Belgia

Belgian kuningaskunta eli Belgia on liittovaltio. Belgian pääkaupunki on Bryssel, jossa sijaitsee myös huomattava osa Euroopan unionin keskushallinnosta. Asukkaita Brysselissä 2,1 miljoonaa. Belgian asukasluku on 11,5 miljoonaa. Asukkaista suurin osa on katolilaisia. Belgia on jakautunut kahteen merkittävään kieliyhteisöön, pohjoiseen hollanninkieliseen Flanderiin ja eteläiseen ranskankieliseen Valloniaan. Maan kolmas virallinen kieli on saksa.

Belgia on jäänyt vieraaksi, koska vierastan EU-byrokratiaa. 1982 olin Amsterdamissa työmatkalla, jossa Ulla oli mukana. Työn jälkeen vuokrasimme auton ja ajoimme Belgian Antwerpeniin asti. 1984 olin Knokkessa viikon atk-tilintarkastajien kansainvälisessä kokouksessa komeissa puitteissa. Lisäksi olen kerran ollut Brysselissä 1990-luvulla kansainvälisessä kokouksessa osallistujana sähköisen taloushallinnon säännösten kehittämiseksi. Aika lailla Suomen mielipiteet tulivat jyrätyiksi, koska siihen aikaan olimme  vuosia edellä EU-maita. Isot maat eivät edes ymmärtäneet Suomen sähköistä tositteetonta tiliotetta. EU-maihin vastaava tiliote tuli 20 vuotta Suomea myöhemmin ja silloinkin huonompana kuin meillä oli alusta alkaen. No parhaiten tuosta kokouksesta jäi mieleen simpukat, jotka kävin syömässä omilla rahoillani kokouksen jälkeen.

Hollannista 25.6.1986

Knokke

… (Hollannin ja Belgian) tullissa ei näkynyt ketään – siis yli. Olisi siinä Viljolla (ystäväperheemme Tallinnassa) ihmettelemistä. Rahan vaihtoa 400 markalla. Tultiin rikkaiksi. 3300 Bfr. Knokkeen. Siellä nähtiin hotelli, jossa Pauli oli ollut viikon. Oli myös Paulin hotelli, mutta C-merkkiä ei ollut (ei muisti, mitä tämä lause tarkoitti). Eräs rouva tuli näyttämään tien. Tuuli-tuuli ja tuuli. Teltta oli vaikeaa saada kasaan. Paulin päätä särki ja herneet lensivät ympäri telttaa kun tehtiin monta soppaa yht´aikaa. Länsi-Saksa voitti Ranskan (jalkapallon MM-kisoissa) – yhdet juhlat olisi vähemmän.

26.6.1986

Knokke

Aamulla ½ 9 kauppaan, josta oli vähän kaikki lopussa. Spriitä oli vaihteeksi liikaa – kerrankin saatiin kuumat kahvit. Mutta myös palaneet sormet. Miikan pää oli kipeä. 11.30 uimarannalle.

Ranta oli hienoa dyynihiekkaa – puoliksi kovaa eli siltä alueelta, joka on vuoroveden alla. Meri oli tyrskyisä, joten uimaan ei päässyt, mutta aaltoleikkejä oli sitä enemmän. Pikku pojille ostettiin hiekkalapiot ja Miikalle frisbee. Kylmää kaljaa ja neljän jälkeen teltalle. Illalla lähdettiin syömään ulos – nyt oli taas monet ruokapaikoista kiinni. Syötiin pizzat ja spaghetit ja maksettiin visalla 1300 Bfr. Juotiin päivällä ostettu viinipullo ja nukahdettiin. Hollantilaiset kuusi poikaa tulivat rättisitikalla kello 4 yöllä herättämään koko leirin.

Kaksi tuntia aamutoimiin ja ICI PARIS – täältä tullaan. Ajettiin Belgian sivuteitä, mutta kahdessa tunnissa päästiin eteenpäin alle 100 km. Siksi suunta moottoritielle. Kartasta suunta Lille – Paris. Mutta Lille ei koskaan tullut – missä vika. Huoltoasemalle haaskaamaan viimeiset Belgian frangit bensaan ja kysymys – missä Lille. Se onkin Rijsel eli viitoitus oli flaamin kielellä. Hassua. U:n teko ja raja löytyi.