Brasilia

Brasilian liittotasavalta on Etelä-Amerikan suurin valtio sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Asukkaita on 213 miljoonaa. Maassa on sekä laajoja viljelysalueita että sademetsiä. Sen kerrotaan saaneen nimensä brasilianpuun mukaan. Brasilian suurimmat kaupungit ovat São Paulo ja Rio de Janeiro, joissa molemmissa olen käynyt. Pääkaupunki on Brasilia, jossa asukkaita on 4,6 miljoonaa.

Rio de Janeiro, 1999

Vuonna 1999 täytin 50 vuotta. Olin ollut muutamissa 50-v-juhlissa vieraana ja huomannut kuinka paljon niissä puhutaan mielinkielin muuta ja päässä ajatellaan toista. En halunnut  kokea tätä tyhjänpäiväistä kehumista ja niinpä lähdimme kahden poikani kanssa Rio de Janeiroon syömään 50-vuotisjuhlaillallinen. Olimme matkalla viikon. Hieno matka.

Matkatarinaa en kirjoittanut. Valokuvia on paljon ja niitä skannaan tähän myöhemmin. Olimme paljon Copacabanan uimarannalla ja tietenkin käytiin sokeritoppavuorella. Käytettiin paljon kaupunkibusseja, joihin sisäänpääsy rahastuskontrollin takia oli konstikasta. Matkamuistoksi otimme kourallisen Copacabanan hiekkaa. Ei ehkä sallittua, mutta vieläkin se on kotimme kirjahyllyssä.

Ja tietenkin kävimme katsomassa jalkapalloa maailmankuululla stadionilla Maracanã. Stadion sijaitsee Rio Maracanã -nimisen joen varrella. Silloin ottelussa oli 70.000 katsojaa, mutta stadion tuntui tyhjältä, koska sinne mahtuu 200.000 katsojaa.

Estadio Do Maracana, Rio de Janeiro. Kuva China.org

Brasilia on ollut suosikkijoukkueeni vuodesta 1958, jolloin maa voitti 17-vuotiaan Pelen johdolla maailmanmestaruuden. Brassien pelaaminen on taidetta, mutta nykymuotoinen jalkapallo ei suosi taiteellista pelaamista, minkä vuoksi maa ei ole voittanut uusia mestaruuksia sitten vuoden 2002 (viides mestaruus).

Kävimme yhtenä päivänä taksilla pienessä kaupungissa noin 50 km päässä. Taksikuski oli hyvin sympaattinen vanhempi herra ja hän erityisesti tykkäsi kuuroista pojistani. 

Aivan ihme palvelu GoogleMaps. Löysin skannaukseen Rion matkamme valokuvia. En ole muistanut, missä me käytiin sen taksimiehen kanssa Rion ulkopuolella. Sitten löysin valokuvan, josta tiesin, ettei ole Riosta. Muistin, että mentiin pohjoiseen. Ja katsoin GoogleMapsista ensimmäisen kaupungin ja sen valokuvia. Kahdessa minuutissa löysin kuvan samasta rakennuksesta kuin meidän valokuvamme. Duque de Caxias, 25 km ajomatka. Ostettiin matkamuistoja luottokortilla ja ilmeisesti juuri siinä kaupassa (kivijalkakauppa) skannasivat luottokorttini varkautta varten.

Kolme on tärkeää Riossa: Copacabana, Maracana-stadion ja jalkapallo sekä karnevaalit

Paulin 50 v Riossa 1999. Juhlimassa oli myös kaksi poikaani

Palatessamme Suomeen meillä oli välilasku Pariisissa. Kentälle soitti Luottokunnan valvoja, joka tiedusteli olinko ostanut Brasiliasta 500 T-paitaa. Joku oli onnistunut kopioimaan kortin magneettijuovan, vaikka pidin kortista tarkkaa huolta. Kopioinnin tekee vaikka tarjoilija ranteessa olevalla kopiolaitteella. Nykyään seuraan luottokorttitapahtumia matkoillani 2-4 kertaa viikossa. Vilppiä on ollut vain kerran. Tultuani Oseaanian kiertueelta muutaman kuukauden jälkeen kortille tuli ylimääräisiä tapahtumia Kaliforniasta. Se kuka kopioinnin oli tehnyt, jäi minulle ikuiseksi arvoitukseksi, joskin epäilen vahvasti matkamuistokauppaa.

