Réunion

Réunion on Ranskan merentakainen departementti Intian valtameressä, Madagaskarin itäpuolella. Osana Ranskaa se on osa Euroopan unionia ja euroaluetta. Maassa on 860.000 asukasta. Reunionin muistan DX-kuunteluajalta.

Tällä matkalla Etiopiasta Seychellesiin, sieltä Mauritiukselle ja lopuksi Reunioniin. Aiemmin käyty Maldivesissa, Sri Lankassa ja South Africassa. Madagaskarille oli tarkoitus mennä, mutta siellä oli silloin ruttoepidomia, johon kuoli ihmisiä, enkä uskaltanut mennä.

12.1.2014 Reunion, sunnuntai

Reunion-hotellini esitteestä osia

Tulin aamukoneella Mauritiukselta Reunioniin. Tämä on viimeinen kohde ennen kotimaahan paluuta ensi perjantaina.

Reunionilla ei sunnuntaina ole mitään. En löytänyt edes kioskia vettä ostaakseni, onneksi yksi ravintola oli auki ja sieltä sain pullon.

Hotellissa oli oma mikro asiakkaille. Laitoin muutaman kuvan. En niitä ole paljoa ottanutkaan tällä matkalla. Miksi ottaisi, kun ei niitä tule edes itse katsotuksi, eikä niitä minun lisäkseni kukaan muu katso. Viime vuonna minulla oli kaksi yleisötilaisuutta matkatarinoitani varten ja niihin olin valinnut parhaat kuvat matkoilta.

Reunion, 14. tammikuuta

Otin aamulla bussin ja ajoin niin pitkälle kun se kulki. 1,30 euroa. Sitten kävelin takaisin. Lähes 20.000 askelta takaisin. Kävellessä on aikaa miettiä ja ihmetellä.

Ja vettä kuluu, onhan lämpötila +30 ja ajoittain ylikin.

Réunion on osa Ranskaa, vaikka onkin täällä kaukana Intian valtameressä oleva saari. Se on asukasta kohti vaurain Afrikan maista. Eikä täällä ole oikein mitään, sokeriplantaasheja ja turismia. Maan väkiluku on kaksinkertaistunut 50 vuodessa 800.000:een.

Olisivatko Afrikan mantereen maat yhtä hyvässä kunnossa, jos eivät olisi itsenäistyneet siirtomaaikeen alta 1960 ja sen jälkeen. Eivätkä joutuneet kehitysavun lamaannuttamiksi. Eikä heimosotien rienaamiksi. Eikä korruptoituneen johdon rosvouksen kohteeksi. Eikä monikansallisten yritysten ryöstämiksi. Hyviä kysymyksiä.

Täällä asukkaat ovat alkuperäiskansaa, joista suuri osa puhuu vielä alkuperäistä creolia ranskan lisäksi. Ulkomailta on tullut väkeä Kiinasta ja Intiasta. Ei tämä siis mitään Afrikkaa ole. Jännää, että Ranskassa on paljon slummeja afrikkalaisen maahanmuuton takia, mutta täällä ollaan kuin herran kukkarossa, vaikka Afrikkaan on vain venematka etäisyyttä.

Réunion pärjää paremmin kuin Ranska ja Suomi, sillä täällä ei ole talven asunto- ja tieongelmia, ei kerjäläisiä, ei humanitääristä maahanmuuttoa, eikä varmaan rahaa mene Kreikkaankaan, vaikka euroja käytetäänkin.

Täällä puhutaan ranskaa, eikä englannilla pärjää oikein missään. Siksi otan avuksi viittomia. Ravintolat ovat auki päivällä pari tuntia ja sitten illalla 19-20 jälkeen kolme tuntia. Missään ei ole aukioloaikoja mainittuna. Kun ravintolat ovat kiinni, täällä on paljon patonkipaikkoja ja jäätelöbaareja. Varsin epäterveellistä. Siksi ostin torilta hedelmiä.

Eilen alkoi iltapäivällä virkistävä sade, joka muuttui iltaa kohti kaatosateeksi. Itse asiassa rankkasateessa kulkeminen on hauskaa, kun vesi on lämmintä ja varvastossut vilvoittavat varpaita veden lainehtiessa kaduilla. Olin niin märkä sateesta, etten halunnut hakea ruokapaikkaa, siksi vasta tänään kolmantena päivänä sain aamiaisen lisäksi syötävää. Ravintolan nimi oli Bangkok ja yritin kysyä, onko thairuokaa. Joo joo, mutta ei se mikään thai ravintola ollut. Kaikki menut täällä ovat vain ranskaksi, joten vähän hakusessa on, mitä suuhun laittaa.

Reunion kuvista tallella kukka eikä juuri muuta. Matkapuhelin on välillä hajonnut eivätkä kaikki kuvat olekaan pilvessä. Pitää siis tarkastaa kuvat heti matkan jälkeen eikä kuuden vuoden kuluttua.

Huomenna hyppään taas bussiin ja yritän päästä hiekkarannoille. Ja sitten virkistävän uinnin jälkeen kävely takaisin Saint Denisiin, pääkaupunkiin.