Meksiko

Meksiko (esp. México tai Méjico, virallisesti Meksikon yhdysvallat (esp. Estados Unidos Mexicanos), on Pohjois-Amerikan eteläosassa sijaitseva 129 miljoonan asukkaan (2019) maa. Maan pääkaupunki on México, josta käytetään usein myös englanninkielistä versiota Mexico City. Asukkaita city-alueella 9 miljoonaa. Meksiko on asukasluvultaan maailman suurin espanjankielinen maa. (Osin Wikipedia)

Tijuana 1992

Olin luennoimassa Arizonassa. Mukana matkassa oli Ulla ja kaksi nuorinta poikaani Jukka ja Juha. Miikka oli vaihto-oppilaana USA:n Länsi-Virginiassa.

Tijuanan kaupunki on Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla. Matkalla San Diegoon pysähdyimme vuokraamallamme autolla USA:n puolelle ja jatkoimme kävellen Tijuanan kaupunkiin.

Paperikuvat skannataan myöhemmin

Mexico City 2003

Vuonna 2003 olin tyhjän päällä. ProCountor oli tullut valmiiksi palkkoja myöten ja pörssiyhtiön johdon ikävien temppujen vuoksi oli pakko lähteä sieltä pois. Olin aiemmin luopunut Ernst&Youngin osakkuudesta ja asiakkaistani. Oli pakko lähteä selvittämään ajatuksia siitä, mitä teen tulevalla elämälläni.

Menin Töölön Matkatoimistoon ja ostin halvimman lipun mahdollisimman kauas. Maanantaina ostin liput ja keskiviikkona olin lentokoneessa matkalla Meksikoon. Mukana alle 10 kg matkatavaroita. Paluulippua minulla ei ollut.

2003 ei ollut Facebookia, joten kirjoitin sähköposteja, jotka lähetin perheelleni ja muutamalla ystävälleni. Ensimmäisen viestin vastaanottajia oli alun toistakymmentä.

Lentokoneella Mexico Cityyn. Sieltä bussilla Oaxacaan ja Tapachulaan.
Sen jälkeen bussilla Panamaan asti. Kilometrejä Panamaan noin 4000.

Torstai 23. lokakuuta 2003 19:27:31

Reppumatkailuni ensimmäinen maa ja ensimmäinen yö

HUH, on tämä manana elämä ihan muuta – odotan tässä bussia etelään, pari tuntia pitää kuluttaa ja katsoin, että netti on parempi paikka kuin nämä kuppilat tässä bussiasemalla. 

On tässä oppinut jo monta asiaa. Seurasin paria rinkkamiestä illalla kun en lentokentällä tiennyt minne mennä. He olivat baskeja. Small country in Spain and France. Isänmaallisuus on kaunista. Vanhoina Meksikon matkailijoina he menivät sellaiseen halpahotelliin, jollaisia Suomessa ei ole. Minä seurasin perässä. Ja minä luulin, ettei niillä ole lukkoja ja sitten tavarat jäivät oven taakse eikä ollut vara-avainta. Manana. Siis toiseen huoneeseen nukkumaan. Sain tavarat aikanaan. 

Nyt olen yrittänyt etsiä koko aamun bussia etelään, lähelle Guatemalaa. Täällä ei osata englantia lainkaan. Ja kaikki on kuitenkin ystävällisiä, joten olen juossut kuin palomies paikasta toiseen. Nyt on bussilippu taskussa ja matka jatkuu. 

Täällä Mexico Cityssä ei ole niin viisasta olla ummikkoturistina. Tämä on niin suuri paikka, ja mitään centrumia en ole löytänyt. Siksi haluan täältä äkkiä pois sinne missä on rauhallisempaa. 