Sao Paulo, 2012

7.12.2012 klo 12.46

Matka on sitten alkanut. Olen Sao Paulossa, eikä aavistustakaan, missä olen illalla. Alku on ollut poikkeuksellisen helppo. Sao Paulossa ei ollut yhtään häiritsijää lentokentällä, mikä tuntui ylelliseltä.

Ainoa ikävä asia oli Helsinki-Vantaan turvatarkastus, joka alkaa olla ällöttävän ikävää. Olisi edes nainen kähmimässä koko kroppa. Kaiken ja kaikkien syynääminen turhauttaa, kun tiedämme hyvin, että riittäisi tietyn uskonnon edustajien syynäys. Yksityisyyden menetys on yksi globalisaation inhottavista puolista.

Brasilia tuntuu ensi tunneilta juuri niin hyvältä kuin nuorena poikana brasilialaisia radioasemia kuunnellessani. Teen varmaan hitaan siirtymisen Paraguayhin, vaikka Riossa on tullut 50 v synttärit kahden poikani kanssa vietettyäkin.

Harrastukseni on kulkea mahdollisimman monessa maassa. Puolet on vielä näkemättä. Eli matkaan.

Sao Paulo 

8. joulukuuta 2012

Jäin sitten Sao Pauloon, 22 miljoonan asukkaan kaupunkiin. Olisi liikaa matkustamista lyhyessä ajassa, jos lähtisi heti pois täältä. En viihdy suurkaupungeissa, mutta Sao Paulo on ollut poikkeus. Ihan mukava paikka, vaikka onkin valtava. On toki pari muutakin poikkeusta, Tokio ja New York.

Täällä on yllättävän kallista. Cappuccinokin maksaa enemmän kuin Piritan kahvilassa (Ramin konditoria) Mikkelissä. Vesipullot Suomen hinnoissa. Ja ruoka ravintoloissa turhan kallista. Täällä päin, missä majailen, ruokapaikat ovat enemmän ja vähemmän pikaruokapaikkojen oloisia. Siis erilaisia hampurilaisen, pizzan ja pastan sovelluksia. Löysin tänään kivantuntuisen paikan, mutta se meni tauolle. Iltavuoro olisi tullut valmiiksi pimeän aikaan, enkä sentään vielä ala kokeilla onneani kulkemalla myöhään kaupungilla. Siksi menin toiseen paikkaan, joka oli varsinainen pettymys. No, kaikessa on hyvät puolensa.

Tänään meni ruoka siis paaston puolelle. Enemmän hyvää oli iltapäivällä 36 asteeseen nousseessa lämpötilassa. Muutos Suomen itsenäisyyspäivän aamuyön pakkasista oli liian suuri ja aika uupunut sitä oli kun tein kolme 1,5-2 tunnin kävelymatkaa päivän aikana.

Täällä ei kukaan osaa englantia, ei nuoret eikä vanhat. Olen ihan ihmeessä hotellissakin. Kun kerroin meneväni Iguana Fallssille, ja haluaisin tietää bussiaseman paikan Sao Paulossa, ei mennyt mikään perille. Siksi aloin hokea aqua aqua ja näytin viittomin valtavaa veden kohinaa. Sen jälkeen piti selittää bussi, auto auto ja näytin käsin isoa bussiautoa. Ja selvisihän se bussiasema. Vielä jokin aikaa sitten maailman suurin.

