Gibraltar

Gibraltar on Britannian merentakainen alue. Se sijaitsee Pyreneiden niemimaan eteläosassa Espanjan rannikolla Gibraltarinsalmessa. Sijainti on strategisesti tärkeä, koska Gibraltarinsalmi on Atlantin ja Välimeren välissä, ja se erottaa toisistaan Euroopan ja Afrikan. Gibraltarin noin 34 000 ihmistä asuvat 6,8 neliökilometrin alueella, ja asukastiheys on siten 5 000 asukasta neliökilometrillä. Todellinen asukastiheys on vielä suurempi, sillä 40 prosenttia maa-alasta on luonnonsuojelualuetta. Gibraltarissa ei harjoiteta maanviljelystä: sillä ei ole pohjavesivaroja eikä omia energianlähteitä. Talouden kulmakivinä ovat matkailu, offshore-pankkitoiminta ja merenkulku. Väestöllä on tiiviit suhteet emämaahan Britanniaan ja ympäröivään Espanjaan, ja monet ovat kaksikielisiä. Vuosisatojen varrella maahanmuuttajia on tullut muualtakin Välimeren seudulta, ja kulttuuriin on sulautunut piirteitä näistä kaikista. (Wikipedia)

14.7.1986

Siinä se oli: APINAKALLIO (keksittiin Gibraltarille viittomamerkki).

Gibraltar oli kumma paikka. Ahtaat kadut, täynnä GBZ autoja, mutta kallio on vain 1 km leveä ja 5 km pitkä ja vain rannoilta asuttu. Mitä ne tekee autoilla? Viina oli halpaa ja Miikka sai naamarin.

Etsiskelyjen jälkeen löytyi hotelli kallion takaa. Siinä tuli kierrettyä koko kallio samalla. Ostettiin Tangerin liput. Illalla lähdettiin bussilla kaupunkiin. Bussi oli pikkubussi, koska isot ei mahdu ajamaan. Ruoka oli kallista, siksi syötiin iltapala Wimpyssä. Ja hotelliin takaisin mentiin komeasti taksilla.

Katsottiin TV:stä uutisia Madridin attentaatista ja huomattiin poikien huoneen oven olevan rikki. Lukko poistettiin ja uni tuli vasta puolen yön jälkeen.

15.7.1986

Aamulla oli herätys jo 6.30 ja hotellissa tukanpesut + teetä ja muuta Continental-aamiaista. Lauttasatamassa oltiin jo kello 8.15, kun taksi oli meidät sinne tuonut. Odotettiin ja tuli muitakin. Kello 9 jälkeen myöhässä lähdettiin kantosiipialuksella 1,5 tunnin matkalle Tangeriin.

> Marokko < Gibraltar

Meidät vietiin bussilla Algecirasista Gibraltariin ja perillä oltiin klo 22. 5,5 tuntia myöhässä. Saman kohtalon kokeneilla oli hyvä yhteishenki – pikkupoikien leikki jatkui laivassa, jaettiin päänsärkypulveria ja ihailtiin punaista marokkolaisten hattua.

Kello oli jo niin paljon, ettei jaksettu enää lähteä telttaa etsimään. Päästiin uudestaan Calita-hotelliin. Nyt kolmen huoneen ja kylppärin perhehuoneistoon. Käytiin vielä syömässä rantaravintolassa. Ruoka oli englantilaiseksi todella hyvää.

16.7.1986

Apinat. Vaihdan kuvan itse ottamiimme kunhan ne löytyvät tuhansien kuvien järjestelyssä. Kuva:   activityvillage.co.uk

Aamupäivällä käytiin Gibraltarin vuorella hissillä. Ulla ei uskaltanut tulla ylätasanteelle. Keskitasanteella asuvat Euroopan ainoat vapaat apinat. Niitä ihailtiin ja otettiin kuvia. Ostettiin apinarekki ja siitä riitti iloa moneksi päiväksi koko perheelle.

Kaupungissa tehtiin ostoksia: Carmen elokuva, 12 vuotta vanhaa viskiä ja pientä mutusteltavaa. Sitten lähdettiin Välimeren rantaa pitkin kohti pohjoista.