Tämä oli tällainen väliaikatieto. Muuten internet yhteydet ovat surkean hitaat, täällä ei ole laajakaistaa, ja Suomen modeemitkin toimivat nopeammin. Tämä on joku traktorikaista varmaan. Sama oli Frankfurtin lentokentällä, jossa yritin yleisönetistä lähettää kotiin viestin. Se oli niin hidas, että oli pakko jättää kesken, ettei olisi myöhästynyt. 

Minulla oli hieno FinnContainers lippalakki, joka sopii tänne hyvin. FC eli football club. Vaan se jäi heti lentokoneeseen, joten täytyy etsiä uutta. 

Olen miettinyt hintatasoa. Miksi minun pitää saada ostaa täältä ruokaa paljon halvemmalla kuin Suomesta, kun se paikallisille kuitenkin on kallista. Onko muka Suomi niin hieno maa, että ansaitsemme tuon valuuttakurssieron. Asioita alkaa miettimään yhä oudommin nyt kun tästä it huumasta on pikku hiljaa pääsemässä.

Pauli

Ciudad Tapachula

Lähetetty : 24. lokakuuta 2003 18:47:12

Nyt alkaa olla kivaa. Pääsin eilen pois Mexico Citystä. Nyt olen pikkukaupungissa etelässä. Tulin juomaan kahvia ja kirjoitan saman viestin muutamille ystävilleni sekä pojilleni. 

Aamut ovat kivoimmat. Olen käynyt vanhassa kaupungissa aamukahvilla. Samulille on lähetetty viimeinen kirje eli lentokoneessa luetut tarkistukset, tein ne kaikki. 

Kahvila Tapachulassa

Illalla lähden yöbussilla kohti Guatemalaa. Säästän yhden yömaksun ja olen perillä rajalla aamulla. Sitten pohdin mitä pitää tehdä. Täällä menee matkaan paljon aikaa, joten Belizen ohitan, kun siihen menisi paljon mutka-aikaa. 

Minulla ei ole mitään suunnitelmaa. Aamulla menin bussiasemalle katsomaan mitä busseja kulkee ja sitten valitsin Guatemalan suunnan. Vasta nyt sain kartan, joten tiedän suunnilleen missä olen. 

Perusasiat kuten pankit, kartat, englanninkielinen apu, ovat täällä etelässä jo ylellisyyttä. Mutta alan jo pärjätä tällä viittomakielelläni. Ensimmaiset digikuvatkin on jo otettu ja tietenkin aamiaispaikan ihanasta rouvasta. 

Minulla on mukana pikkupoika-aikani espanjan sanakirja. Se on 60-luvulta ja yllättävän paljon sanasto on siitä muuttunut. Ei siitä kirjasta ole paljoa iloa ollut. 

Tämä matka on sellainen, että sen täytyy tehdäkin yksin. Kaikenlaista yllätystä tulee koko ajan vastaan, ja sitä enemmän osaa nauttia sitten hyvin menevistä asioista. Manana henki on pakko opetella hyvin, koska asiat eivät vaan suju niinkuin Suomessa on totuttu. 

Tietokonekassoja ei ole tullut vastaan, vaan hyvin tuo käsin kirjoitettu kuittisysteemi pelaa. Samaan aikaan Suomessa tapellaan siitä, saako verotuksessa vähentää menon, jos asiakkaan nimi on kirjoitettu väärin. Meillä alkaa olla sekopäitä kaikkialla, kiristämme byrokratiaa itse, ei riitä, että EU tekee sen jo hyvin, me laitamme vielä 50 % päälle. 

Ok, ei taas muuta. Guatemalassa ei varmaankaan näy nettiä, joten muutamaan päivään ei kuulu mitään. 

Pauli

Finncontainersin lippalakki – ajatuksia Suomesta

Lähetetty: 24. lokakuuta 2003 22:01:13 

Hei Sarianne, minulla on ikävä Finncontainersin lippalakkia, joka jäi lentokoneeseen. Olen koko Mexicossa oloajan katsellut paikkoja sillä silmällä että voisin ostaa itselleni uuden lippalakin. Vaan ei ole tullut vastaan, ei vanhassa kaupungissa, ei uudessa, ei kadulla. Ei pääkaupungissa, ei vanhassa Oaxacan kaupungissa. On miehillä lippalakkeja, mutta en tiedä mistä ovat saaneet. 

