Malta

Maltan tasavalta (maltaksi Repubblika ta’ Malta, engl. Republic of Malta) eli Malta on tasavaltainen saarivaltio Välimerellä, noin 93 kilometriä Sisiliasta etelään. Valtio koostuu useasta saaresta, joista kolme on asuttuja: pääsaari Malta, Gozo ja Comino. Pääkaupunki Valletta sijaitsee pääsaarella. Maltaa lähinnä oleva valtio on Italia. Maltalla asuu noin 457 300 asukasta (2020). Sen pinta-ala on kuitenkin vain 316 neliökilometriä, joten asutustiheys on suuri, noin 1 282,2/km². Viralliset kielet ovat malta ja englanti. Myös italiaa ymmärretään yleisesti, koska Italian televisio näkyy saarelle hyvin. (Wikipedia)

22-25 helmikuuta

Valletta, Malta Ja Kippari Kallen kylä

Välillä Välimerellä. Niilolla 8v on hiihtoloma ja tulimme Maltalle. Maabongaajan 131. maa.  Malta on ollut positiivinen yllätys vähän kaikessa. Iltapäivällä 20 astetta. Kulkurille jopa halpa. Sivistynyt maa täynnä historiaa. Arvonlisävero 18%. Euromaa, joka tuskin maksaa Kreikan velkoja. Hotellimme on luksusta, jollaisessa en ole ennen ollut. Ja hinta alle sokoshotellien.

Matka alkoi vähän paniikissa. Lähdimme Helsingistä 43 min myöhässä ja vaihtoaika oli vain 45 min. Elon laskuopin mukaan meidän olisi pitänyt myöhästyä. Seuraava kone olisi lähtenyt yli 10 tunnin kuluttua. Päätimme yrittää. Ensin bussi lentokentällä, iäisyys. Sitten juostiin 900 askelta. Pari hissiä. Mutta ei turva- eikä passintarkastuksia. Ehdimme. Kaipa se kone lähti myöhässä, mutta mitä väliä.

Juuri kun olin tullut Tahitilta alkoi uusi matka Maltalle. Merta on talvella riittänyt.

Grand Hotel Excelsior on enemmän kuin hotelli. Se on ranta-alue. Malta on jyrkkää mäkeä ja respa on täällä 6. kerroksessa. Huoneemme alempana 4:ssä. Ekassa ulko- ja sisäuima-altaat. Kuntoilusali. Kaikki on katsottu ja kokeiltu. Iso tvscreen Barcelonan otteluun. Aamiaisella syö liikaa, jos maistaa joka kolmatta ruokaa. Illallisbuffe on liikaa, jos maistaa joka neljättä. Mietin, mihin kaikki ylijäävä tarjoilu menee. No ruoka sulaa kummasti kun menee kaupungille rappuja nousten.

Maltaa ovat ryöstäneet kaikki Välimeren rosvot. Siksi kaupunki on rakennettu korkeiden muurien yläpuolelle. Tykkejä on paljon. Korkeuserot ovat niin suuret että täällä on jopa katuhissejä, joilla voi siirtyä eri tasoille. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Ihmettelen, miten me Suomessa olemme sörssineet kaiken. Täällä on paljon palvelualan työpaikkoja niin hotelleissa kuin ravintoloissa. Kaikki on halpaa. Kippari-Kallen kylään oli 28 km. Bussimatka 1,50 euroa. Kahvilasta saa välipalat kahdelle 5 eurolla. Kun alv on pieni, voidaan käyttää palveluja ja työllistää. Sipilänkin hallitus taitaa nostaa alvia. Tuho niille ajatuksille.

Kippari-kallen kylä on rakennettu kulisseiksi elokuvaan. Matka oli lyhyt mutta aikaa siihen meni. Kadut ovat niin kapeat, että kun 2 bussia ajavat vastaan, ei väliin mahdu voileipää. Ja autoja parkkeerattu sinne tänne. Katutöitä. Täällä en uskaltaisi ajaa metriäkään. Etenkään kun liikenne on vasemmanpuoleista.

Afrikkalaisia ei paljon näy. Maassa 450.000 asukasta, joten luulisi näkyvän. Muutama somali istui illalla linja-autoasemalla. Hesan rautatieasema alkaa muistuttaa Accran bussiasemakaaosta, josta hädin tuskin selvisin hengissä. Täällä ei pelkoa tunne. Eilen tultiin kaupungilta klo 21 ja kaikki oli rauhallista. Somalitkin olivat menneet koloihinsa. Minua kyllä säälittää tuo, nuorten miesten paikka ei ole Maltalla eikä Suomessa.

