Sveitsi

Sveitsi (saks. Schweiz, ransk. Suisse, ital. Svizzera, retorom. Svizra), virallisesti Sveitsin valaliitto (lat. Confoederatio Helvetica, lyhenne CH), on liittovaltio, joka koostuu 26 kantonista. Sveitsillä ei virallisesti ole pääkaupunkia, mutta Bern, joka on maan viidenneksi suurin kaupunki, toimii de facto pääkaupunkina. Sveitsi jakautuu maantieteellisesti kolmeen alueeseen: Alppeihin, Sveitsin Mittellandiin ja Juravuoristoon. Sveitsissä on 8,6 miljoonaa asukasta. Väestö on pääosin keskittynyt Mittellandin alueelle, jossa myös suurimmat kaupungit sijaitsevat. Niihin kuuluu kaksi maailmankaupunkia, Zürich ja Geneve.

1982 heinäkuu

Sveitsistä ei ole matkakirjamerkintöjä. Matkapapereiden mukaan olemme olleet Walensee´n järvellä ja Buochs´in kaupungin leirintäalueella.

Tulimme Sveitsiin Liechesteinista.

Walensee on Itä-Sveitsissä, Glarusin ja Sankt Gallenin kantoneissa sijaitseva järvi. Suurimmat paikkakunnat järven rannalla ovat Walenstadt ja Quarten. Muistelisin, että käytiin Quarten´issa.

Maa oli silmittömän kaunis ja pysähdyimme monille levähdyspaikoille vuoristoteillä ihailemaan Sveitsin luontoa. Yövyimme leirintäalueilla, ainakin Buochsissa.

Muistan kun vuoristotiellä ohitin hevoskärryjä. En tajunnut, että kärryissä oli vanhan ajan kääntymistä varten osoittavat vinkkarit. Kun lähdin ohittamaan hevosta, kärryissä oleva vanha mies alkoi huitomaan minua hevosruoskalla, koska estin hänen kääntymisensä.

Matkaa jatkoimme Ranskaan, jonne ajoimme Bern´in kautta.

Valokuvat taitavat olla diakuvia ja sen takia pilalla. Tarkistuksen alla.

1986 Mont Blancin tunneli

23.7.1986

Torino: Camping maksettiin lopuilla liiroilla ja frangeilla. Torinossa vaihdettiin vähän rahaa ja lähdettiin kohti Sveitsiä. Huoltoasemalla syötiin pizzaa.

Päätettiin valita Alppien alitus Mont Blancin alta. DM:t eivät kelvanneet ja taas vaihdettiin rahaa. Tunneli alkoikin – Ranskasta.

Mont Blancin tunneli on Mont Blancin vuoren läpi kulkeva 11,6 kilometrin pituinen maantietunneli Ranskan ja Italian välillä. Tunneli alittaa yli 4 000 metriä korkeat Mont Blancin massiivin huiput noin 1 300 metrin korkeudessa.

23.7.1986 Mont Blanc

Kun vuori oli alitettu, alkoivat mahtavat maisemat. Vuori oli nimensä mukainen – valkoinen. Lunta täynnä.

Valokuvat: YouTube (sisäänajo), Wikipedia (tunneli), Anna Koskela (vuori). Kuvia vaihdetaan kun omat kuvat löytyvät.

Ajateltiin ajaa moottoritietä Geneveen. Mutta frangeja ei ollut ja 100 km maksaisi varmaan paljon. Käännös takaisin ja siitä kehittyi matkan ainoa riita Ullan ja Paulin välillä. Ajettiin Ranskan Chamonix´in kylän kautta vuoristoteitä Sveitsiin. Illalla oltiin jo Baselissa. Lamppukauppaa ei löytynyt. Löytyi hieno kahvila striptease-ravintolan vierestä. Elähtäneet naiset menivät kello 18 kadun kautta estraadille.

Telttapaikka löytyi – muka uskovaisten kämppäriltä. Ulla ei kehdannut ostaa viiniä. Oli taas suomalainen perhe alueella. Satoi. (Aamulla keksittiin, että risti viitassa ei ollut uskontoa, vaan Sveitsin merkki).

24.7.1986

Sveitsin bensa-asemat olivat kiinni. Vaihdettiin frangit D-markoiksi ja tankki täyteen Saksassa. Menimme pieneen kylään (Saksan puolella), Rekka-autoja Gasthausin pihalla. Sinne aamupalalle. Se oli runsas ja hyvä.