Kypros

Kyproksen tasavalta (kreik. Κυπριακή Δημοκρατία, Kypriakí Dimokratía, turk. Kıbrıs Cumhuriyeti) eli Kypros (kreik. Κύπρος, Kýpros, turk. Kıbrıs) on valtio Kyproksen saarella itäisellä Välimerellä. Se on de jure ainoa kansainvälisesti tunnustettu valtio saarella, mutta hallitsee siitä de facto kahta kolmasosaa. Noin kolmasosa saaresta on Turkin miehittämänä ja Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan hallussa (asukkaita noin 350.000). Tasavallan 1,2 miljoonasta asukkaasta 99 % on etnisiä kreikkalaisia. Kyproslaisten enemmistö puhuu kreikan kieltä ja kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Kyproksen tasavallan pääkaupunki on Nikosia (asukkaita 62.000) ja suurin kokonaan tasavallan alueella oleva kaupunki Limassol.

3. maaliskuuta – 10 maaliskuuta 1998

Nikosia

Olin luennoimassa konferenssissa ”Euro-Med Net 98”. Aiheeni oli Internet taloushallinnossa, jossa Suomi tuolloin oli kärkimaa/-maita maailmassa.

Nikosia on sekä Kyproksen että vain Turkin itsenäiseksi tunnustaman Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan pääkaupunki. Maiden välillä Nikosiassa on korkea aita. Olin mustaksi maalatun korkean aidan takana ja kosketinkin sitä. Jälkikäteen on harmittanut, miksen mennyt rajanylityspaikalle, sillä tämä maa on edelleen kokematta.

Limassol

Venäläinen ravintola Limassolissa. Kuva paikan FB-sivuilta.

Tilaisuuden jälkeen olin muutaman päivän Limassolissa. Se muistutti venäläistä kaupunkia, sillä pankkien, ravintoloitten ja monien kauppojen nimet olivat kyrillisin kirjaimin. Myös monissa ravintoloissa pääkieli oli venäjä, mutta toki ruokalistat olivat myös englanniksi ja kreikaksi. Venäläiset piilottivat valtiolta varastamiaan rahoja jo 1998 Kyprokselle.

Kyproksen omat viralliset kielet ovat kreikka ja turkki.

Bussimatka Nikosiasta Limassoliin 95 km.
Pohjoisessa Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta