollain Hesarin lahjatilauksella ei ole niin väliä. Suomen kieli on tosi hyvä turvallisuuskeino, siksi käytän laitteissani aina suomen kielisiä palveluja, jos mahdollista.

Mutta kun oma puhelin oli löytynyt ja iPadilla pärjäsin hyvin, en ostanut puhelinta, sillä mitä tekisin kahdella (toinen toki varalla, mutta tarvittaisiin varapuhelimeenkin SIM).

Ennen matkaa olin yrittänyt ottaa käyttöön mobiilitunnistuksen. Se ei onnistunut, koska SIM-kortti on liian vanha. Kun Juha on ilmoittanut puhelimen olevan ehjä, otan Teliaan Chatin ja avaan nykyisen kortin ja tilaan samalla uuden.

Sinänsä en ole niin innostunut mobiilivarmennuksesta. Sitä ollaan äkkiä tilanteessa, ettei voi tehdä mitään, jos puhelin hajoaa tai varastetaan/kadotetaan. Joku varajärjestelmä pitää aina olla.

Vierastin ensin Nordean tunnuslukulaitetta, koska sen näppäimistö on vähän kömpelö. Mutta nyt olen siihen tyytyväinen. Voin hoitaa pankkiasioita nettikahvilassakin (jos sellaisen löytää) tai hotellin asiakaslaitteella. Toivottavasti Nordea ei ala vaatimaan pelkkää mobiilivarmennusta koskaan. Laitteella suojaan myös verkossa tekemäni ostot (lentoliput, hotellivaraukset), koska useimmat palvelut nykyään vaativat Nordean tekemille luottokorteilla lisävarmistuksen.

En voinut käyttää Nordean tunnuslukusovellusta, koska ei ole puhelinta ja koska olin joutunut tyhjentämään iPadin Surinamessa kun sen käyttis jotenkin sekosi, eikä laitetta voinut lainkaan käyttää ilman tyhjennystä ja kaiken uudelleen asentamista. Tunnuslukusovellus vaatii toimiakseen aloitusvaiheessa puhelinvarmistuksen, joten se jäi haaveeksi.

Tärkeimmät salasanat minulla on mukana myös paperilla. Salakirjoitan koodit siten, ettei niitä kukaan muu pysty ymmärtämään.

Tämä oma kokemukseni osoittaa kuinka haavoittuva nykyinen tekninen maailma on myös yksilötasolla. Ei riitä edes varajärjestelmä, vaan kaikki on mietittävä valmiiksi ainakin jos lähtee pitemmälle ulkomaanmatkalle.

Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät voi käyttää älypuhelimia. Heidät pudotetaan tietoyhteiskunnan paariaksi. Yhteiskunnan tulisikin rajoittaa pankkeja ja muita toimijoita siten, että niiden on aina huolehdittava kaikkien mukanaolosta. Lisärajoituksia tulee antaa hinnoitteluun. Nyt nämä (yleensä vanhemmat ihmiset) maksavat pankkipalveluistaan hirmuisia ylihintoja.