Venezuela

Venezuelan bolivariaaninen tasavalta (esp. República Bolivariana de Venezuela) on valtio Etelä-Amerikassa, Karibianmeren rannalla. Vuosina 1522–1821 Venezuela oli espanjalaisten siirtomaa, ja se itsenäistyi nykyisen kansallissankarinsa Simón Bolívarin kampanjan ansiosta. Öljyteollisuus on tuonut maalle vaurautta 1920-luvulta alkaen. Vuodesta 1999 kuolemaansa saakka vuoteen 2013 johtaneen presidentti Hugo Chávezin kunnianhimoiset sosiaaliset uudistukset saivat yhdessä öljyn hinnan halpenemisen kanssa aikaan pitkällisen ja alati syvenevän talouskriisin etenkin hänen seuraajansa Nicolás Maduron kaudella. Kriisi on johtanut kahden miljoonan ihmisten pakenemiseen maasta. Asukkaita on jäljellä 28 miljoonaa. Pääkaupunki on Caracas, jossa on 3 miljoonaa asukasta.

Venezuelasta ei ole paljoa kerrottavaa. Olin 1994 Curaçaolla luentomatkalla ja aika tuli pitkäksi kun saari oli kierretty, ja kotiinpaluulentoon oli vielä aikaa.

Siksi Venezuelan pääkaupunkiin Caracas´iin lento ja kaksi yötä siellä. Maa oli tunnettu taskuvarkaista ja rikollisista jo silloin, joten kulkeminen jäi vähiin.

Hienosta ravintolastakaan ei päässyt hotelliin noin vain. Ravintola tilasi oman luotettavan taksin, johon he minut laittoivat. Kadulta otettu taksi kun saattaisi olla rikollinen.

Lento Caracasista Amsterdamiin teki välilaskun Curaçao´lle. Koska olin tullut Curaçao´lta Venezuelaan KLM:n kone ei päästänyt lennolle Caracasista, joten oli ensin lennettävä takaisin Curaçao´lle.

Matkasta ei jäänyt mitään muisteltavaa. Siksi muistelen Juha Eirron laulua Venezuela ja Radio Reloj´in lähettämää viiriä 60-luvun DX-kuuntelijalle.

Kommunismi on tuhonnut öljyrikkaan valtion. Kuva Caracasista, vasemmalla city, oikealla slummi. Kuva Fernando Arvelaez Twitterissä.