Yhdysvallat

Amerikan Yhdysvallat (engl. United States of America) on pääosin Pohjois-Amerikan keskiosassa sijaitseva perustuslaillinen liittovaltio, joka koostuu 50 osavaltiosta ja yhdestä liittovaltion hallinnollisesta piirikunnasta sekä useista erillisalueista. Yhdysvallat on tasavalta ja liittovaltio. Kolmetoista Britannian siirtokuntaa perustivat liittovaltion 1700-luvun lopussa. Itsenäisyysjulistus annettiin 4. heinäkuuta 1776. Asukkaita (2020) 331 miljoonaa. Pääkaupunki on Washington DC., jossa 5,3 miljoon asukasta metroalueella. (pääosin Wikipedia)

Vuosikymmenet haaveilimme ajavamme autolla itärannikolta länsirannikolle. Vain muutamassa osavaltiossa ml. Hawaii (vihreät) on tullut käytyä. Alaskaan haluan mennä (oma DX-maa).

1982 New York, Sisäiset tarkastajat ry:n opintomatkann + Viikonloppumatka junalla Washington´iin.

New Yorkin pilvenpiirtäjät olivat hämmentävä kokemus suomalaiselle. Käytiin mm. IBM:llä, New York Times´ssa. Meidät kutsuttiin paikalliseen tilintarkastajien seminaariin vieraiksi. Siellä oli paljon aiheita atk:sta, ja päätin jäädä kongressiin loppuviikoksi muun seurueen palatessa alkuviikosta Suomeen.

Kuvat Benihana of Tokyo, omat kuvat vaihdan kun ensin löytyvät

Ravintoloista mieleen jäi Benihana of Tokyo, jonne vein perheeni 10 vuotta myöhemmin. Paikan lumo oli vuosien kuluessa rapistunut, mutta edelleen se viehätti etenkin lapsia. Kokit tekivät annokset edessämme ja hauskinta lapsilla oli kun he löivät katkaravun halki siten, että rapu lensi kokin taskuun.

Halusin tutustua omin päin New Yorkiin ja lähdin itäpuolelle kun muu porukka pyöri lännessä. Löysin ihastuttavan irlantilaisen pubin, joka oli täpö täynnä ihmisiä. Siellä oli niin hauskaa, että kävin paikassa kolmena iltana peräkkäin. Yksi syy oli brasilialaiset nuoret, joiden kanssa ystävystyttiin. Menin samaan paikkaan vuosia myöhemmin. Paikan suosio oli romahtanut, eikä siellä ollut juuri muita asiakkaita kuin minä.

Minut valittiin NYCciläisen mainostoimiston tilintarkastajaksi illanvietossa ravintolassa. Keskon sisäisen tarkastuksen päällikkö sanoikin, että jos vielä matkoja tehdään, otetaan Pauli mukaan seremoniamestariksi.

1986              New York Marathon

Kertomus maratonmatkat osiossa.

1988              MacWorld San Franciscossa ja sieltä trippi Hawaiille
1992              Arizona, Phoenix – Sisäisten tarkastajien maailmankongressi, oma luento

Olin Finlandia talossa 1991 pitämässä esitelmän sähköisestä taloushallinnosta. Esitys simultaanitulkattiin ruotsiksi ja englanniksi. Luennon jälkeen paikalla ollut USA:n IIA-yhdistyksen puheenjohtaja tuli pyytämään minua luennoimaan aiheesta maailmankongressiin. Englannin kielen puhetaitoni oli huono, oikeastaan surkea, olinhan kansakoulun loppuun suorittanut. Aikuisopinnot olivat lukemista, puhumista ei harjoiteltu lainkaan.

Osasin kuitenkin vastata yes. Siitä alkoi hirmuinen urakka, kirjoitin esitelmää ja kävin sitä läpi Suomessa asuvan amerikkalaisen kanssa viikottain kesään asti. Tein diat (multimedia oli juuri tulossa) ja kuhunkin diaan tekstin, mitä puhun. Kun 1,5 tunnin esitys alkoi, sammutettiin luentosalin valot, jotta diat näkyisivät paremmin. En nähnyt lainkaan tekstejäni ja puhuin kunkin dian kohdalle sopivimmat tekstit. Luennon jälkeen olin ihan poikki, mutta hengissä.

1992 Phoenix – Grand Canyon – Tijuana – Monterey – Los Angeles – San Francisco – Chicago – Cleveland – Niagara Falls – Buffalo – New York

Valkoisella Chevroletilla

Kongressin jälkeen auton vuokraus: Phoenix, Grand Canyon, Mexico: Tijuana, Los Angeles, Monterey, San Francisco – lento Chicagoon, sieltä uusi autonvuokraus Cleveland, Kanada: Niagara Falls, Buffalo, New York. 

