Tämän matkakirjan jo julkaistuista matkoista mieleenpainuvimmat ovat (aakkosjärjestyksessä):

Chile – joulupukkina

Päivitetään***

16 parasta matkakohdetta

26. elokuuta 2015

Ilta-Sanomissa tamperelainen maailmanmatkaaja listasi 10 kohdetta, jossa jokaisen tulisi käydä. Hän on käynyt kaikissa maissa, paitsi Laosissa. Innostuin tekemään oman listani, vaikka olen käynyt vasta 120 maassa. Puolet maista on vielä kokematta. Laosissa olen käynyt ja siellä oli hyvä olla.

Omat kriteerini perustuvat fiiliksiin, mitkä olen saanut kulkemalla kansan parissa. En juurikaan yksin kulkiessa käy katsomassa turistirysiä enkä erityisiä matkakohteita. Silti Jorma Karhumaan listalla ensimmäisenä oli sama kuin minulla: Islanti. Perustelut poikkeavat. Koska minulla on ollut niin monessa maassa hyvä olla, tein listan 15 maasta.

Päivitän tätä listaa myöhemmin. Tällä hetkellä 9.6.2019 Islanti on edelleen ykkönen

1 Islanti

Maailman paras maa minulle on Islanti. Olen ollut siellä lokakuussa (2014) viime vuonna ja nyt elokuussa (2015) tänä vuonna. Islannissa on hyvä olla, on siellä kylmä tai viileä (lämmintä ei siellä olekaan, paitsi tänä vuonna Suomen alkukesän veroista), satoi tai paistoi. Vierastan seuramatkoja ja järjestettyjä tutustumisia nähtävyyksiin. Siksi auton vuokraaminen on parasta. Tiet ovat paikka paikoin vaarallisia ajaa, mutta päätiet tosi hyvässä kunnossa. Tiet, joiden varrella ylitetään sillattomia puroja, vaativat 4*4-auton (jeepin), jossa on korkea maavara.

Islantiin ei pidä mennä yksin. Matkasta nauttii parhaiten kun on mukana ystävä, jonka kanssa voi jutella maan ihmeellisestä luonnosta koko ajan matkan edetessä. Myös loistavaa islantilaista ruokaa tulee syödä kahdestaan. (Reppumatkoilla maailmalla kuljen mieluummin yksin, eikä niihin kulkemiini paikkoihin kukaan edes lähtisi matkaseuraksi.)

Turistit ovat löytäneet Islannin. Jos sinne menee kesällä, kannattaa suunnistaa pohjoiseen, jossa turisteja on vähemmän. Ja luonto jopa ihmeellisempi kuin Reykjavikin kultaisen ympyrän sisällä. Lokakuussa turistikausi on jo ohi, tilaa kaikkialla ja paikallinen väestö ystävällisempää kuin turistisesonkina. Kolmannen kerran Islantiin menen turistisesongin ulkopuolella.

Islannissa on vain 320.000 asukasta. Toivon totisesti, etteivät maahanmuuttajat rynnistä maahan pilaamaan sen ainutlaatuisuutta.

2 Etiopia

Oikeastaan ykkössija pitäisi jakaa Islannin ja Etiopian kesken. Islannin maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit ja karut. Etiopiassa ihmiset ovat suurenmoisia ja kauniita.

Etiopia on hieno maa Afrikassa, vaikka sielläkin valtava väestöräjähdys tuhoaa elämisen mahdollisuuksia. Maan naisilla on hyvä itsetunto, mikä korostaa heidän kauneuttaan. Etiopialaiset naiset ovat maailman kauneimmat. Ja parhaat juoksijat.

Minut kutsuttiin kolmen sisaruksen vieraaksi Addis Ababan slummialueelle. He asuivat yhdessä 9 neliön asunnossa. Iltatee keitettiin hiillosämpärissä. Hieno ilta huipentui kahden päivän kuluttua uuden vuoden juhliin, jonne menin sisarusten kanssa. Juhlissa hyppäsin paikallisen Kari Tapion kanssa lavalle esiintymään uuden vuoden kunniaksi.

