Azerbaidžan

Ennen matkaa

Azerbaijan vaatii viisumin, joka on helposti saatavissa internetistä, e-visa. Se tulee hakea ainakin viikkoa ennen lähtöä.

21. syyskuuta 2019

Matka Bakuun alkoi jännittävästi. Menin hakemaan reppuani hotellista. Sitä ennen menin vessaan ja en päässytkään pois. Ovi ei auennut. Onneksi siivooja oli lähellä ja kuuli koputukseni. Hän haki jostain talonmiehen, joka monen väännön jälkeen sai oven auki.

Olin jo junassa ykkösluokan kabiinissa. Nämä ovat kahden hengen koppeja. Toiseen paikkaan oli tulossa muslimi, joka halusi, että vaihdan hänen kaverinsa kanssa paikkaa. Hän ei osannut sanaakaan englantia, mutta soitti jollekin kaverilleen, joka selosti mistä on kyse. Lupasin tulla katsomaan, mutta en lupaa mitään. Ja minua olisi huijattu. Vaunu ei ollut ykkösluokan vaunu, sen näki heti päältä. Toinen paikka oli tyhjä, joten hän olisi ottanut kaverinsa ykkösluokkaan ja laittanut minut halpapaikalle.

Sanoin, että jos on tärkeä kaveri, niin voit jäädä tänne kun tilaa on. Minuutit alkoivat loppua ja kiiruhdin takaisin junan toiseen päähän, missä ykkösluokkavaunut olivat. Mitä me teemme tällaisilla muslimeilla Suomessa. Ovat koko ajan valehtelemassa. Koko suomalainen luottamusyhteiskunta romahtaa noiden skoijareiden takia.

Toinen selitys olisi, ettei muslimi voi olla samassa junan kabiinissa vääräuskoisen kanssa. Tuo mies ei jäänyt kaverinsa luo, vaan tuli ykkösluokan vaunuun. Mutta ei ole tässä ollut kuin kääntymässä. Missä sitten lieneekin omiensa seurassa. Eikä tullut koko yönä vääräuskoisen kabiiniin.

Toinen huijareiden ammattikunta ovat taksit. Otin hotellin tilaaman taksin, enkä alkanut vaatimaan hintaa tiedoksi etukäteen. Mies vaati 80 laria. Minulla ei ollut kuin kaksi viisikymppistä, joten vaadin vaihtorahat takaisin. Hän antoi 30. Hinnaksi tuli 23 euroa, jolla olisi päässyt Helsinki-Vantaan lentokentälle. Ainakin aikana ennen huijaritaksiuudistusta.

Kun ostin vettä ja piirakoita matkaevääksi, minut huijattiin taas kolikkojen avulla. Annettiin liian vähän vaihtorahaa ja otettiin liikaa kolikoita. No huijaukset ovat kolikoilla niin pieniä, ettei jaksa taistella.

Tämä juna on kuin suoraan Neuvostoliitosta. Georgian paikallisjunat olivat kyllä uusia ja hienoja. Tämä lienee Azerbaidzanin rautatieyhtiön juna. Matka on yhtä kolinaa. Nyt ollaan raja-asemalla. Tänne voitaisiin tuoda Allegro juna konsultiksi. Helsingin ja Pietarin välisen junan passien ja viisumien tarkastus tehdään junan liikkuessa kohti määränpäätä. Täällä odotetaan. Passit on viety. Mittaan aikaa.

Junassa ei ole nettiä. Ajattelin kirjoittaa päivän kokemukset iPadilla, mutta sitä ei voinut käyttää lainkaan välillä Tbilisi – Georgian raja. Käyttökielto oli ensin 25 minuuttia. Kun sammutin koneen ja käynnistin uudestaan, kielto oli tunnin. Kun tunti oli kulunut, juna pysähtyi rajalle ja sain taas tätä käyttää. Tällaista ei ole koskaan ollut ja olen sentään ollut Applen käyttäjä vuodesta 1985 ja paljon ulkomailla. Onko joku vakoilusysteemi, jossa skannataan iPadit kieltoon. IPhonea olisi voinut käyttää. (Ylikuumenemisesta tuskin oli kyse. Kello oli jo 21 ja aurinko laskenut 2 tuntia aiemmin.)