Mukana Ulla ja kaksi nuorinta poikaa, Miikka oli vaihto-oppilaana West Virginiassa. Käytiin mm. lännen elokuvien kuvauspaikassa Aqoura Hills ja tanskalaisten uudisasukkaiden kaupungissa Solvang´issa. Merihylkeiden kisailua katsottiin San Diegossa. Los Angelesissa oli tarkoitus mennä Hollywoodiin, mutta yöllä hotelli alkoi huojua maanjäristyksessä ja jouduimme kaikki juoksemaan yöpukeissa ulos. Ulla säikähti niin, ettei hän halunnut jäädä lainkaan alueelle ja siksi lähdettiin uutta järistystä pakoon ja Hollywood sai jäädä näkemättä.

Montereylle mentiin, koska Clint Eastwood (suuri näyttelijä ja ohjaaja) oli ollut Carmelin pormestari. Sieltä San Fransiscoon. Ja tietenkin Applen pääkonttoriin Cupertinoon. 

Kuvat liitetään myöhemmin, paperikuvataltiot

1992              Washington D.C., KHT-tilintarkastajien maailmankongressi, oma luento – New York, Cleveland

Minut kutsuttiin luennoimaan tilintarkastajien maailmankongressiin Washingtoniin. Kun KHT-yhdistys sai tietää kutsusta, se lähetti järjestäjille kirjeen, jossa luentoni peruutettiin, koska ”Suomessa ei ole osaamista aiheesta” eli sisäisestä kontrollista IT-ympäristössä. Kukaan ei kysynyt minulta mitään ja minulle lähetettiin pöytäkirjan ote päätöksestä. Nostin mekkalan ja otin jokaiseen hallituksen jäseneen yhteyttä. Hallitus teki ehdotuksen, että teen luentoaineiston ja yhdistyksen puheenjohtaja pitää esityksen. Kehtaattekin, sanoin. Yksi hallituksen jäsenistä tuli katumapäälle ja teki esityksen päätöksen peruuttamisesta. Niinpä sitten pidin multimedian avulla esityksen, joka sai kongressin kunniamaininnan.

Clevelandin hotelli, piirroskuva

Maailmankongressin jälkeen jäin New Yorkiin ja Clevelandiin muutamaksi päiväksi esittelemään suomalaista IT-osaamista tilintarkastusketjumme Ernst&Young asiantuntijoille.

Kesän esitys Phoenixissa ja tämä syksyn esitys Washingtonissa teki minusta halutun luennoitsijan kaikkialle maailmaan. Kävin Alankomaiden Antilleilla Karibialla, Australiassa, Japanissa Tokiossa ja Osakassa, Kiinassa sekä Euroopan valtioissa Hollannissa, Unkarissa, Sloveniassa, Kyproksella ja Virossa. Luentoaineisto julkaistiin USA:ssa alan lehdessä ja käännettiin espanjaksi kolumbialaisessa taloushallintolehdessä julkaistavaksi. Yksi versio julkaistiin Japanissa japanin kielelle käännettynä.

Jälkikäteen ajatellen tuo kaikki oli turhaa ja vaikutti paljon elämääni kielteisesti. Mutta kansakoulupohjalta maailmalle lähteneelle kielitaidottomalle pojalle tuo julkisuus vei mukanaan, eikä kierrettä pystynyt katkaisemaan muuttamatta koko elämä uuteen uskoon.

1999              Palm Beach, Florida – oma luento sähköisestä taloushallinnosta, ComputerAssociates, InterBiz

Kun tulin Palm Beachiin, oli Floridan yli käynyt myrsky, joka oli kaatanut paljon puita.

Minut oli kutsuttu puhumaan suomalaisesta internetissä pidettävästä taloushallinnosta, jossa Suomi oli 1990-luvulla maailman kärkimaa. Luentopäivän aamuna olin aivan hermona, enkä saanut sanaa suustani. Kongressisihteeri huomasi tilanteen ja tuli halaamaan minua ja jutteli pitkän tovin kanssani. Jännitys poistui ja luento meni tosi hyvin.

Palm Beachin lähellä Lantanassa on suomalaisten kohtauspaikka, Suomi Talo, Finland House. Menin sinne, mutta ei se ollut avoinna. Floridassa on suurin suomalaisten keskittymä.

Yhtenä päivänä kävin Miamissa 70 mailin matkan päässä. Se oli tosi outo kaupunki. Se oli kuin rikkaitten pramea markkinapaikka, en viihtynyt siellä lainkaan.

Paluumatkalla olin neljä yötä New Yorkissa. Ensimmäisen kerran olin New Yorkissa yksin ja se ei tuntunut lainkaan kivalta kaupungilta. Eli New York pitää kohdata perheen tai ystävien kanssa.