Suomalaisjuoksijat lähtöpaikalla Marathonin kylässä

Ensin bussilla Marathonin kaupunkiin ja sieltä juostiin Ateenan vanhalle stadionille. Juoksumatkan pituus ja nimi perustuvat kreikkalaiseen taruun, jossa sotilas Feidippides juoksi Marathonin kylästä Ateenaan noin 40 kilometrin matkan ilmoittamaan persialaisten lyömisestä Marathonin taistelussa vuonna 490 eaa.

Juoksunumero 1788, sijoitus 826, aika 4.12.41, 28 asteen helle lähtiessä klo 9, ilman vettä ensimmäiset 15 km, koska edellä juosseet kaatoivat veden päälleen.

Juoksua pihaltaan seurannut vanha nainen huomasi vesiongelmani ja pyysi minua juomaan pihakaivostaan. Sen seurauksena jälkeeni tulleet juoksivat naisen piha-aidan läpi ja tuhosivat naisen pensasaidan. Minä menin portista, kun minulla ei ollut niin kiire.

Tuohon aikaan todellinen aika oli parempi kuin virallinen, koska virallinen aika otettiin lähtölaukauksesta, ja lähtöviivan alle viimeiset tulivat minuuttien jälkeen. Sen takia oma aika otettiin rannekellolla, jonka napin painallusta valmisteltiin muutama metri ennen maalia. Silloin saatiin olla kansallismielisiä, minkä vuoksi hikipantaan oli kiinnitetty Suomen lippu.

Matkalla Marathonin kylästä Ateenan vanhalle olympiastadionille.

Päivitys 2023: Ilmastonmuutos maratonilla. Luin Alisa Vainion MM-maratonista Budapestissa. Hän sanoi valittaen, että lopussa lämpötila oli +29 astetta. Minulla oli Ateenassa lokakuussa 1985 lähdössä Marathonin kylässä +28 klo 9. Maaliin tullessa noin klo 13 oli paljon lämpimämpi, mutta mittaria en mistään huomannut.

Lisää maratonkuvia skannauksessa