Mietin, että olympialaiset ja jalkapallon MM kisat tulevat, ehkä ainakin Riossa opetellaan kovin englantia. Ja sitten mietin, että minä alkuviikon tiistaina puhuin ruotsia ensimmäisen kerran 45 vuoteen. Pakkoruotsin sanoja löytyi yksi sieltä, toinen täältä. Jos minä en osaa kanditutkintoon kuuluneen kahden pakkokielen jälkeen pakkoruotsia, ei saopaulolaisten tarvitse osata englantia. Kyllä me pärjätään ja asiat tulevat hoidetuksi.

Nyt tajuan, miksi Välimeren maat eivät ikinä ole kelpoisia euroon. Sielläkin on liian lämmintä. Tuottavuutta ei ole lämpimässä. Menin supermarkettiin ostamaan Suomeen unohtuneita tarvikkeita. Kassalla oli lyhyt jono, mutta se kesti ja kesti. Kassaneiti oli niin hiiiiiidas. Suomessa tavarat luetaan ainakin kolme kertaa nopeammin. Eikä siinä vielä kaikki. Oli vain yksi asiakaslaari, Suomessahan on kaksi. Rouvat ostavat hirmuisesti kaikkea ja sitten he alkavat pakata niitä kasseihinsa. Vasta kun tavarat on pakattu, he tulevat kassalle maksamaan ostonsa. Ja sitten alkaa naisten isojen käsilaukkujen tavarapaljoudesta kortin etsintä. Ja seuraava rouva samalla tavalla. Maan tapa, ei ole kiirettä mihinkään. Eikä ollut minullakaan.

Tämä iPad on kätevä kuljettaa mukana ja tämän avulla on helppo suunnitella matkaa eteenpäin. Etäisyyksien selvittäminen kartanluvun jälkeen on tärkeintä. Sen jälkeen voi katsoa, millaiseen paikkaan on menossa.

Curitiba 

9. joulukuuta 2012

Löysin bussin, jolla pääsi aikanaan maailman suurimmalle bussiasemalle. Oli lauantaiaamu. Bussikuski ajoi kuin heikkopäinen. Sao Paulossa bussissa pitää heti syöksyä istumaan, jos aikoo selvitä kolhuitta. Vaikka oli lauantaiaamu, Rodoviaria Tieten asema oli täynnä ihmisiä. Heitä oli enemmän kuin muurahaisia ja jokainen heistä omaa tietään taivalsi. Otin bussin Curitibaan, jonne on matkaa 335 km.

Curitibassa ihmettelin pitkään, mitä ovat nämä tynnyrit. Eivät ainakaan kylpytynnyreitä eikä saunoja. Vaan ovat bussipysäkkejä. Jokaiselle injalle on omansa. Mennään sisään ja kun bussi tulee, avautuu kaksi sivuovea bussiin menoa varten.

Brasilian paikannimet ovat DX-kuuntelijapojalle tuttuja. Siksi haluaisi mennä kaikkialle. Etäisyydet ovat valtavat, joten pitää mennä mikä tuntuu järkevän matkan päässä olevan. Curitibakin on iso kaupunki, 1,4 miljoonaa asukasta. Tuon matkan piti kestää 6 tuntia. Mutta meni 8,5, vaikka oli vain yksi pysähdys. Maantie oli täynnä rekkoja. Niitä on paljon enemmän kuin Suomen ja Venäjän rajalla jonossa. Ja rekat ovat valtavia Suomen rekkoihin verrattuna. Jos Suomessa kuljetetaan 2 perävaunua puita, täällä ainakin 3. Ja puut pitempiä.

Curitiba on paljon korkeammalla ja nuo isot rekat tukkivat 2-kaistaisen tien täydellisesti. Ylämäessä rekat tunnetusti kulkevat hitaasti. Toiseen suuntaan oli myös 2 kaistaa ja se sujui paremmin kun oli alamäkeä. Pysähdyimme monta kertaa ylämäkeen, pisimmällään 20 minuutiksi. Brasilia on selvästi kansantalouden kukoistuksessa.

