El Salvador

El Salvador noin 6,5 miljoonan asukkaan trooppinen valtio Keski-Amerikassa. El Salvador on Amerikan mantereiden tiheimmin asuttu valtio (310 as/km²), ja sen pinta-ala on 20 041 km². El Salvador merkitsee espanjaksi pelastajaa. Maa on enimmäkseen vuoristoista, rannikkoa ja keskustasankoa lukuun ottamatta. (Wikipedia). Asukkaita 6,4 miljoonaa. Pääkaupunki San Salvador, jossa 300.000 asukasta.

Tämä El Salvador on ihan kiva paikka, tosin en ole paljoa vielä nähnyt. Selvitän tässä internetista minne jatkan matkaa ja teen vähän aikataulua, koska tällainen kädestä suuhun meneminen ei ole ihan viisasta. Olen yrittänyt ostaa peruskamaa, sadesuojaa, saksia, muovipusseja setelinpiilotuksiin sukkiin ja tällaista, mutta ei tämmöisiä kauppoja ole tullut vastaan. Lippalakin ostossa meni 3 päivää, joten kyllä minä ne kaikki vielä löydän, manana.

Hellettä on, vaan kivasti tähän on tottunut. Aamut ovat kaikkein kivoimmat, paitsi tämä aamu oli vähän ankea. Tämä El Salvador on muuten yksi Neuvostoliitto. Otin tuossa pari kaljaa ja napostelin tapaksia. Katsoin hinnastosta, että onpa halpaa. Kun tuli laskun maksun aika, syy olikin se, että hinnasto oli usd. Halpaa kyllä dollareissakin. En voinut edes maksaa paikallisella rahalla, jota oli tullut vaihdettua. Ihan tavallinen kyläbaari.

On tässä käynyt mielessä, että aika hullu täytyy olla, että tällaiseen ryhtyy. Mutta kun katsoo mitä Suomessa on, niin siellä on vielä hullumpaa, vaaditaan kaupparekisterin mukaisia nimiä laskuihin, jotta saa alv-vähennyksen. Ei edes kirjoitusvirheitä saa tehdä, entä jos laskutan täältä koneesta, jossa ei ole aata eika oota. Varmaan verotarkastajat hylkäävät kaikki laskut. Miksi muuten vain alvissa, eikö saman tien myös tuloverotuksessa.

Eipä tässä muuta

Pauli

27. lokakuuta 2003 23:20

San Salvador

Jäin tänne San Salvadoriin, vaan aamulla on lähtö 5.30 Nicaraguaan.

Lähdin aamulla hakemaan elämän pikku helpotuksia, kuten saksia, sadesuojia, lankaa ja neuloja, wc paperia, karttaa, herätyskelloa ja kaikkea sellaista, joita ei tullut otetuksi mukaan. Helpommin sanottu kuin tehty. Yritin päästä bussilla kauppatorille, mutta kielen ymmärrykseni on niin heppoinen, että minut ohjattiinkin sellaisen ison omenan kaltaiseen market-alueeseen, joissa en Suomessakaan vapaaehtoisesti käy, enkä siis käy lainkaan. Vaan kun paikka on täynnä kaikenlaisia pikkupuoteja, niin ei sieltä lankaa ja neuloja saa. Herätyskelloja ei taida enää kukaan tehdä. Toki kännykässä on kello, mutta akkujen lataaminen ei ole ihan helppoa, koska ei ole adapteria. Sekin jäi kotiin.

Minulle tuli vähän liian kiire lähtö. Yöllä tein vielä klo 3 asiakastöitä ja kentälle piti lähteä 7.30. Heitin mukaan mitä mieleen tuli ja ajattelin että ostan paikalta. Mutta vielä en ole löytanyt esimerkiksi karttaa. Joudunkin kulkemaan internet-karttojen avulla uusiin paikkoihin. Ei sitä tullut Suomessa edes tarkistetuksi, mitä tässä on matkalla ennen Panaman kanavaa, nyt sekin on selvinnyt. Postikortteja en ole nähnyt missään, ei edes kirjakaupassa, koska nämä paikat eivät ole mitään turistirysiä.

