Arabiemiirikunnat (Emirates)

Emiraatti eli emiirikunta on alue, jota hallitsee emiiri. Emiiri on heimopäällikön arvonimi arabimaailmassa. Yhdistyneet arabiemiirikunnat eli Arabiemiirikunnat on pääosin autiomaan peittämä valtio Arabian niemimaan koillisosassa Persianlahden rannikolla. Väkiluvuksi on arvioitu noin yhdeksän miljoonaa, joista yli 80 % on kansalaisuutta vailla olevia vierastyöläisiä. Arabiemiirikuntien pääkaupunki on Abu Dhabi. Suomalaisten suosima Dubai tarkoittaa ”money”, mikä on sopiva nimi tälle paikalle.

Emirates on maailman suurimpia lentoyhtiöitä, jota olen käyttänyt useampaan kertaan. Yhtiön kotipaikka on Dubai.

Emirates-kone Teheranin kentällä

Maa koostuu seitsemästä emiirikunnasta, joista olen käynyt kahdessa (Abu Dhabi ja Dubai).

En löydä arkistoista lainkaan tekstejä Dubaita koskien, vaikka olin siellä neljä yötä. Valokuvien pvm-merkinnät ovat vuodelle 2006 (sähköpostiaikakautta) ja kopiot 2008 (Facebook-kautta), mitkä eivät voi pitää paikkaansa, koska 2006 tulin Suomeen Tansaniasta ja 2008 Tokiosta. Tulin Suomeen Sri Lankasta 2007, ja olen ensin lentänyt Abu Dhabiin. Aurinkomatkat teki ryhmämatkoja Emiraatteihin ja olen onnistunut saamaan kotimatkan Suomeen sitä kautta. Tekstit perustuvat muistikuviin.

Abu Dhabi

Saavuin Abu Dhabiin myöhään illalla noin kello 23, jolloin oli jo pimeää. Taksi vei minut lentokentältä kaupunkiin, mutta väitti ettei siellä ole hotelleja. Katselin kaupunkia mäen päältä. Olin pulassa. Mies varmasti valehteli, mutta minkäs teet. Vaihtoehtona olisi poistua taksista ja lähteä pimeään reppu selässä. Tai kysyä taksimieheltä, mitäs nyt tehtäisiin. Hän sanoi vievänsä minut Dubaihin 30 US dollarilla.

Abu Dhabista on matkaa Dubaihin 125 km.  Siispä matkaan. Tiesin, että minua huijataan, mutta uudessa maassa keskellä yötä ei ollut vaihtoehtoja.

Booking-sivustolla pelkästään on 125 hotellia (2020). Minulla ei 2007 ollut älypuhelinta, josta hotelleja olisi voinut etsiä.

Dubai

Tultiin jonkun hotellin eteen Downtownissa noin kello kahden aikaan yöllä. Sisään pääsi.

Kaupunki oli täynnä turisteille tarkoitettuja jalokivi- ja vastaavia kauppoja. Eniten ihmetytti tekosaaren rakentaminen merelle. Siitä on tullut ökyrikkaiden alue, jonka hotellit ovat reppumatkailijalle mahdottoman kalliita.

Mieleen ovat jääneet burkaan pukeutuneet huorat, jotka etsivät huijattavia turisteja avoimesti keskellä kaupunkia. Paikalliset miehet tulivat varoittamaan, ettei niiden mukaan pidä lähteä. Naiset kuulemma ryöstäisivät minut putipuhtaaksi.

Lomamatkakohde

Kun omat matkamuistot ovat kirjaamatta, kopioin muutaman rivin Apollomatkat-lomamatkaesitteestä. Varsin mielenkiintoista rikkaalle öljyvaltiolle, jonka valtauskonto on islam.

Dubai hurmaa matkailijan. Täällä kaikki tehdään vähän suuremmin, joten huikean korkeat pilvenpiirtäjät, satamat luksusjahteineen, upeat saaret ja elegantit ravintolat ovat arkipäivää.  

Dubai Downtown on moderni kaupunginosa, jossa monet Dubaihin liitetyt mielikuvat kohtaavat todellisuuden. —  Dubai Jumeirah Beach on Dubain rantakohde, täällä sijaitsee myös suuri vesipuisto Wild Wadi Water Park. Dubai Jebel Ali on rauhallinen rantaparatiisi upean golfkentän läheisyydessä Dubain ulkopuolella, ja palmunmuotoisella tekosaarella Palm Jumeirahilla kohoavat osa alueen korkeatasoisimmista luksushotelleista.

Dubai Mall on maailman suurin ostoskeskus; 1200 liikettä, luistelukenttä sekä hai-akvaario. Dubai Mallin vieressä on maailman korkein rakennus, Burj Khalifa – vaikuttava torni joka kohoaa 828 metrin korkeuteen kohti taivasta.

Dubaissa on rantaloman lisäksi paljon aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi laskettelu keskellä aavikkoa Ski Dubai -hiihtokeskuksessa?