Arabiemiirikunnat (Emirates)

Emiraatti eli emiirikunta on alue, jota hallitsee emiiri. Emiiri on heimopäällikön arvonimi arabimaailmassa. Yhdistyneet arabiemiirikunnat eli Arabiemiirikunnat on pääosin autiomaan peittämä valtio Arabian niemimaan koillisosassa Persianlahden rannikolla. Väkiluvuksi on arvioitu noin yhdeksän miljoonaa, joista yli 80 % on kansalaisuutta vailla olevia vierastyöläisiä. Arabiemiirikuntien pääkaupunki on Abu Dhabi. Suomalaisten suosima Dubai tarkoittaa ”money”, mikä on sopiva nimi tälle paikalle.

Emirates on maailman suurimpia lentoyhtiöitä, jota olen käyttänyt useampaan kertaan. Yhtiön kotipaikka on Dubai.

Emirates-kone Teheranin kentällä

Maa koostuu seitsemästä emiirikunnasta, joista olen käynyt kahdessa (Abu Dhabi ja Dubai).

En löydä arkistoista lainkaan tekstejä Dubaita koskien, vaikka olin siellä neljä yötä. Valokuvien pvm-merkinnät ovat vuodelle 2006 (sähköpostiaikakautta) ja kopiot 2008 (Facebook-kautta), mitkä eivät voi pitää paikkaansa, koska 2006 tulin Suomeen Tansaniasta ja 2008 Tokiosta. Tulin Suomeen Sri Lankasta 2007, ja olen ensin lentänyt Abu Dhabiin. Aurinkomatkat teki ryhmämatkoja Emiraatteihin ja olen onnistunut saamaan kotimatkan Suomeen sitä kautta. Tekstit perustuvat muistikuviin.

Facebook rajoitti 2007 valokuvat 60:een ja tekstit saivat olla 1000 merkin pituisia. Olen 29.11.2007 kirjoittanut Dubaissa useita 1000 merkin juttuja, mutta vanha FB-sivusto ei niitä löytänyt. Heinäkuussa tuli uusi käyttöliittymä ja ne löysivät kaksi juttua hakusanalla ”Dubai”. Yhden löysin juttunumerolla 3, mutta jutut 2 ja 4 eivät löydy. Vanhan toiminnon toimintolokista (vanha versio) löytyi tekstit 2 ja 4 sekä muutakin piiloutunutta. Tämäkin sattumus kertoo, ettei FBia voi pitää arkistona. Toki suurempi riski on se, että kaikki tarinat poistetaan jonkun yhteisösäännösten vastaisiksi tulkitun ilmaisun takia.

Abu Dhabi

Saavuin Abu Dhabiin myöhään illalla noin kello 23, jolloin oli jo pimeää. Taksi vei minut lentokentältä kaupunkiin, mutta väitti ettei siellä ole hotelleja. Katselin kaupunkia mäen päältä. Olin pulassa. Mies varmasti valehteli, mutta minkäs teet. Vaihtoehtona olisi poistua taksista ja lähteä pimeään reppu selässä. Tai kysyä taksimieheltä, mitäs nyt tehtäisiin. Hän sanoi vievänsä minut Dubaihin 30 US dollarilla.

Abu Dhabista on matkaa Dubaihin 125 km.  Siispä matkaan. Tiesin, että minua huijataan, mutta uudessa maassa keskellä yötä ei ollut vaihtoehtoja.

Booking-sivustolla pelkästään on 125 hotellia (2020). Minulla ei 2007 ollut älypuhelinta, josta hotelleja olisi voinut etsiä.

Dubai

Tultiin jonkun hotellin eteen Downtownissa noin kello kahden aikaan yöllä. Sisään pääsi.

Kaupunki oli täynnä turisteille tarkoitettuja jalokivi- ja vastaavia kauppoja. Eniten ihmetytti tekosaaren rakentaminen merelle. Siitä on tullut ökyrikkaiden alue, jonka hotellit ovat reppumatkailijalle mahdottoman kalliita.

Mieleen ovat jääneet burkaan pukeutuneet huorat, jotka etsivät huijattavia turisteja avoimesti keskellä kaupunkia. Paikalliset miehet tulivat varoittamaan, ettei niiden mukaan pidä lähteä. Naiset kuulemma ryöstäisivät minut putipuhtaaksi.

2007 rakenteilla ollut tekosaaari ”Palm Jumeirah” valmiina. Kuva TripAdvisor 2020.