Sateesta tulee vielä ongelma minulle. Eilen illalla satoi niin rankasti monta tuntia, ettei ulos ollut menemistä. Minuutissa olisi kaikki vaatteet ja kassit läpimärät. Yritin ostaa muovipusseja, muttei sellaisiakaan täällä ollut siellä isossa omenassa. Ostin siis erilaisia hedelmiä yhden per laji, ja sain monta pussia ja paljon erilaisia makunautintoja. Laitan näihin hedelmäpusseihin rahat, passit ja muut tärkeät. Täällä oli muuten kaupassa punnitsijahenkilö talon puolesta. Näin saadaan paljon työpaikkoja ihmisille. Mehän olemme itsepalvelleet maamme työttömäksi.

Paljastui tässä sellainenkin ihme, ettei täällä ole omaa rahaa lainkaan. Kaikki maksetaan us-dollareilla. Hintataso on itse asiassa vähän korkea, vaikka tämä on aika köyhä maa. Ei kuitenkaan niin ahdistavan köyhä kuin Guatemala oli.

Kuljin San Salvadorin keskustassa muutaman päivän, mutta kuvia ei ole tallella. Tämä kuva on spanish-elzonte.com

Espanjan kieltä on pakko tässä oppia, sillä ei oikein muuten pärjää. Jotenkin ottaa päähän, että aikanaan joutui opiskelemaan pakkoruotsia, jota ei ole koskaan missään tarvinnut, ja espanjan opinnot jäivät siihen, mitä yritin kotona kirjoista opiskella. Oli minulla kirjekavereitakin espanjaksi aikanaan. Akuankka espanjalla. Täälläkin on Nokiaa ja Finlandia vodkaa tarjolla, joten espanjan kielen taitoisia myyntimiehiä on paljon tarvittu. Ruotsin kielen kannattajat vielä tekevät karhunpalveluksen Suomen nuorille ja koko kansalle, kun eivät helpota sitä kahlettaan.

Tämä köyhyys on jännä juttu. Täällä on autoja, kännyköitä jne. Ja krääsää ihan Suomen malliin. No ei toki kännykoitä niin paljon, mutta autoja varmaan enemmän, tämä on ihan sekoboltsia tämä liikenne täällä kaupungilla. Mutta mistään ei tarvitse välittää, sillä riittää kun on ruostunut pelti pään päällä sadesuojana. Kaikki paikat ovat täynnä roskia. Autonromut on jätetty sinne minne on matka loppunut. Tienpientareet ovat sananmukaisesti kaatopaikkoja. Eli köyhyys on erilaista kuin 50 luvun Suomessa. Silloin oli varmaan aineellisesti ankeampaa kuin täällä nyt, mutta kaikki paikat olivat puhtaat ja siistit. Ei tähän millään kehitysavulla pääse vaikuttamaan. Tämä on elämäntapa. Eikä sitä 30 asteen helteessä mitään suuria työmääriä kukaan jaksa tehdäkaan. Vaikka asuisi täällä.

Tämä nettimatkapäiväkirja on hyvä välietappi. Aamut kiertelen paikkoja ja sitten illalla pitää uskaltaa jatkaa, vaikka täällä on hirmuisen pimeää jo kuuden jälkeen illalla. Iltapäivällä yli 30 asteen helteessä ei oikein jaksa mitään, nukkua ei voi, jotta yöunet eivät sekoa ja viinaa ei täällä voi juoda lainkaan, mitä nyt cervezaa pari pulloa päivässä. Ei kyllä maistukaan, mutta humalassa ei uskalla liikkua, on tämä sen verran rankkaa meininkiä. Toistaiseksi ei mitään ongelmia ole ollut, mutta ei tämä voi loppuun asti näin hyvin mennä.

Pauli