Täällä on muuten ollut kauan sitten muslimeja valtaamassa maata. Heidät ajettiin pois. Ei taida enää onnistua.

Valletta on maailman pienin pääkaupunki. On vaikeaa hahmottaa kuinka pieni se on. Äsken teimme kolmen kaupungin lauttakierroksen. Matka-aika vartin ja oli oltu kolmessa kaupungissa. Kolmas tosin kävellen sillan yli.

Tosi hieno matka. Vain yksi moka tehtiin. Olin katsonut netistä, että pääsemme live jalkapallomatsiin. Mutta seuraava ottelu on vasta perjantai- illalla, jolloin olemme jo koneessa matkalla Suomeen.

Kommentit
Leena: Kiitos Pauli mainoksesta, tulen tytärten kanssa samaan hotelliin toukokuussa😊
P: Upeaa Leena. Silloin on jo kesä. Hassua kun on kaikki winteriä ja +20. Henkilökuntaa on paljon ja kaikki ystävällisiä. Tykkäävät lapsista. Huoneemme on iso ja hinta pieni. Niilo saa aamiaisen ilmaiseksi. Dinner puoleen hintaan.
Leena: Pauli, tenavat, nuoret naiset jo 21 ja 23😊 ja ei ollakaan oltu yhdessä reissussa kun 2010….
Franziska: Are you coming to Austria (Vienna) ,too?
P: Dear Franziska No. I visit only once in one country. Except Ethiopia. I have been in Austria a few times, so I do not know. I want to see all countries in the world. I still have 97 left to see. And you. Have you seen Finland?
Eeva-Liisa: Sulla Pauli aika rientää allakkaakin nopeammin…nyt eletään helmi-, eikä maaliskuuta.
P: Ihmettelinkin että miten tänne ehdin.
Päivi: Tietenkään et ollut siellä tänä vuonna. Miltäs vuodelta tuo matkakertomus on?
P: Päivi, Täällä ollaan. Tosin pakataan reppuja. Koko viikon tarpeet mahtuivat mustaan olkalaukkuun. Niilolla koulureppu. Olin kerran lentokoneselvityksessä yhden ystävän kanssa. Hän meni viikonlopuksi Eurooppaan. Ja mukanaan 25 kg, olikohan naisten kenkiä. En kehdannut kysyä. Minä menin 3 kk:deksi kauko-itään 9 kglla.
Päivi: Kylläpä tuo Malta kuulostaa hyvältä paikalta. Onko sinne suoria lentoja? Minä olen huonojalkanen niin liekö sitten mulla sinne asiaa. Onko Niilo sinun lapsenlapsesi vai omasi?
P: Vanhimman pojan ensimmäinen lapsi. Ei taida olla suoria. Jos sitten olisi lomalentoja. Hain netistä ja Lufthansa oli halvin ja nopein. Tultiin businessluokassa koska saatiin halpalippu. Halvempi kuin kansan parissa lippu. Välilasku. Frankfurt.
Päivi: Onnekas Niilo kun pääsee ukin kanssa katselemaan maailmaa. Otatko useinkin hänet mukaan? Mitä hän osti tuliaisiksi perheelleen? Oletan että tuon ikäinen on innoissaan ja ostelee vähän sitä sun tätä. Ainakin omat kummilapseni ovat hypistelemässä sitä sun tätä.
P: En ole ukki. Olen Pauli. Ei me ostettu mitään. Sukuvika. Katsottiin jalkapallo- t-paitoja mutta eivät olleet kivan oloisia. Maltalla oli vähän krääsäkauppoja. Sekin on hyvä merkki.
P: Shakkipeli ostettiin 10 eurolla. Frankfurtin kentällä pitää olla 4 tuntia. Kohta pelataan.
Sirpa: Olin kerran, parikymmentä vuotta sitten. Tykkäsin.
P: Kaikki täällä olleet ovat ihastuneita.
Sirpa: Ne ”Nokkabussit” olivat hauskoja ja halpoja. Ehkä vieläkin vauhdissa.
Pauli: Mikä on nokkabussi. Emme sellaisia tainneet nähdä
Sirpa: Bussien etuosa ei ollut ”tasainen, suora” niinkuin meidän busseissamme, vaan vähän hauskasti pyöreämpi, siksi keksin niille nimen Nokkabussi. Olivat silloin kaikki samanlaisia.
P: no ne on uusittu

P: Isoveli sanoo aina ettei halvalla pidä ostaa. Kympin shakkipelistä puuttuu puoli tusinaa nappulaa. No ei sitten pelata Frankfurtin kentällä.