Kanarian saaret

Kanariansaaret (esp. Islas Canarias) on Espanjalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä Atlantin valtamerellä lähellä Afrikan rannikkoa. Saariryhmä koostuu 13 saaresta, joista kahdeksan on asuttuja. Saaret ovat vulkaanisia. Saaret kuuluvat Makaronesian saariryhmään, johon kuuluu Kanariansaarten lisäksi Azorit, Madeira ja Kap Verde. Kanarialla asukkaita 2,2 miljoonaa. Saarilla on kaksi pääkaupunkia: Santa Cruz de Tenerife ja Las Palmas de Gran Canaria.

DX-maaluettelossa Kanarian saaret katsotaan erilliseksi maaksi, joka kuuluu Afrikkaan.

Ainoan matkani turistien suosimaan rantalomakohteeseen teimme silloisen asuinkumppanini Ullan kanssa talvella 1972 Kanarian saarille Las Palmasiin. Keihäsmatkoilla tietenkin 100.000 muun suomalaisen kanssa tuona vuotena.

Omiksi DX-maiksi lasketaan  3. Itsenäisten valtioiden erillisalueet, jollaisia voivat olla esimerkiksi etäiset saaret, jos niiden etäisyys emämaasta on yli 500 km eikä alueen ja sen emämaan välissä ole muita erillisiä DX-maita. 

Matkatarinaa en siltä matkalta kirjoittanut, mutta matkasta tuli ikimuistoinen. Menimme Ullan kanssa kihloihin. 1972 syksyllä oli häät Espoon Haikaranpesässä ja 1974 syntyi ensimmäinen kolmesta pojastamme. Ulla menehtyi syöpään nuorena, 49-vuotiaana.

Rantalomailu ei ollut meidän juttumme, emmekä muualla käyneetkään. Enkä ole käynyt yksinkään yhdelläkään rantalomalla. Sitäkin enemmän matkustimme autolla ja yövyimme leirintäalueilla teltassa kaikkialla Euroopassa 1982-1987.

Parhaiten muistan kihlajaisillan jälkeen matkalta sen, mitä emme kokeneet. Meidän piti mennä sunnuntaina La Ligan jalkapallo-otteluun Las Palmas vs joukkue. Ennen stadionille lähtöä menimme päiväunille, jotka venyivät turhan pitkiksi ja ottelu jäi näkemättä.

Paperille otettuja vanhan ajan valokuvia, joista värit ovat jo haalistuneet.