14.7.2020 löytämäni Dubai-kertomukset:

Dubai

25. marraskuuta 2007

Hullu juttu. Tässä olisi hyvät pelit skype puheluihin sekä ilmaisiin että superhalpoihin kännykkäpuheluihin, mutta en pääse tiliini käsiksi. Kun aloin ihmetellä asiaa tarkemmin, tuli ilmoitus

We apologize the site you are attempting to visit has been blocked due to its content being inconsistent with the religious, cultural, political and moral values of the United Arab Emirates.

Eikö se ollut suomalainen firma joka kävi laittamassa tänne suodattimet. Ovat pojat Nixussa innostuneet työstään liikaa.

Torstai, 29. marraskuuta 2007

1 Kerta kiellon päälle. Kävi sitten niin että ostin lomalentokoneesta jämäpaikan Dubaista suoraan Suomeen lauantaiyönä. Se oli niin paljon halvempi ja kätevämpi tapa tulla Suomeen, että rahaa säästyy vaikka hotellit ovat täällä aika kalliita. Sikakalliita. Mutta minulla kävi sen pakistanilaisen nuoren miehen kanssa sikäli tuuri, että hän kaikista tuhansista hotelleista vei minut paikkaan, jossa yö maksaa alle 70 usd, eli nykykurssein alle 50 euroa. Sillä rahalla olisi Sri Lankassa asunut luksushotellissa superaamiaisineen, mutta täällä sillä saa vain räkälän tasoisen pienen murjuhuoneen. Mutta siellähän vain nukutaan, joten ei haittaa. Olin 3 tähden hotellissa aamiaisella ja katsoin samalla huonehinnat. Kolme kertaa omani.

Kävin myös Hyattissa kahvilla, vain tuplahinnat. En katsonut huonehintoja, varmaan miljardin. Siellä ne ökyrikkaat asuvat. Valtavan iso ja ruma hotelli meren rannalla. Onneksi se keinotekoinen kaupunki tulee mereen juuri Hyattin eteen. 

2 On sitten aikaa tutustua paikkaan. Mieluiten olisin mennyt bussilla Omaniin, jonne on matkaa vain 180 km norjalaistyyliseen turistirysään. Mutta maassa on juuri tällä viikolla kansallisuusjuhlat, eikä sinne oteta nyt turisteja. Todella harmittava takaisku.

Tämä ei ole mikään oikea maa. Alunperin tämä oli hiekkaerämaata, jota paimentolaiset asustivat kameleineen. Sitten täältä löytyi öljyä. Ja kuten velipoika sanoo, maailmassa on yhä enemmän ihmisiä, joilla on rahaa enemmän kuin järkea. Itsekin alan kallistua siihen, ettei maapallon ongelma ole köyhyys, vaan rikkaus. Rikkaat ovat jotenkin ihan kaheleita kuluttajia. Täällä on kaikki huonon itsetunnon omaavan kansan keinotekoiset rikkaudet. Niin paljon kuin protestoin hiihtoputkia vastaan, niin täällähän on laskettelurinteet tehty lumesta, ei siis hiekasta. Ja lämpötila on melkein aina 30 astetta, pahimmillaan 45. Kävelin aamulla meren rantaa pitkin monta kilometriä.

3 Nyt ne rakentavat sinne mereen jotain merikaupunkia, jonne pääsee autolla, mutta jossa on jokaiselle merinäköalat. Tekomaa tehdään kuin saniaisen lehdet. Tie keskellä on lehden varsi ja sitten lehtien haarat ovat niitä paikkoja, jonne rakennetaan talot. Molemmin puolin taloja on meri.

Täällä jäähdytetään ihan hirmuisesti. Talot ovat ökykomeita ja huoneiden korkeudet tuplasti sen mitä Euroopassa. Kaikki on keinotekoista. No miten tällainen maa toimii. Sheikit eivät tietenkään tee mitään. Kaikki työt ja etenkin paskahommat tehdään siirtotyöläisillä. He eivät saa kansalaisuutta. Heille maksetaan huonoa palkkaa, ja työnantaja kiristää pitämällä passit. Usein nämä thaimaalaiset ja muut kaukoidän naistyolaiset ovat samalla seksiorjia työpaikassaan. Jos ei ole työpaikkaa, poistetaan maasta.

Se selittää mikseivät somalit tule tänne, vaan tulevat Suomeen. Tännehän on lyhyt merimatka Somaliasta ja uskontokin on sama. 