Ja sitten alkoi sataa. En ollut varautunut sateeseen lainkaan. Kas kun ei tullut mieleen kun Suomessakin on satanut koko vuoden. Käärin iPadin ja iPhonen sanaristikkolehtien ympärille. Olin ottanut pieniä muovipusseja mukaan, mutta ne olivat repussa auton tavaratilassa. Siis passinkin ympärille sanaristikoita. Sade ei bussissa haittaa, mutta se jatkui myös kaupungissa.

Otin taksin keskustaan. Normaalisti kävelen nuo matkat. Ja sitten kaikki hotellit olivat täynnä. Epämääräisen oloisiin pikkuhotellilääviin en mennyt kysymäänkään. Ties mitä tuntihotelleja olivat. Satoi, vaan ei kaatamalla. Olen aina päässyt yösijaan, joten uskoin että jahka haen ja haen, jonnekin pääsen.

Sain yösijan. Jo toinen hotelli peräkkäin, jossa huoneessa ei toimi WiFi lupauksista huolimatta. Ravintolaa ei löytynyt muutaman korttelin säteeltä, joten menin hotellin ravintolaan syömään. Taas meni rahat ja ruoka oli pettymys. Puolet jäi syömättä. Mitenkäs näin kävi. Jätin tänä vuonna Afrikan väliin mm. koska ruoka siellä on aika vaatimatonta. Afrikka olisi voittanut kaksi eka ateriaani ja aamiaisetkin mennen tullen.

Aamut matkoilla ovat kivoimmat. Ei ole vielä kuuma ja kaupungin heräämistä on kiva seurata. Sade oli lakannut yöllä, mutta kaduilla oli vielä isoja lätäköitä. Sateen jäljiltä olivat asunnottomat onnettomat miehet ja yksi nainen kaivautuneet piiloistaan. Kaupunki alkoi tuntua ikävältä.

Curitiba on suunniteltu toimivaksi. Matkailijan kannalta se tarkoittaa, että kaupunki on tylsä. Viivasuorat kadut, tehokkaat liikennejärjestelyt jopa nelikaistaisia yksisuuntaisia katuja. Olen oppinut matkoilla, että jos tuntuu tylsältä, kannattaa lähteä heti pois. Ja päinvastoin, jos tuntuu kivalta, kannattaa jäädä pitempäänkin.

Pakkasin siis reppuni ja katsoin koordinaatit. Hotelli oli kaksi korttelia linja-autoasemasta. Se taksikuski teki vanhanaikaiset. Pyöritti minua sinne tänne ja toi käytännössä samaan paikkaan takaisin. Ja minä maksoin vielä extraakin, turhan reilusti. Sateen ansiosta se onnistui. Tämän jujutuksen takia kävelen aina juna- ja bussiasemilta katsomaan miltä kaupunki näyttää. Kyselin taksijärjestelijältä hotelleja ja hän osoitti minut väärään suuntaan. Siellä ei ollut mitään ja siksi tulin takaisin ja otin taksin.

Kun totuttelee matkamieheksi, tekee samat vanhat mokat uudestaan ja uudestaan. Ihminen ei opi mitään.

Guarapuava 

9-10-11. joulukuuta 2012

Kaupungin nimi tarkoittaa Sutta rohkeaa. Portugalilaiset tulivat tänne 200 vuotta sitten ja ottivat alueen hallintaansa. Kaikki puhuvat täällä portugalia, jossain Amazonin viidakoissa on varmaan jäljellä alkuperäiskielten käyttäjiä. Valloitukset tapahtuvat joskus todella nopeasti. Oikeastaan aika karmivaa ajatella, millaiset muutokset Euroopassa on edessä lähimmän 100 vuoden aikana. Monissa Euroopan maissa alkuperäisväestö jää vähemmistöön.

Niin paljon kuin portugalilaiset maailmaa ryöstivät, on heille varmaan noloa kulkea hattu kourassa kerjäämässä rahaa muilta köyhiltä kuten Suomelta.

Tulin Curitibasta Guarapuavaan. Tämä tuntuu ihan käpykylältä, vaikka on sentään puolen miljoonan asukkaan kaupunki. Bussiasema on korkealla mäellä, josta näkyy kaupunkia enemmänkin. Kaukaa katsottuna siistin oloinen ja talot hyvässä kunnossa.