Georgian rajan tullissa oltiin yli tunnin ajan. Yleensä maista pääsee nopeasti pois, mutta ei Georgiasta. Sitten edettiin vajaa tunti matkaa ja tuli Azerbaidžanin tulli. Siellä oltiin alle tunti. Mitään tavaroita ei tutkittu.

Vaunuemäntä – ihastukseni

Matkan piristys oli vaunuemäntä, rehevä nainen. Aina kun hän sivuutti minut, hän kosketti kädellään ja hymyili. Kerran otti kädestäni kiinni. Loppumatkan seisoin käytävällä ja katselin maisemia. Tosiasiassa halusin naisen kohtaamista. Ajattelin antaa yhteystietoni, mutta lopulta järki voitti. Ei siitä kuitenkaan mitään seuraisi.

Terhi: Sinähän alat viihtyä…

Ari: Ja villiintyä, jalkahoitoa ja reheviä junaemäntiä………!

Terhi: Ari Älä muuta virka – ja paluulippu ostamatta… aijaijai!

Azerbaidžan, Baku

21 syyskuuta 2019

Junamatka oltiin yön pimeydessä, onneksi en nähnyt kuinka karua täällä on. Heräsin kuuden jälkeen ja ihmettelin hiekkaerämaata kilometri toisensa jälkeen. Mikään ei kasva pieniä pensaita lukuunottamatta. Ainoa elämä olivat isot lammaslaumat, joita vanhat miehet yksin paimensivat.

Kello 9 tultiin asemalle. Ihastukseni vilkutti minulle innokkaasti kun yritin ottaa salaa kuvan.

Neuvostoliiton entiset -stan-valtiot ovat suurten kaupunkien osalta loisteliaassa kunnossa. Moottoripyörällä nuo maat läpi ajanut suomalainen ystäväni sanoi, että näin on kaikissa maissa. Ankea maaseutu ja ankeat kylät. Hienot pääkaupungit.

Täältä puuttuu Etelä-Amerikan matkojeni ihmeellisyydet. Silti yritin sitkeästi löytää hotellin ilman apuja vain kävelemällä. Vaikeaa oli. Mutta osasin suunnistaa Kaspian meren rannalle päin, missä keskusta on. Löysin jopa turisti-infon sormituntumalla, mutta siellä ei ollut karttoja, eikä mitään apua hotellin etsintään. Sanoivat, että mene kysymään tuosta oikealle. Olin juuri tullut sen ohi, ja paikka oli näitä hirmukalliita jenkkien ketjuhotelleja. Pah. Siispä jatkoin matkaa.

Olin aivan poikki ja menin kahvilaan syömään aamupalaksi munakkaan. Samalla katselin netistä hotelleja ja löysin yhden suositun, Baku City Hotellin. Tarjoilija katsoi kännykästä paikan ja neuvoi kävelemään pitkään vasemmalle. Hän tuli sanoneeksi sen olevan Hard Rock Cafeen lähellä.

En käytä näitä netin hotellipalveluja. Koska ne on ohjelmoitu huijaamaan ja valehtelemaan. Ja koska ne ottavat ison siivun hotellin hinnasta, noin 25-30 %. Mutta hotellien tietoja on vaikea löytää ilman noiden vedättäjien apua. Aiemmin löysin hotellit vain kävelemällä.

En löytänyt paikkaa ja kyselin ihmisiltä apua. Kaikki olivat tosi ystävällisiä, mutta jokainen neuvoi eri tavalla ja pyörin jo ympyrää. Sitten näin nuoria miehiä ja tajusin kysyä, missä on Hard Rock Cafe. Ja vastaus tuli heti. Suoraan tuohon suuntaan. Ja niin löytyi hotellini. En moiti neuvoista, sillä kukapa helsinkiläinen osaisi neuvoa missä on esimerkiksi Olympia hotelli. Suunnan ehkä tietää, mutta ei mitään neuvoa saisi.