3 Uruguay

Uruguay on kaunis ja rauhallinen maa. Mercedeksen kaupungissa vietin viikonloppua joen rannalla ihmisten parissa ja join kokateetä. Minulla oli siellä yhtä hyvä olla kuin lapsuuden Hiiden kylässä Uskelan joen rannalla äidin kanssa pyykinpesussa ja kalastamassa. Colonial del Sacramenton kaupungissa paikallinen rouva pyysi minua joulupukiksi siunaamaan kotinsa joulua varten. Minulla on siellä mielessä talo, jonne haluan muuttaa asumaan ja kirjoittamaan.

4 Japani

Japani on mielenkiintoinen maa. Japanilaiset naiset ovat toiseksi kauneimmat maailmassa Etiopian jälkeen, mutta he ovat seksikkäimmät maailmassa. Kauneus ja seksikkyys on piilotettu ujoon hymyyn ja kauniisiin vaatteisiin. Olen viettänyt aikaa Tokiossa (luennoimassa), Osakassa, Kiotossa ja vanhassa pääkaupungissa Kobessa japanilaisen perheen vieraana. Jonain päivänä haluan olla vieraana japanilaisessa kalastajakylässä maan pohjoisosassa, ehkä Hokkaidossa.

Olin Osakassa japanilaisten vieraana illallisella. Kello 20.30 illan isäntä kysyi Pauli san, onko kaikki hyvin. Sanoin kyllä ja siihen ilta sitten loppui. En halunnut niin aikaisin nukkumaan ja menin hotellin yläkertaan, josta näkyi valoa. Siellä oli paikallisen tanssikerhon juhlatanssiaiset. Viskitiski oli vapaasti käytössä. Kaunis nainen tuli hakemaan minua tanssimaan. Hänen englantinsa oli onnetonta, mutta hän pyysi toisen naisen tulkiksi. Kun tanssiaiset loppuivat naiset veivät minut Osakan yöhön. Kolmelta he laittoivat minut taksiin ja lähtivät omalla taksilla kotiinsa.

Aamulla soi puhelin. Täällä on uuden ystäväni aviomies. Vaimo oli tullut viiden jälkeen kotiin. Taksi oli hajonnut matkalla. Mies ja vaimo halusivat tulla tapaamaan minua hotelliin. Vaimo oli kuulemma tavannut ihanan suomalaisen miehen. Luulin, että nyt tulee mustasukkainen mies kolkkaamaan samuraimiekalla minut. Vaan he veivät minut Japanin vanhaan pääkaupunkiin Kobeen koko päiväksi. Minulle näytettiin temppelit ja nähtävyydet sekä vietiin syömään.

5 Chile

Chile on fantastisen hieno maa. Ihmiset ystävällisiä. Parhaat hetket olen viettänyt Coquimbossa, jossa olin joulupukkina tuhannen tytön paraatissa. Olin ollut sunnuntaiaamun kävelemässä kaupungin ulkopuolella ja tulin puolelta päivin keskustaan. Minulla oli parturi jäänyt pariksi kuukaudeksi väliin ja aamulla olin laittanut tiedostamatta punaisen t-paidan. Kaupungissa olivat pikimustatukkaiset tytöt järjestäytymässä paraatiin pienimmästä (noin 6 v) suurimpaan (noin 16 v). Yksi tytöistä osoitti minua sormella ja huusi ”Papa Noel”. Osaan muutaman sanan espanjaa ja kävin selittämässä tytölle kuinka joulupukki on Suomesta ja minä olen Suomesta. Alkoi varsinainen hulabaloo. Minulle laulettiin ja esitettiin aaltoja. Nunnien oli tultava pyytämään minua poistumaan, koska koko paraati olisi mennyt hullunmyllyksi.

