Turkki

Turkin tasavalta (turk. Türkiye Cumhuriyeti), on euraasialainen valtio, joka ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta Balkanin alueelle Kaakkois-Eurooppaan. Turkin alueella sijaitsee Marmaranmeri, jonka kautta kulkee Euroopan ja Aasian välinen raja, joten valtiolla on aluetta kahdella mantereella. Turkin alueella on syntynyt useita merkittäviä sivilisaatioita, kuten Bysantti ja Osmanien valtakunta. Maan kulttuuri on rikas sekoitus itäistä ja läntistä perinnettä, sillä Turkki sijaitsee kahden mantereen risteyskohdassa. Asukkaita Turkissa on 82 miljoonaa, joista 98 % on muslimeja. Pääkaupunki Ankara, jossa 5,5 miljoonaa asukasta.

Turkissa on tullut käytyä välilaskulla useammankin kerran Istanbulissa, koska Turkin lentoyhtiön lennot ovat olleet halvimmat matkalla muihin maihin. 

Vuonna 1984 menimme perheen kanssa autolla Bulgarian Varnasta rannikkoa pitkin Turkin rajalle ja sieltä miltei Istanbuliin. Näimme jo Istanbulin siintävän, mutta sitten iski pelko suurkaupungin autolla ajamisen vaikeudesta ja lähdimme takaisin. Ajoimme Turkista Kreikkaan pohjoiseen Kreikkaan.

Bulgarian Burgas-kaupungista Istanbuliin on ajomatkaa 330 km.  Istanbulista Kreikan itärannikon Alexandroupoli´iin matkaa on 300 km.

Ikimuistoinen oli tien kunto. Bulgariasta Turkkiin pääsi monikaistaista hyväkuntoista tietä pitkin. Turkista Kreikkaan matka oli kuin perunapellolla olisi ajanut. Syynä siihen ovat Kreikan ja Turkin ikiaikaiset nahistelut, jonka takia on haluttu vaikeuttaa maiden välistä kauttakulkua.

Menomatkalla Turkin rajamuodollisuudet olivat tosi hauskat. Kun rajamiehet näkivät kolme pientä poikaa auton takapenkillä, he pesivät automme vesisuihkulla kauttaaltaan.

Muistoja Turkista on vähän. Kameramme kaikki filmit itäblogin kiertueella olivat tuhoutuneet jonkun virheellisen asetuksen takia.

Istanbul sai Konstantinopolilta
kaiken loiston Bosporin rantamilta,
nimeään vain Konstantinopolilta
Istanbul ei mitään saanutkaan,

Kuva: Summer Home Turkey Real Estate