Azerbaidzan on muslimivaltio, 10 miljoonasta asukkaasta heitä on 99 %. Muslimeista shiioja 85 %, loput sunneja. Mutta se ei näy kadulla, eikä ravintoloissa. Kaikki työntekijät pukeutuvat länsimaisittain. Olen nähnyt koko päivän aikana vain yhden huivipäisen naisen, enkä yhtään kaapuun pukeutunutta.

Nuoret naiset pukeutuvat länsimaalaisittain ja joillakin on jopa puseron aukkoa näytillä. Miksi ihmeessä muslimit tulevat Suomeen ja pukeutuvat huiviin ja niihin kammottaviin kaapuihinsa. Uimaankin pitää päästä kaapu päällä. Jos kadulla on näin vapaata pukeutumista, ei varmasti naiset mene täällä kaavussa uimaan.

Syy lienee karuudessaan se, etteivät muslimit halua integroitua Suomeen. Pukeutumisella osoitetaan, että heillä on oma rinnakkaisvaltionsa. Yhteys Suomeen on vain sosiaaliturva ja ilmaispalvelut.

Täällä on tuullut kovaa koko päivän. Illemmalla alkoi tulla kylmä ja tulin hotelliin hakemaan puseroa. Samalla julkaisin junassa kirjoittamani tarinat.

Menin illalliselle ja taas kävelemään. Viima alkoi tuntua shortsien läpi ja tulin hotelliin 21 jälkeen.

Illallisravintolassa oli paljon paikallisia nuoria naisia. Kaikki pukeutuneina lännen malliin. Oli Neuvostoliiton ikeen alla olosta se etu, ettei islamin papisto ole päässyt valtaan.

Täällä on paljon pizzerioita ja erilaisia burgerpaikkoja. Kansainvälisiä on vain yksi McDonalds. Kebabia tarjotaan vain vähän. Ihmekös tuo kun kaikki kebabmuslimiravintoloitsijat on Suomessa.

Keskusta-alue on leveitä kävelykatuja, siis leveänleveitä Suomeen verrattuna. Ilmeisesti kaikki kommunismin aikainen on ajettu puskutraktorilla alas.

Olin aamiaisella ja katsoin näitä paikallisia työntekijöitä salissa. Huivittomia ilman burkhaa. Tajusin, että Suomessa pukeutumisella vältetään töihin meno. Kuka palkkaisi burkhan käyttöä vaativan naisen töihin. Ei kukaan, ei edes muslimiyrittäjä Suomessa. Kätevä tapa k-settaa suomalaisia.Terhi Ekström

Terhi: Nonni, nyt jo toisessa maassa ja matka jatkuu…. pidä kivaa!!!

Pauli: Booking dot com on pahin noista trivagoista. Vedätys tapahtuu siten, että ne väittävät jäljellä olevan vain 1 huoneen, vaikka hotelli on puolityhjä. Kun sitten kiireessä varaat huoneen, sen hinta onkin noussut 30 %. Ota tai jätä.1

Terhi: Tämmöseks tää on sit menny….

Arre:  Ilham Geidar Aliev on hieno ja hyvä presidentti joka sai vallan isältä joka on ollut maan presidentti aiemmin ja neuvosto-Azerbajdzanin KGB:n ylin johtaja. Juuri tästä syystä (presidentin ja hänen isän tausta) johtuu maan nykyinen sekulaarinäköinen kuva kaduilla. Azerbajdzan on muslimivaltioista ilmeisesti ainut jonka Israelin tiukka oikeistolainen johto kehuu ja tekevät tiivistä yhteistyötä ja ovat ”ystäväkansoja” Jopa Georgiassa on tapahtumassa murros missä nuoret ei välitä ja islam ottaa tilaa Adzariassa ja Turkin uskonnollinen vaikutus on kova joissakin ryhmissä ja tästä ovat huolissaan jotkut georgialaiset arvostetut vaikuttajat, kun taas Azerbajdzan on varmaan niitä harvoja entisiä Neuvostotasavaltoja jotka ovat onnistuneet monessa asiassa.

