Eesti-Viro

Minulle Viro on Eesti (Estonian). Viro oli monelle suomalaisille Neuvostoliiton aikana Hotel Viru. Itä-Virossa on maakunnat Lääne-Viru ja Ida-Viru, joissa suomalaiset harvemmin käyvät – minä en ole ollut koskaan. Sitä enemmän tutuksi ovat tulleet Tallinna, Tartto, Pärnu ja Keila.

Kun pikkupoikana aloin kuunnella ulkomaisia radioasemia tuli ensimmäisenä vastaan BBC, toisena ”Siin Tallinn – Täällä Tallinna Eesti Raadio”. Sen jälkeen kuuntelin paljon merirosvoradioita ja Radio Luxemburgia. Kuuntelun myötä minusta tuli Beatles-fani puoli vuotta aiemmin kuin suomalaiset nuoret voivat Beatlesia kuunnella Suomen Yleisradiosta.

Tallinnassa kävin ensimmäisen kerran jo 1970-luvun loppupuolella. Meillä oli ja on edelleen Tallinnassa läheinen ystäväperhe. Viljon Neuvostoliiton passissa kansalaisuudeksi oli merkitty suomalainen, koska isä ja äiti olivat Inkerin suomalaisia, jotka siirrettiin pois Inkerinmaalta. Hänen vaimonsa Urve on virolainen. Urven isä joutui kyyditetyksi Siperiaan heti hänen synnyttyään ja oli siellä viisi vuotta.

Kävimme Ullan ja joskus myös lastemme kanssa Tallinnassa vuosittain. Viljo ja Urve pääsivät kerran vieraaksemme Suomeen. Vierailulupaa oli vaikeaa saada Neuvosto-Eestissä.

Viljo ja Urve asuivat pitkään Tallinnan Lasnamäessä. Hänellä oli 22 vuoden ajan oma Lada, mutta Neuvostoliiton romahdettua on heidän elämänsä uudistunut. Viljo on taitava rakennusmies, joka loihti mm. Lasnamäen kerrostalohuoneiston viihtyisäksi puulla eri muodoissaan. 

Viljon auton kanssa tutustuttiin Eestiin enemmänkin. Käytiin mm. Keilassa, vaikka se oli ulkomaalaisille kielletty kaupunki. Emme voineet puhua mitään, ettei käry olisi käynyt. 

Tallinnassa kävin myös työasioissa. Perestroikan aikaan kävin usein Moskovassa, jossa käytiin neuvonpitoa siitä, miten Neuvostoliitto siirtyisi länsimaiseen kirjanpitoon tietokoneiden avulla. Sitä varten kävin myös Tallinnassa.

Viljo ja Urve eivät olisi halunneet asua kommunistisessa vankilassa. Viljo kertoi, että hänellä on Brezhneville vain yksi kysymys: milloin Eesti saa irtautua Neuvostoliitosta, kuten maan perustuslaki sallii. Menimme Ullan kanssa Helsingissä Vanhan kirkon puistoon mielenosoitukseen Viro vapaaksi noin vuonna 1980. Sinne uskaltatui vain Georg Ehrnrooth ja muutamia muita. Olimme ylpeitä huutaessamme Viro vapaaks, Viro vapaaks!

Vapaa Eesti 20.8.1991

Viljon perhe hankki Tallinnan esikaupungista vanhan omakotitalon, jonka on remontoinut uuteen uskoon. He muuttivat sinne asumaan 2016.  Länsiauton Opelin hän oli hankkinut vuonna 2000.

Neuvostovallan romahdettua kaikki muuttui. Eesti hävitti kaiken vanhan. Sain ilon olla mukana uudistustyössä ja pidin vuosina 1996 ja 1999 Tallinnassa kaksi seminaaria suomalaisesta maksuliikenteestä, sähköisestä taloushallinnosta ja tiliote tositteena-järjestelmästä. Eesti onkin mennyt monessa Suomen ohi ja paljon pienemmällä rahalla kuin Suomessa uudistuksiin käytetään.

Vuonna 2003 käytiin Riston kanssa Viljon autolla Latviassa. Ajoimme Pärnun kautta.

Vuonna 2014 Tallinnassa hoidatin myös pienen leikkauksen, jota olisin Suomessa joutunut odottamaan vuosia. Yksityisellä Helsingissä leikkaus olisi maksanut yli 4000 euroa, ja siihen olisi saanut Kela-korvausta sata euroa. Tallinnassa leikkaus maksoi 1000 euroa. Hieno yksityissairaala, jossa vanhemmat hoitajat puhuivat suomea, nuoremmat englantia. Palveluun kuului myös yksi yö sairaalassa, jotta varmistutaan leikkauksen onnistuminen.

Vuonna 2016 lähdin autolla Tallinnan laivalla automatkalle Valko-Venäjälle asti. Oltiin pari yötä Viljon vieraana ja sen jälkeen Tarton kautta Latviaan. Sattuma on joskus oikullinen. Kun olin tullut takaisin Suomeen, hajosi autoni Megane muutaman kymmenen kilometrin jälkeen niin, että se joutui useammaksi päiväksi korjattavaksi. Jos vika olisi tullut matkalla, esimerkiksi Valko-Venäjällä, olisin ollut pulassa.