Tämä on tällainen hauska ongelma, kun teillä siellä Suomen tietoyhteiskunnassa kinastellaan, miten nimi kirjoitetaan laskuun. Luin lentokoneessa Tilisanomista, että väärä nimi, ostajan tai myyjän, estää vähennysoikeuden. Eli kun tuo firmasi nimi on FC Finncontainers, ja sellaisena se on tuskin minkään firman laskutuksessa, niin et saa lainkaan vähentää laskuja arvonlisaverotuksessa. Eli verotuksesi tulee moninkertaistumaan. 

Ja kun nimet rekisterissä muuttuvat jatkuvasti, jopa tyyliin Tietoenator muuttuu TietoEnatoriksi, niin aina pitäisi olla nimiä tarkastamassa. Tämä ei ole ollut lain tarkoitus, mutta jostain syystä tällaisia tulkintoja nyt revitellään Suomessa. 

EDIT: Tämä huomattiin juuri niin hulluksi, miltä se kuulostaa ja tiukkaa tulkintaa lievennettiin.

Tämä on yksi hyvä esimerkki siitä, että tietoyhteiskunnassa ei ole enää todellisia ongelmia. Mukama. Kallispalkkaiset ihmiset todella vakavissaan pohtii tällaista. Kuulin että Kauppalehdessa olisi myös ollut tällainen juttu tällä viikolla. 

Olen ihan varma siitä, että jos mennään EYn tuomioistuimeen tällainen tulkinta häviää mennen tullen. Sitä ennen kuitenkin suomalaiset pikkutarkkuutta harrastavat esiverottaja ja konsultit saavat hirmuisia kuluja aikaan kun kaikki tarkastavat nimiä ja sitten hyvityslaskut ja uudet laskut lentävät edes takaisin. Luotan myös suomalaisiin virkamiehiin, etteivät ne nosta tällaisia juttuja. Lain tarkoitushan oli yhdenmukaistaa laskumerkintöja, mutta en ainakaan minä koskaan lukenut sitä niin, ettei virheitä tai elämäan soveltamista saisi enää olla lainkaan. Taistelin direktiivistä sentään parisataa tuntia EU:n kanssa, joten olen sen kyllä lukenut aika moneen kertaan. 

Todellisia ongelmia on se, että miten estää auringon polttamasta päätä, tai vastaavaa. Kyllä Suomessakin sellaisia ongelmia on muutaman päivän vuodessa ja onneksi on sitä varten Finncontainersin lippalakit. 

Odotan tässä bussia Guatemalaan

Piti tulla vilvoittelemaan nettikahvilaan, kun on niin kova helle suoraan taivaalta aurinko paistaa. Jännää nähdä, ryöstävätkö koko bussin nukkuessani. Tai muuta. Silti tuntuu, että todelliset rikolliset ovat ne byrokraatit ja asiantuntijat, jotka haaskaavat matkakassani moninkertaisesti yhdellä typerallä alv-tulkinnalla. 

Kaikesta huolimatta olen erittäin tyytyväinen matkaani jo nyt. Eilen vielä hämmentyneenä kaikesta mietin, mitä olen tehnyt, mutta nyt tänä aamuna herätessäni kaikki oli kivaa. Siis täällä. Mietin ekaksi aamulla lähdenkö Belizeen vai Guatemalaan. Guatemala voitti, ja siitä sitten valun alaspain pääkohteisiini Etelä-Amerikan mantereen puolella.

**Näistä ensimmäisistä reppumatkaraporteista aistii kuinka kokematon matkailija sitä kaiken Euroopan telttamatkailun jälkeen kuitenkin on ollut.