Luxemburg

Luxemburg eli Luxemburgin suurherttuakunta (luxemburgiksi Groussherzogtum Lëtzebuerg) on 600.000 asukkaan perustuslaillinen suurherttuakunta. Luxemburgin pinta-alasta (2 586 km²) noin kaksi kolmannesta on alavaa maatalousseutua, mutta pohjoisin kolmannes on vuoristoista Ardennien aluetta. Maan vauraus syntyi aikoinaan terästeollisuudesta, mutta viime vuosikymmeninä pankkitoiminta on noussut tärkeämmäksi. (Wikipedia).

Radiokuuntelusta saamani QSL-kortti

Luxemburg tuli tutuksi pikkupoikana Radio Luxemburgista. Ensimmäisiä englannin kielisiä lauseita, jotka ymmärsin, oli ”This is Radio Luxembourg, two-ou-eight meters medium wave and fortynine meters shortwave band.”  Sitä tuli kuunneltua enemmän kuin Yleisradiota, koska The Beatles ja monet muut 60-luvun alun suosikkini (Kinks, Yardbirds, Manfred Mann, Hollies, The Who. Rolling Stones´iin en koskaan ihastunut.) Lokakuussa 1962 julkaistu ”Love Me Do / P.S. I Love You” soi Radio Luxemburgissa puoli vuotta ennen kuin sitä soitettiin YLEssä.

Luxemburgista maana ei jäänyt mieleen mitään. Vuonna 1982 ajoimme Suomeen suuntaan palatessamme Ranskasta Luxemburgiin ja sieltä Länsi-Saksaan. Muistiinpanoja ei päivämatkasta ole. Muistikuvia korkeista pankkien taloista jäi mieleen. Valokuvia löytyy, jos osaa ne paikallistaa tuhansien valokuvien joukosta.