6 Israel

Päivitetty 2017

Tuon listauksen kuudennelle sijalle laitan Israelin, jossa kävin 2017. Se oli mielenkiintoinen matka kun samalla kävin Palestiinassa, beduiinileirillä Jordaniassa ja Petrassa. Tel Aviv oli rauhallinen kaupunki, siellä ei ollut minkäänlaisia häiriöitä. Jerusalemissa on historian havinaa (itkumuuri, Via Dolorosa, Jeesuksen vankila) ja jonkin verran levottomampi olotila – rauhallinen toki moneen eurooppalaiseen suurkaupunkiin verrattuna.

7 Intia

Intia on mielenkiintoinen maa. Likaa ja elämää kaikkialla. Kerjäläisiä, köyhyyttä. Temppeleitä. Liikennekaaosta. Ylitin katuja kulkemalla lehmien perässä, koska niitä autot väistivät, ihmisiä ei. Mumbaissa oli niin huono ilma, etten saanut siellä oltua. Kuljin yli 2 kk paikasta toiseen busseilla. Parhaat hetket vietin vahingossa. Oli tarkoitus mennä rannikolle bussilla, mutta menin väärään bussiin ja löysin itseni korkean vuoren huipulla olevasta kaupungista. Upea virhe.

8 Laos

Laosissa koin suurenmoista ystävällisyyttä. Olin Mekong joen rannan kalaravintolassa syömässä rapuja ja syliini heitettiin parin päivän ikäinen koiran pentu. Se oli ilmeisesti testi. Kun paijasin koiraa, minut kutsuttiin perheravintolan suvun iltapäivälounaalle sunnuntaina. Minua kuljetettiin suvun jäsenten luona autolla ja mopotaksilla. Ja kutsuttiin suvun joulujuhlaan. Oli pakko karata, koska huomasin että minut haluttiin naittaa perheen ikäneidolle (noin 35 v). Niin hellää ja huolehtivaista kohtelua en ole kokenut missään. Käteni pestiin ja lounaspöydässä vieressäni istunut vaimoehdokas avasi kaikki simpukat minulle sormillaan.

9 Unkari (kommunismin aikaan)

Olimme perheen kanssa Unkarissa autolomalla aikana, jolloin maa eli vielä kommunismin ikeen alla. Unkarilaiset todella pitivät suomalaisia sukulaisinaan ja meidät kutsuttiin unkarilaiskoteihin illoiksi keskustelemaan ja nauttimaan iltapalaa. Sellaista ystävyyttä ei ehkä enää koe, minkä vuoksi en ole uskaltanut mennä sinne uudestaan. Yksi vanhempi pariskunta antoi meille asuntonsa viikoksi ja muutti itse pihamökkiin. Kun portin aukko oli turhan kapea ja kasvien peitossa, Ulla ajoi automme pylvään kautta pihalle. Talon rouva tuli heti ja juotti minut kotiviinillä humalaan, jotta en olisi hänelle vihainen vahingosta.

10 Tansania (maasaialue)

Parhaat Afrikan hetket olen viettänyt maasaitten maassa Mondulissa, jossa olin kylän ainoa valkoinen. Kylässä ei muutoin ole käynyt valkoisia, paitsi jouluaattona joku sveitsiläinen rouva tulee sinne illalliselle.

Olen ollut maasaihäissä vieraana, savannilla moniavioisen perheen vieraana, ollut 170 lapsen isän vieraana, pelastanut 12 vuotiaan tytön joutumasta vanhan miehen kuudenneksi vaimoksi. Upeita hetkiä. Olen käynyt siellä jo 4 kertaa ja varmaan menen taas uudestaan.