Työelämään kuuluu kaikenlaista hienostelua, kuten asuminen Grand Hotel Pariisissa. Olen sen kokenut, joten tiedän, että viihdyn paremmin täällä vaatimattomassa, mutta siistissä huoneessa kuin Grand Hotelin prameudessa. Siellä jopa vahtimestareilla on valkoiset käsineet.

Hotellin hintataso puolittui Sao Paulosta ja Curitibasta, vaikka hotelli on ihan saman tasoinen kuin kaksi edellistä. Kiva, ja matkailijan kukkarolle sopiva.

Ja heti ruoan hakuun. Oli sunnuntaipäivä. Hain kaksi tuntia ravintolaa. Oli kahviloita ja hampurilaispaikkoja, mutta ei ravintolaa. Kysyin apua moneltakin, myös kadunkulmissa partioivilta poliiseilta. Kaikki viittoivat johonkin suuntaan, mutta aina tuli vesiperä. Ilmeisesti lihat tuodaan Eurooppaan ja tänne jäävät vain jämät, joista tehdään jauhelihaa.

Olin jo luovuttaa. Aloin hakea kauppoja, jotta saisin hotellihuoneeseen jotain syötävää. Ei ollut sellaisiakaan. Sitten tuli vastaan Van Gogh ja hinnat olivat Van Goghin taidehuutokaupoista. Otin vain risoton ja sekin maksoi ainakin tuplahinnan. Paljon parempia risottoja olen saanut esimerkiksi Chilestä pikkukolikoilla. No, kaikki nuo halvat ja hyvät ruokapaikat ovat vielä edessä.

Täällä on tosi leppoisa meininki. Kun ostin herätyskellon kymmenellä dollarilla, kaupan myyjätyttö oikein kätteli kiitokseksi. Palvelu oli muutoinkin ihastuttavaa ja leppoista. Kenelläkään ei ole kiirettä, ei minnekään. Poissa on sellainen Helsingin keskustassa oleva jatkuva hälinä, melu ja ihmisten virta.

Brasilia on vaurastunut hurjasti 13 vuodessa, jolloin olin täällä aiemmin. Toki niitä köyhien slummeja edelleen on, mutta yleiskuva on vauras kaikkialla. On vain yksi asia mistä on puute, ja jonot ovat kaikkialla valtaisat. Lottovoitto.

Ymmärrän, että kylmän pohjolan vaikeat vuodenajat aiheuttavat suomalaisille ahkeruuden pakon. Mutta riittäisikö kuitenkin vähempi häärääminen, vähempi krääsä ja pienemmät menot. Suomessa kaiken pahan alku ovat asuntojen hinnat. Tai siis Helsingin metropolialueella. Suomen hyvinvointivaltion rapautumisen estämisen kannalta asuntojen hintojen alennus olisi välttämätöntä. Tarvitaan todellisia päätöksiä, mm. humanitäärisen maahanmuuton keskeyttäminen ja Suomessa jo olevien maahanmuuttajien asuttaminen kauemmas. Siitä voidaan aloittaa ja vapauttaa tuhansia asuntoja työllään itsensä elättäville. Ikävää, mutta onko kellään parempia vaihtoehtoja näin ensialkuun.

Istuin pimeän tuloon asti puistokahvilassa capuccinoa juomassa ja kaupungin iltamenoa katsomassa. Oli hyvä olla. Olin löytänyt sen, mitä tulin hakemaan. Latinalaisen Amerikan elämänmenon.

Ihmisten kohtaaminen ei kieliongelmien takia onnistu. Jonain päivänä google kääntäjä toimii reaaliaikaisesti puheentunnistuksen ja mikrofoniliitännän avulla jollain kaulakorussa riippuvassa tietokoneessa. Silloin pitää tulla takaisin.