Kommunismi ei tuhonnut kaikkea. Vanhassa kaupungissa on Neitsyttorni ajalta ennen ajanlaskua.
Neitsyttorni rakennettiin Kaspianmeren rannalle. Maansiirtojen myötä tornin ja meren välissä on kaksi leveää autobaanaa ja talojakin

Arre: Aiemmassa kommentissa kun mainitsin Georgiasta, niin tarkoitin tätä Adzarian aluetta jonka pelätään tulevaisuudessa islamisoituneen (jyrkkä islam) kokonaan ja siirtyvän kokonaan Turkin vaikutusvallan alle. Turkki on käyttänyt tehokkaasti pehmeitä keinoja investoinit, opiskelijavaihdot yms Adzarian alueella. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ad%C5%BEaria

Kommunismi ei tuhonnut kaikkea. Vanhassa kaupungissa on netti ja Neitsyttorni ajalta ennen ajanlaskua.

Neitsyttorni rakennettiin Kaspianmeren rannalle. Maansiirtojen myötä tornin ja meren välissä on kaksi leveää autobaanaa ja talojakin

23. syyskuuta 2019

Niinpä tässä sitten kävi. Lauantai-ilta oli viimainen ja sain flunssan. Se paheni päivän mittaan ja viime yö oli aika kelju. En jaksa kirjoittaa mitään. Vaihdan huonetta, koska tämä on niin tunkkainen ja varmasti pahentaa oloa. Huomenna lähden joka tapauksessa jonnekin. Täältä ei ihan helposti pääse minnekään. Olisi kuitenkin pitänyt tehdä se ryhmämatka Armeniaan.

No, tällaista reppumatkailu on. Aamulla ei tiedä, missä illalla pään kallistaa.

Kimi Räikkönen puistokuvassa

Täällä oli huhtikuussa formula 1-kisat ja sen takia kaikkien osanottajien pylväät ovat rantabulevardilla. Ja lisäksi vanhoista mestrareista mm. Mika Häkkinen.

Eilen oli sunnuntai. Ehkä kaikki nyrkin ja hellan välissä olevat naiset oli päästetty kaupungille kävelemään, sillä niqab-puettujakin oli toistakymmentä. Huivillisiakin oli paljon.

Vihreät nuoret ovat halunneet Suomeen moniavioisuuden. Vastaan tuli pösilö mies kolmen niqab-vaimonsa kanssa. Seurasin heitä pitkään ja varmistin, että tosiaan tuolla pösilöllä on 3 vahdittavaa vaimoa. Vaimot eivät juurikaan puhuneet keskenään mitään. Ehkä illan sänkyvuorot oli jo määrätty.

Pösilö kaitsemassa moniavioisuuttaan. Ei sentään vanha ukko.

Kuvottavaa. Ja Suomi tukee tätä hyväksymällä moniavioisuuden käytännössä antamalla jokaiselle muslimivaimolle oman asunnon ja sitten vielä pösilöille omat asuntonsa. Mies voi vuokrata asuntonsa pimeästi.

Pauli: Musliminaisen kova kohtalo. Silpominen. Moniavioisen miehen komennuksessa. Vaatteet helteellä peittää kaiken. Lapsitehdas. Ja tätä halutaan Suomeen.

Elina: Pahinta on, että feministit ja vihreät naiset ovat omaksuneet totalitaristisen ajattelun välttämättömistä uhreista tiellä kohti monikulttuurisuutta, joita ensisijaisesti ovat muslimi- ja suomalaiset tytöt ja naiset. Eurooppalaisten muslifeministien avunhuutoon vihreät, punaiset ja feministit vastaavat kääntämällä selkänsä. En voi muuten luonnehtia, kuin että inhimillisyys, myötätunto ja moraali ovat pahoin rappeutuneet itseään humanisteiksi kutsuvan ihmisjoukon mielissä.