11 Kuuba

Kuubassa asuin Havannan keskustassa yksinhuoltajan kotona. Minusta tuli perheen 5-vuotiaan tytön kanssa ylimmät ystävät ja kuljin meren rannalla äidin ja tyttären kanssa. Äiti teki minulle aamiaiset. Ennen aamupalaa asunnosta livahti ulos paikallinen mies. Minulla oli oma huone. Havannan aikani oli viimeisiä aitoja Fidel Castron aikoja. Kaupungilla minut sekoitettiin Hemingwayhin. Piti katsoa kuvista, ettei sekoittaminen ollut pelkkää imartelua.

12 Burundi

Burundissa asuin Tanganyika-järven rannalla yksityiskodissa ja olin toisessa kodissa vieraana. Kohtelu oli tosi hienoa. Torilla kulkiessani paikalliset naiset kiusottelivat mzungua. Maasta jäi tosi ystävällinen olo. Mietin jopa muuttaa sinne, koska 600 eurolla kuukaudessa elää maassa luksuselämää, oma auto, hyvä asunto, Stockmann herkun kaltaiset ruokakaupat.

13 Botswana

Botswanasta jäi parhaiten mieleen naisten hyvä itsetunto. Ei ihme, että maassa elintaso on afrikkalaisittain korkea.

14 Australia

Australiassa olin luennoimassa Melbournessa ja sieltä menin junalla Sydneyhin. Matka kesti iäisyyden. Oopperatalossa ei ollut oopperaa, mutta erittäin kaunis eroottinen baletti. Melbournen kongressin järjestäjät kysyivät minulta, mitä haluan kokea. Haluan nähdä kengurun. Vaikka kengurut eivät hypi kaduilla, minut vietiin maaseudulle kengurua ja viinitilaa katsomaan.

15 Peru

Perun matka alkoi huonosti kun nettikahvilassa joku varasti reppuni. Juoksin perään ja huusin, perkele tapan Sinut, suomeksi. Nuori mies pelästyi ja pudotti reppuni kadulle. Minulla oli 2 kassia ja olin juossut likaisten vaatteiden perään ja jättänyt rahat ja paperit sisältävät kassin tietokoneelle.

Mutta sitten minut kutsuttiin perheen kotiin asumaan. Perheen kirjapainoyritys oli talon alakerrassa. Yksi työntekijä oli kuuro ja hänen kanssaan pärjäsin paremmin kuin isäntäväen, joka ei osannut sanaakaan englantia. Sain oman huoneen. Isäntä osti espanja-englanti-sanakirjan, jonka kanssa kuljettiin Liman torielämää ristiin rastiin. Söin perheen kanssa vaatimatonta kotiruokaa. Söin väkisin paistettua vihreää banaania, joka maistui kamalalta. Kun olin syönyt loppuun, sanoi rouva ”otra”-lisää. Hoidin perheen lapsia. Kun aamulla perheen 2,5-vuotiasta tyttöä oltiin viemässä kirkon päivähoitoon, hän heittäytyi parkuen lattialle. Hän ei mene minnekään, kun Pauli on täällä.

Toki kävin Machu Picchussa. Sielläkin jättäydyin pakollisesta seurueesta ja tein oman päiväni.

16 Vietnam

Olen ollut sekä Etelä-Vietnamissa Saigonissa että pohjoisessa Hanoissa. Parhaat hetket olen viettänyt Vung Taussa, jossa ystävystyin katukuppilan pitäjän kanssa. Minusta tuli joka-aamuinen vieras kuppilassa. Saigonissa minua vedätettiin mennen tullen. Laitan siitä kirjoittamani tarinan eri postaukseen. Juttu on julkaistu aiemmin Facebookissani.

Oululaisen maailmanmatkaajan Jorma Karhumaan 10 kärjessä Ilta-Sanomissa

1. Islanti 
2. Angkor Wat. Kambodzha 
3. Potalan palatsi, Tiibet 
4. Koreoiden raja 
5. Machu Picchu, Peru 
6. Lalibelan kalliokirkot, Etiopia 
7. Ruandan vuorigorillat 
8. Terrakottasotilaat, Kiina 
9. Serengetin kansallispuisto, Tansania 
10. Pyramidit