Maanantaipäivä oli taas helteinen. Kuljin aamusta heti 4 tuntia ja väsähdin. Täällä on pieniä järviä? kaupungissa ja niiden rannalla oli hyvä levätä. Aamulla yhden järven ympäri oli menoa, kun etenkin naiset olivat kuntoilemassa. Huomasin heti, että pitää kulkea vastavirtaan, jotta näkisi mahdollisimman monen brasialaisen naisen kauneuden.

Siestan jälkeen jatkoin kulkujani. Mutta en löytänyt ravintolaa. Kyllästyin ja menin hampurilaispaikkaan, josta ostin salaatin. Salaatit olisivat hyviä, jos ne olisivat tuoreita ja jos olisi muutakin kuin haalistuneita vihreitä lehtiä. Nälkäisenä lähdin pois ja ensimmäinen vastaan tullut ruokakauppa olikin samassa risteyksessä.

Ostin hedelmiä. Afrikkalainen ruoka olisi nyt poikaa, ugali ugali. Ihan paastoa tämä ei ole ollut, täällä hotelliaamiainen oli hyvä. Selvästi paras tähänastisista. Vaikka hotelli oli halpa.

Guarapuavasta jää hyvät muistot. Ei tämä mikään turistirysä ole ja juuri siksi olen viihtynyt.

Olen kahden vaiheilla julkaisenko näitä kirjoituksia jatkossa. Ei ole tapahtunut mitään Afrikan tai Kauko-Idän matkojen jännitystä. Alunperin aloin kirjoittamaan näitä lapsilleni ja lähimmille ystävilleni, ensin 2003 sähköpostilla ja sitten 2007 alkaen facebookissa. Tosin eihän tässä vielä ole kulunut kuin 5 päivää. Nyt lähden Iquanan putouksille.

Foz du Iguacu 

11-12 joulukuuta 2012

Tiistaiaamuna olo tuntui taivaallisen keveältä. Muutaman päivän hellekävelyt ja melkein ruoatta jääminen oli tehnyt tehtävänsä. Olo alkoi tuntua kuin nuorelta varsalta. Nämä matkat tekevät minulle ihmeitä. Minusta tulee Paul Newman.

Pakkasin laukkuni, söin hyvän aamiaisen ja hyvästelin hotelliväen. Sanoja ei tarvita, ilmeet kertovat kaiken. Täällä myös peukutetaan paljon, mistä tulee kaikille hyvä mieli. En viitsinyt selvittää reittiä bussilla risteysasemalle, joten otin taksin. Vaan sepä oli vaikeaa. Monen taksimiehen avulla yritettiin selvittää mihin olen menossa. Piirsin taas bussin kuvia ja monta bussia. Ja kirjoitin Foz du Igassu. Mitenkä tästä selviää? No, heitin repun takakonttiin ja hyppäsin autoon etupenkille. Hoin bus bus estacion. Kuski lähti ajamaan. Kun haluamani bussiasema häämötti, peukutin ja meistä tuli kuskin kanssa parhaat kamut.

Bussi oli maalaisbussi eli se pysähteli vähän kaikkialla. Nämä pysähdykset ovat arvaamattomia. Eka kesti 20 minuuttia. Sitten oli lyhyempiä. Sitten tuli isompi asema ja uskalsin mennä veskiin. Katselin ympärilleni ja kiersin taloa. Ja juuri kun tulin bussin eteen takaisin, olivat jo lähdössä. Tämä on asia, joka minua aina hirvittää. Kerran Afrikassa jäin kuin nalli kalliolle johonkin huitsin nevadaan ja reppu oli autossa. Sen jälkeen olen ollut tarkkana, mutta taas meinasi käydä ohraset. Koskaan ei kannata hermostua. Jos reppu olisi mennyt, olisi se tiennyt lähinnä vaatteiden uusimista. Arvotavaraa en koskaan pidä repussa sen jälkeen kun Kiinassa meni rahat ja passi kun pidin niitä huolettomasti repussa selässäni suljetussa taskussa. Olin matkalla pankista torille ostamaan turvalaukkuja!