Pauli: Ei otettu vihreiltä nuorilta valtionapua kun halusivat moniavioisuuden. Eivät sentään tuplanneet.

Pauli: Tulin isompaan ja puhtaampaan huoneeseen iltapäivälevolle. Tänään ei tule 10.000 askelta. Mutta nähdä tuo pösilö mies 3 peitetyn naisen kanssa ei jätä rauhaan. Rahalla nuo naiset on ostettu. Kukaan ei huolisi tuollaista miestä vapaaehtoisesti.

Se eilen ihmetytti että monella naisella oli laastari nenässä.

Terhi: Meinaatko, että ovat saaneet lettuun? Ne käyvät aika usein vissiin korjauttamassa konkkoneniäänkin…

Arre: Pauli. Laastarijuttu nenässä on muoti–ilmiö Japanista alunperin, se lähti aikoinaan anime piirretyistä. https://bigpicture.ru/?p=1153853

Minä kun luulin että kotiväkivaltaa.

Baku

23. syyskuuta 2019

Olen tutustunut Afrikassa useisiin moniavioisuusperheisiin. Lisäksi minulla on ollut perhetuttuna moniavioisesta perheestä lapsineen karannut äiti. Heidän kanssaan käymieni keskustelujen perusteella pidän moniavioisuutta pahimpana ihmisoikeusloukkauksena naisia kohtaan. Siksi mielessäni raivostuin kun näin tuon pösilömiehen, joka oli säkittänyt kolme vaimoaan. Itse kulki shortseissa. Vihreiden nuorten typeryyttä kuvastaa hyvin heidän tekemänsä esitys moniavioisuuden sallimisesta Suomessa.

Tämä päivä on mennyt flunssaa parannellessa. Huoneen vaihto auttoi kummasti. Ja se, että olen vain ollut. Syömässä kävin, ja tämän matkan viimeinen kala-ateria tuli syötyä tänään. Vaikka Kaspian meri on kivenheiton matkan päässä, kala oli kuivaa ja mautonta, varmaan vanhaa. Sama se oli Georgiassa.

Menin matkatoimistoon, kun keksinyt tapaa päästä Armeniaan. Olisi pitänyt muistaa. Muslimit tappelevat keskenään ja toistensa kanssa. Kaikkialla. Muistamme Turkin tekemän armenialaisten kansanmurhan. Siitä on sata vuotta.

Armenia on sotinut sen jälkeen viimeksi Azerbaidzanin kanssa. Nyt kiistan kohteena on Vuoristo-Karabah, ja tilanne on niin tulehtunut, ettei täältä pääse Armeniaan millään konstilla. Ei bussilla, eikä lentokoneella.

Siispä yritän lähteä matkatoimiston avulla Kazakstaniin. Sen tietokoneet avautuvat aamulla klo 10. Kazakstan on leveä kuin ladon ovi. Yritän länteen Aqtauhin tai jos on kätevämpi mennä pohjoisemmas, menen Atyrayhin. Se on sama kone molempiin, mutta en joutuisi yöseikkailuun Aqtaussa, vaan torkkuisin lentokentällä. Ilmeisesti joudun menemään Armeniaan Georgian kautta.

Sen sitten näkee aamulla. Pikkuvaltiot olen luovuttanut, liian vaikeaa. Yerevanista yritän Iraniin ja sieltä Suomeen. Koematkani olisi siinä ja pitempi matka talvella.

Kun kuuntelin pikkupoikana radiota, oli kommunismia keventämässä Radio Jerevanin uutiset, joissa pilkattiin uutisiin piilotettuna sosialismia. Jäi epäselväksi, kuka ne oikein uutisoi, lännen propagandaradiot Radio Liberty ja Radio Free Europe ilmeisesti. Tai sitten ne todella oli fiksusti tehtyä kritiikkiä Radio Yerevanista.

Oli fiksua pitää lepopäivä, vaikka tuli syyskuun ensimmäinen alle 10.000 askeleen päivä. Olo on oikeastaan melko hyvä lentomatkaakin ajatellen.