4 Mutta täällä ei ole sossua, vaan pakkotyö edessä, joten parempi tulla Suomeen Kelan työntekijäksi.

Täällä on paljon mustia. He ovat aika vauraan oloisia. Eiväthän arabit mustia olleet. Piti kysyä. Ovat alkuperäisiä emiraatteja. Siksi luuhaavat vain ostoksilla. Sitten täällä on aivan hemmetin paljon venäläisiä. Niin paljon, että ravintoloissa ruokalistatkin on venäjäksi ja monen kaupan ikkunassa on venäjänkieliset mainokset. Mielestäni nyt on viimeinen aika suomalaisten lopettaa venäläisten auttaminen ja Pietarin jätevesipuhdistamojen rakentaminen meidän rahoillamme. Sillä venäläiset eivät ole täällä aurinkoa ottamassa vaan kuluttamassa. He menevät hienoimpiin kauppoihin ja rouvat tulevat kymmenien kassien kanssa kaupasta ulos. Täällä on jopa kultakaupunki, eli kaupunginosa, jossa on katettu kultakauppojen keskittymä satoine ellei tuhansine kauppoineen.

Miten tämä voi toimia. Tämä on suomalaiselle hirmu kallis. Se taas johtuu dollarin ja euron suhteesta maan rahaan dirhamiin.

5 Kun viedään öljyä huippukalliilla rahan vaihtosuhteella saadaan hirmuisesti rahaa. Ne tuhlataan kaikkeen keinotekoiseen elämään. Sillä rahalla voi ostaa vaikka koko maailman tavarat, eihän täällä ole omasta takaa mitään muuta kuin hiekkaa. Tämä Dubai on kuin hemmetin iso Keskisen kyläkauppa. Kaikkea kallista tavaraa on kaupan, rihkamaa ei juurikaan näe. Siinä selvä ero koyhän ja rikkaan maan välillä. Ja venäläiset tulevat ostamaan tämän kaiken.

Olen aika varauksellinen tämän nähtyäni siihen, että venäläiset saavat vapaasti ostaa koko Suomen. Heillä on niin hirmuisesti kaasu- ja öljyrahaa, ja mehän maksamme itse huippukalliilla energialla venäläisille heidän ostamansa suomalaiset maat ja firmat. Voiko hullumpaa olla. Ei tarvita sotaa, itse asiassa tämä on paljon helpompaa ja halvempaa kuin sotiminen. Ostaa koko Suomen ja suomalaiset itse maksavat sen. Nerokasta. Amerikkalaiset haaskaavat biljardeja Irakiin, eivätkä koskaan saa sieltä mitään.

6 Täällä on aika paljon katuhuoria. Minua on ihmetyttänyt se että he pukeutuvat samanlaiseen mustaan kaapuun ja huiviin. Onkohan se joku valtiollinen univormu. He hymyilevät kauniisti ja pyytävat kotiinsa. Yksin kulkeva vanha mies lienee helppo saalis aina kaksittain kulkeville huorille.

Kun sanoo että kaikki rahat ovat hotellin turvasäilössä, jättävät rauhaan. Se on ollut jännää, että jos juttelee pari sanaa enemmän, tulevat paikalliset miehet varoittamaan, että nuo ovat varkaita ja vievät kaikki rahasi.

Taksit ovat tylyjä. Yritin yksi aamu saada taksia, mutta ne eivät suostuneet lähtemään minnekään. Kun on rikas maa, taksi voidaan palkata vain koristeeksi kaupunkiin. Mitenkähän pääsen lentokentälle. No oli siitä se hyvä puoli, että oli pakko opetella bussilla kulkeminen ja veneellä kulkeminen paikasta toiseen. Löysin Finnairin toimistonkin vene- ja pitkän kävelymatkan jälkeen, vaikka oli tiedossa vain 4-5 km pitkän roadin nimi. Samalla näki tämän maan hulluutta oikein paljon.

7 Nyt on torstaiaamupäivä. Olen ihan tyytyväinen siihen, että olen vielä pari päivää täällä. Haen vielä uusia paikkoja. Vaihtoehto kun olisi pimeä ja kylmä Suomi, jossa ehdin olla ihan tarpeeksi ennenkuin kevään aurinko sulattaa lumet.

Western Union on täällä tärkeä. Kun kaikki työt teetetään vierastyöläisillä, he saavat rahaa, josta osa lähetetään kotimaahan. Malediiveilla näin tällaisen paikan aivan täpötäynnä. Etenkin Halloween päivänä oli kadulle asti 100 m jono. Mietin mitä tämä on. Jonossa oli enimmäkseen nuoria miehiä. Maa on itse köyhä, eivät he mitään rahaa lähetä. Mutta kuka lähettää. En keksinyt muuta kuin eurooppalaiset naisturistit, jotka maksavat lomamatkansa iloista ikuista vekseliä rattopojille.