Tulimme tunnin myöhässä perille. Päätin lähteä paikallisbussilla keskustaan. Se olikin arpapeliä, kun ilmoitustaululla oli molemmin puolin bussitiedot, mutta jokaiselta riviltä puuttui irtokirjaimia. Oliko bussi keskustaan 05, 105, 205 vai mitä. Bussit lähtivät nopeasti, joten puoli tuntia odoteltuani olin ymmälläni. Vaan sitten tuli paikalle nuori reppupari, jota paikallinen opasti englanniksi. He menivät keskustaan ja minä hyppäsin samaan bussiin. Täällä Brasiliassa ei ole bussilippuja, mutta jokainen joutuu menemään pyöröoven läpi. Se olisi ahdas minulle ilman reppuakin, joten rahastajapojan oli nostettava reppuani, jotta pääsin sulusta. Istuin rahastajapojan viereen. Hän varmaan sääli minua köyhää reppumiestä ja alkoi neuvomaan matkalla hotelleihin, joihin ei pidä mennä. Sitten hän näytti risteyksen kohdalla, tuonne vasemmalle. Ja siellä olikin valinnan varaa. Hän varmaan neuvoi minua hostelleihin, mutta kävin kuitenkin kysymässä hotellien hinnat. Hinnoissa oli hirmu erot. Ja sitten tuli taas 40 euron hotelli, mentiin katsomaan huone ja jäin tänne.

Hotellin vieressä oli buffee ravintola, jossa 10 dollarilla (8 eurolla) sai syödä kylläkseen. Salaatit ja sellaiset valittiin itse, mutta ruoka tuotiin vartaissa pöytään. Vartaiden tarjoilijoita oli toistakymmentä. Ja liharuokia oli tuplaten se määrä. Onneksi jokainen antoi vain siivun, mutta silti piti osa jättää ottamatta. En ole oikein ymmärtänytkään kuinka monella eri tavalla lihaa voi tehdä.

Täällä alkaa tulla pimeää 20 jälkeen ja kello 21 ei enää viitsi kulkea kaupungilla. En osaa Brasiliassa pelätä, koska ei ole ollut mitään vaaran tunnettakaan koko aikana, mutta koska alue on puistoja ja isoja puita täynnä, tulin sisälle. Aamulla alkaa kuuden jälkeen hämärä poistua ja seitsemältä on jo täysi päivä.

Hotellihuoneessa ei ole tuolia eikä pöytää, mutta siirsin matalan jääkaapin sängyn viereen ja sain kirjoituspaikan. Kirjoitan näitä tapahtumia joka tapauksessa. Aloin jahkailla niiden Facebook julkistamista kun täällä ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä. Kukaan ei ole minua luullut edes joulupukiksi vielä, mutta olenkin pitänyt punaista paitaani piilossa. Yksi pikkutyttö kiersi moneen kertaan ympärilläni, katsoi tarkkaan, eikä sanonut mitään. Ehkä hän epäili joulupukkia. Edellisellä 2003 Etelä-Amerikan matkalla olin joulupukki monessa paikassa ja kerran jopa paraatin joulupukkisankarina Chilessä. Jotenkin niin odotan niitä tapahtumia uudestaan.

— Keskiviikko

Lähdin aamulla aikaisin putouksille. Joka kerta vannon uudestaan, ettei enää koskaan turistirysiin. Luulin, että voin kulkea puistossa rauhassa putouksia ihaillen kuten Zambiassa Victorian putouksia. Ja odotin kastuvani kuten Marilyn Niagaran putouksilla, jossa olen itsekin ollut.

Yhdellä eurolla pääsi bussilla 30 km päähän putouksien turistirysätaloon. Saman euron maksoin eilen muutaman kilometrin matkasta. Täällä ei tunneta vyöhykkeitä.