Ei ihme, että Thomas Cook meni konkurssiin. Menin matkatoimistoon ja nyt siellä istui kolme viehättävää, surkean englannin kielen taitoista naista ja sitä englantia osaavaa miestä ei näkynyt. Halusin lipun Kazakstaniin. Yksi osasi takeltaa, että ei ole matkoja. Sanoin, että tämä on matkatoimisto. Saanko lipun minne tahansa. Ei. Kone ei toimi. Koska saattaisi toimia, pudisteli päätään.

Menin sitten nettiin. Sain sadalla eurolla lipun Aqtau´hin. Tunnin lento. Tosin perillä yöllä puoli kahden jälkeen (sis aikaero tunti). Nyt pitää ihmetellä yksi päivä, sillä kentälle kannattaa lähteä vasta noin 21.

Sain tietää, että suomalainen pikavuoroporukka oli juuri siirtynyt bussilla Bakusta Yerevaniin Georgian kautta. Jos olisin seurannut netissä tätä ryhmää, olisin päässyt kätevästi mukana. Meitä on muitakin matkahulluja Suomessa.

Bakun lentokenttä, 24. syyskuuta 2019

Haikea olo, positiivinen muslimimaa

Bakusta jäi tosi hyvät muistot. Ystävällisiä ihmisiä, tosin kontaktin saaminen oli vaikeaa. Siisti kaupunki, kaikkialla puhdasta. Rakennukset hyvässä kunnossa, myös vanhassa kaupungissa.

Täällä tuntuu olevan kovin rauhallista. Poliiseja ei näe keskusta-alueella illallakaan. Mitään jengejä ei ole näkynyt. Yökyöpelöintiä rajoittaa ikä ja väsyt päivän kävelyistä, ei pelko.

Helsinkiin verrattuna valoisa ja avara. Leveät kadut, isot puistoalueet. Helsingissä Suomen lahti rajoittaa, täällä Kaspian meri.

Niin islamkriittinen kuin olenkin, tällaisen muslimimaan naapurina olisi ihan yes olla. En toki halua heidän muuttavan Suomeen. Jotkut yrittävät, viimeisen vuoden aikana 76. IPad ei näytä päätöksiä selkeästi, joten epäselväksi jäi saiko kukaan turvapaikkaa Suomesta. Ei ainakaan pitäisi saada. Rähinät Armenian kanssa ei riitä syyksi.

Azerbaidzan olisi hyvä esimerkki Irakille. Kun on öljyä, käytetään se yhteiseksi hyväksi, heitetään burkhat nurkkaan ja aletaan elää ihmisiksi.

Kuljin yli 30 km neljän päivän aikana eri suuntiin. En nähnyt yhtään moskeijaa, enkä kuullut kertaakaan moskeijan kutsua. En nähnyt yhtään rukoilijaa pyllistämässä.

Hiqab-naisia on jonkun verran, mutta Suomessa enemmän. Muutamia huivipäisiä naisia näin, mutta pelkästään Vantaan Myyrmäen raitilla heitä on enemmän. Ihmettelen edelleen sitä, miksi musliminaiset Suomessa pukeutuvat niin uskonnon mukaisesti, kun he eivät sitä tee kotimaissaan. Taustalla täytyy olla jonkinasteinen huijaus.

Taksikyyti kentälle maksoi vain 10 euroa, jopa alle. Taksin järjesti hotelli. Siis selvästi turisteja huijataan kaikkialla taksien toimesta, ollaan sitten Tallinnassa, Afrikassa tai Tbilisissä. Siksi yritän välttää taksien käyttöä mahdollisimman paljon ja kävelen mieluummin repun kanssa helteessä monta kilometriä kuin lähden taksin kyytiin.

Kahvilat ovat kivoja, ruokapaikkoina parempia kuin ravintolat. Siistejä, hyvä palvelu, hyvä kahvi-, mehu- ja ruoka-annokset.