Tässä maassa on alle 5 milj asukasta, siis Suomen oloinen. Laskettelurinteetkin ovat nyppylöitä kuten Etela-Suomessa. Voisiko siis täällä asua. Sitä pohdin kun kuljin pitin katuja eilen. Täällä uskonnon kaavamaisuus on häviämässä farkuille ja muulle länsimaiselle.

8 Viinaakin saa turistihotelleista. Yritin katsekontaktia täyshunnutettujen naisien silmiin. Jos se joskus onnistui, se kesti vain sadasosasekunnin. Osaan vielakin mitata sen pituuden, kun Mieto sen meille niin karvaasti opetti olympialaisissa 1980. Kun nainen näyttää kasvonsa, ovat ne aika raskaasti meikatut, kuten sen Bhutton Pakistanissa. Naiset ovat aika rotevia, joten he kyllä sopisivat töihin paremmin kuin pienet thainaiset, joita täällä on paljon.

Ei täällä naisia kivitetä, ei tosin ole kiviäkään. Hiekka ei paljoa sattuisi. Mutta eiväthän rikkaat muslimit muuta Suomeen, joten vertailu muslimimaahan on vähän ontto, jos mietin mitä käy kun Suomi konvertoidaan islamilaiseksi maaksi. Piilevänä toki kaikki on, ja aina voi joku vanhoillinen siipi viedä vallan kuten Iranissa. Juuri Saudi-Arabiassa sai joukkoraiskattu nainen 200 raipaniskua ja raiskaajat eivät saaneet mitään rangaistusta. Ei käynyt pääministeri pyytämään anteeksi naisen puolesta. Olemme niin tekopyhiä.

9 Hyvää ruokaa täältä on vaikea saada. Niin mitä se arabialainen keittiö onkaan. Täällä on hampurilais- ja kebab paikkoja joka nurkassa, mutta kunnon ravintolaa ei löydä. Eilen kävelin 2 tuntia illalla etsien ruokapaikkaa, pitzeria oli se mihin piti tyytyä. No, tässä suhteessa Suomi on jo pitkalle konvertoitu valmiiksi. En kyllä näe mitä ihmeen monikulttuuri-ihanuutta on syödä päivästä toiseen pikaruokia kebab paikoissa.

Lähtö lauantaina on klo 5 jälkeen Dubaista ja suora lento tulee Helsinkiin ennen aamukymmentä. Lippu maksoi yli 400 dollaria, mikä on aika vähän nyky eurokursseilla. Tällaisia sattumia kannattaa katsastella, jos on tulossa Suomeen jostain kaukaa. Reittilentojen liput olisivat olleet 3 kertaa kalliimmat ja niissä olisi ollut ainakin yksi välilasku.

Lomamatkakohde

Kun omat matkamuistot eivät löytyneet, kopioin muutaman rivin Apollomatkat-lomamatkaesitteestä. Varsin mielenkiintoista rikkaalle öljyvaltiolle, jonka valtauskonto on islam.

Dubai hurmaa matkailijan. Täällä kaikki tehdään vähän suuremmin, joten huikean korkeat pilvenpiirtäjät, satamat luksusjahteineen, upeat saaret ja elegantit ravintolat ovat arkipäivää.  

Dubai Downtown on moderni kaupunginosa, jossa monet Dubaihin liitetyt mielikuvat kohtaavat todellisuuden. —  Dubai Jumeirah Beach on Dubain rantakohde, täällä sijaitsee myös suuri vesipuisto Wild Wadi Water Park. Dubai Jebel Ali on rauhallinen rantaparatiisi upean golfkentän läheisyydessä Dubain ulkopuolella, ja palmunmuotoisella tekosaarella Palm Jumeirahilla kohoavat osa alueen korkeatasoisimmista luksushotelleista.

Dubai Mall on maailman suurin ostoskeskus; 1200 liikettä, luistelukenttä sekä hai-akvaario. Dubai Mallin vieressä on maailman korkein rakennus, Burj Khalifa – vaikuttava torni joka kohoaa 828 metrin korkeuteen kohti taivasta.

Dubaissa on rantaloman lisäksi paljon aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi laskettelu keskellä aavikkoa Ski Dubai -hiihtokeskuksessa?