Putoukset ovat komeat, mutta kulkeminen ihmisten perässä laahustaen vie ilosta paljon. Polku on kahden mentävä, mutta aina joku mummeli tukkii koko tien tai sitten otetaan kotialbumiin kuvia estäen muitten kulkemisen. Otinkin tämän enemmän kuntoiluna, jolloin turhautui vähemmän. Polku meni ylös ja alas, ja oli paljon jyrkkiä portaita, joten voimat menivät niin, että tulin iltapäivällä 14 jälkeen hotellihuoneeseen siestalle. Helle on taas 30 asteen tienoilla. Lopussa pääsi lähelle vettäkin ja putouksen pauhut lennättivät sadesumua kaikkien päälle. Arvatenkin naiset näyttivät seksikkäiltä muutoinkin pikkuisten ja ohuiden asujensa kastumisen jälkeen.

Alueella oli paljon perhosia ja yksi tuli olalleni vähäksi aikaa. Ison putouksen veden kohinan takana oli törmäpääskysten pesiä, koska ne lensivät kymmenittäin veden taakse ja takaisin.

Otin kuvia digikameralla, joten en niitä saa facebookiin kotikonsteilla. Iphonen kuvat kauempaa otettuna ovat turhan suhrut, joten en edes yrittänyt. Jos löydän jostain nettikahvilan, laitan muutaman kuvan erikseen.

Täällä uskotaan kotimaahan. Alueelle lippu maksoi ulkomaalaisille noin 13 euroa ja brasseille puolet siitä. Jos Katainen ja Urpilainen olisivat jossain Kitkalla hinnoittelemassa, he laittaisivat suomalaisille tuplahinnan ja ulkomaalaiset pääsisivät ilmaiseksi.

Paluun jälkeen yritin etsiä kahvilaa, mutta en taaskaan löytänyt. Ravintoloita sitäkin enemmän. Oli helle ja näin megastoren ja menin sisälle viilenemään. Nehän on hyvin ilmastoitu. Se olikin erilaisia asuja ja jalkineita myyvä iso kauppa. Tapio Rautavaara lauloi olkihatusta, jonka takia isoisä olisi ostanut koko hattukaupan hatut. Minulle olisi käynyt samalla lailla, jos matkabudjetti olisi riittänyt. Maailman kauniilla tavalla kaunein nainen (=ei missi) tuli palvelemaan. En olisi mitään halunnut, mutta en tohtinut sanoa sitä ja näytin miljoonatossujani. Olin ne ostanut Vietnamista miljoonalla paikallista rahaa 4 vuotta sitten ja olivat tosiaan vaihdon tarpeessa. Nainen haki minulle yhä uusia tossuja, jotka olivat liian lyhyitä, liian kapeita jne. Sitten hän katsoi vanhojen tossujeni numerolappua ja kävi hakemassa sylillisen tossulaatikoita. Ja yhdet sopivat niin hyvin, että jätin ne saman tien jalkaan ja vanhat menivät roskiin. Tossuissa on lilainen raita, mikä on minulle mieluinen. Reppumiehenkin sydämessä asuu turhamaisuus. Tossut on tehty Brasiliassa, ei siis ainakaan lapsityövoimalla kauko-idän hikipajoissa. Hotelliin kävellessäni ne tuntuivat tosi hyviltä. Olipa hyvä piipahdus.

Ja nyt parin tunnin lepo ja uudelleen matkaan. Huomenaamulla lähden Paraguayihin. Edessä viimeinen ilta Brasiliassa.

Olipa rankka myrsky. Sähköt poissa kaupungista. Olen odotellut 2 tuntia lähtöä. Nyt rauhoittui ja yritän lähteä. Sonera jaksaa lähettää roaming hintaviestejä. Kahtena päivänä jo 9, vaikka en ole rajaa ylittänyt. Laskuttaako se jokaisesta. Yritin kyllä keskeyttää. Miksei ole toisinpäin. He kysyvät saako lähettää. omat tekstarit eivät edes lähde!

Foz do Iguacusta Paraguayhin rajakaupunki Ciudad del Este´een.

http://paulivahtera.fi/etela-amerikka/paraguay