Vatikaani

Vatikaani (ital. Vaticano, lat. Civitas Vaticana), myös Vatikaanivaltio, on Italian pääkaupungin Rooman ympäröimä, pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio. Pinta-alaltaan se on vain 44 hehtaaria. Vatikaanin suvereeni valtionpäämies on paavi. Valtiomuodoltaan Vatikaani on teokratia, ja kaikki poliittinen valta on papistolla. Käytännössä ylintä valtaa käyttävät paavin lisäksi tämän nimittämät kardinaalit, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa paavin valitseminen. Asukkaita 801 (2020).

Vatikaanissa olen ollut kolme kertaa. Ensimmäisen kerran Rooman maratonin aikana 1988. Kolmas kerta Niilon hiihtolomaviikolla 21-24. helmikuuta 2017.

Vatikaanista aloitimme kun tulimme junalla lentokentältä ja haimme hotellia. Kävelimme Vatikaanin halki. Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkko näytti Helsinkiin tulevan moskeijan pienoismallilta. Maailmanlaajuisen kirkon pääkirkko taitaa olla pienempi kuin Suomeen rakennettavaksi suunniteltu suurmoskeija. Suomalaisten pitäisi viheltää peli poikki. Tuo on jo liiottelua, etenkin jos moskeija rakennetaan Helsingin paraatipaikalle.