Muistokirjoitus 2018 huhtikuussa

Kirjassani ”Elämää Hiiden kylässä” kirjoitan
”… viisikymmenluvun alussa taksimies Rauhaniemen Aimolla oli sekatavarakauppa Isossa Hiidessä ja sivuliike Krekkalkaupungissa. Isossa Hiidessä hän piti myös kioskia, ainakin silloin kun Suklaasydän oli valttia iskelmissä. Kioskia piti Jouko Siivo, josta tuli myöhemmin Hiiden Osuuspankin johtaja. Jos Hiidenkylään joskus rakennetaan yrittäjäpatsas, niin se kuuluu taksi-Aimolle.”

Aimo Rauhaniemen koko elämä oli yrittämistä. 15-vuotiaana hän oli rahastaja linja-autossa. Auto teki matkoja Hiiden kylästä Helsinkiin asti. Aimo toi matkalta tavaroita, joita sai ostaa Helsingissä, mutta ei Salon seudulla. Niitä hän myi eteenpäin.

Hän kävi kauppaa myös vanhoilla autoilla ja saatuaan ajokortin 18-vuotiaana hankki taksin. Muistan hänet jo pikkunaperona ennen kouluikää. Kun Aimo meni taksilla kotimme ohi, oli tervehdys käsi pystyssä molemmin puolista.

Aimolla oli myös osuus firmasta, joka teki salaojia 50- ja 60-luvuilla. Sekä kotitarvemylly traktoriin kiinnitettynä. Aimo työllisti kylän poikia enemmänkin aikana, jolloin ei tarvittu tulityökortteja, eikä lapsityövoiman ikää syynätty.

Salaojafirma vei työntekijät ja perheet Turkuun Samppalinnan kesäteatteriin katsomaan näytelmää Mäkisen kenkä ja tossu. Silloin oltiin jo 1960-luvun alussa. Sellaisen muistaa koko ikänsä, kun Hiiden kylästä ei juuri minnekään päässyt.

Aimo siirtyi yrittäjäksi tuon puoleiseen huhtikuussa 87 vuotiaana.

Yrittäjäpatsasta eikä presidentin prenikoita Aimolle ei suotu. Kunniamerkit annetaan ihmisille, jotka ovat istuneet kunnanvirastossa vuosikymmenet papereita pyörittämässä. Nykyään yhä useammin heille, joiden ansiona on olla toiseuden edustaja ilman mitään todellisia ansioita.

Pidän hiljaisen hetken ja mietin Aimoa ja mennyttä maailmaa, joka ei koskaan palaa. Vapun aattona nostan kuohuvan lasillisen tosiyrittäjän kunniaksi.

Ari: Taisipa olla Irwin totaalisen oikeassa siinä laulussaan kristallikruunuista, prenikoista ja shampanja juhlista. Minullakin on pottu samppakaljaa sattuneesta syystä. Vaikken Aimoa tuntenutkaan, otan kanssasi maljan hänelle ja kymmenille tuhansille hänen kaltaisilleen.
Skool !