Tämä on jotenkin kopioinut itsensä englantilaiseksi kaupungiksi. Kauppojen ja ravintoloitten kylteissä on enemmän englannin kieltä kuin maan omaa kieltä. Täällä kuulee paljon venäjää ja luulin ensin, että azerien kieli olisi jotain venäjän sukua. Mutta sitten kun pysähtyi kuuntelemaan tarkemmin, huomasi että jotain turkin sukulaiskieltä se on, ei arabiaa. Kirjaimet ovat länsimaissa käytettävät.

Kirjoitan vain Bakusta, koska muualla en käynyt. Vanhaa Neuvostoliittoa taisi olla vain se juna, jolla tulin Tbilisistä. Helsinkiin verrattuna kaikki on niin avaraa. Kun lähdin taksilla keskustasta lentokentälle, oli pitkän matkaa kuusi kaistaa kentän suuntaan.

Täällä on 2,2 miljoonaa asukasta, mikä selittää ruuhkan klo 18 jälkeen.

Formula1 kilpailu järjestetään katuradalla. Ilmankos, koska täällä on leveät kadut, joissa formulaohitukset ovat helposti tehtävissä. Jos vaan puhtia moottorissa riittää.

Maatalousmaa, jonka viennistä 90 % tulee öljystä ja maakaasusta.

Mietin jälleen sitä, ettei Neuvostoliiton hajoaminen ollut pelkästään maan heikkoutta. Maan jakaminen muuttamalla sosialistiset tasavallat itsenäiseksi pelasti Venäjän islamin vallalta, joka olisi ollut edessä, koska muslimien syntyvyys on niin valtaisa venäläisiin verrattuna.

Kirjoitin tämän heti muistiin, jotta voin tutkailla Kazakstania puhtaalta pöydältä.

Kone lähtee reilut puoli tuntia myöhässä. Tulee taas yökulkemista. Kazakstanissa olen puoli kolmelta paikallista aikaa. En ole varannut hotellia, mutta katsonut valmiiksi että menen Holiday Inn paikalliseen. Halpa euron kurssilla. Luotan, että tilaa on.

Baku. Pikkukuvassa Sydney Opera House, jossa olen ollut katsomassa eroottista balettia. Bakun arkkitehdit katsomassa mallia.

Pauli:  Olen paljon miettinyt tätä valuuttakurssia tänään kävellessäni. Täällä kaikki tuntuu halvalta, vaikka ainakin Bakussa eletään jopa paremmin kuin Helsingissä. Suomessa kaikki on niin kallista. Jos Suomen kustannustaso olisi Bakun tasoa, kaikki olisi halpaa. Toki palkatkin pienemmät, mutta rahan ostovoima olisi ihan toista kuin nyt Suomessa. Euron piti alentaa hintoja, mutta kävi ihan päinvastoin. Pitäisi oikein tutkia, mikä Suomessa on pielessä ja voidaanko rahan arvolle tehdä jotain. Euroon siirtyminen oli virhe, mutta onko siitä mahdollista järkevästi irtautua kaikkien takuutusten jne jälkeen.

Arre:  Ehkä isoin ongelma näistä, jotka tulevat Venäjältä ja entisistä NL maista Europpaan ja Suomeen ovat heidän ääriajattelu. Venäjällä ja entisissä NL maissa tietyt islamsuuntaukset ovat kiellettyä. Sellaiset, jotka eivät hyväksy ns muita ryhmiä. Pelkästään näiden suunt/päälleajo kaverit olivat juuri kieletystä suuntauksesta ja he saavat Ruotsissa vapaasti tehdä mitä haluaa vaikka omissa kotimaissa ne olisi kieltolistalla.

Pauli: Sama se on Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Niistä tulee paljon ääriainesta eli sellaista porukkaa mitä missään nimessä ei saisi päästää Eurooppaan. Mutta kun se on etuoikeus yli kaiken muun.

Anri:…Englanti nyt yrittää irtautua EU:sta ja kovin ”takkuista ja vaikeaa” näyttää irtautuminen heille olevan. . . kannatan sinun miettivän asiaa astellessasi 👍