Iran

Tehran, Iran, perjantai 4.10.2019, muslimien pyhäpäivä
(Suomessa sanotaan Teheran)

Täällä kello on puoli tuntia edellä Suomen aikaa. Todella harvinainen tapa ajan määrittämiseen.

Tulin 23 tunnin väännön jälkeen hotelliin ja kirjoitan kaiken muistiin, kun asiat ovat vielä tuoreina.

Lähdin kivasta Yerevanin MyHotel´sta klo 14 taksilla kentälle. Olin kuitenkin 2 tuntia liian aikaisin, sillä tiski avattiin vasta 16.50 kaksi tuntia ennen lentoa.

Musliminaiset jonottivat jo tiskille kun menin katsomaan paikat. Eli olivat siellä olleet varmaan koko päivän. Pakko sanoa, että pukeutuminen ja täydellinen kasvojen hoitamattomuus (muuta ei näekään) tekee nuo naiset rumiksi kun ovat täyttäneet 50 vuotta.

Ihmettelin, miten ihmisillä voi olla noin monta isoa laukkua matkassa. Jotkut naiset eivät edes jaksaneet nostaa laukkua liukuhihnalle, niin paljon siellä oli kiviä ja kenkiä. Oma reppuni painoi 6,7 kg, mutta laitoin sen ruumaan, koska se on paljon kätevämpi tapa kentällä oleskelun takia.

Välilasku oli Dubaissa, jonne kone laskeutui 23.30. MM-kisojen pitopaikka Doha on toisessa maassa mutta kivenheiton matkan päässä. Kun koneesta tuli ulos, sai kokea millaisessa kuumuudessa ja kuivassa ilmassa maraton juostiin ja 50 km käveltiin. Aivan puhdasta sadismia tuollainen urheilu. Ateenan 28 astetta ei ollut mitään tuon rinnalla, vaikkei asteita tainnut olla kuin muutama yli 30.

Dubain kenttä on valtava. Pelkästään siirtyminen toiseen terminaaliin tuntui kuin olisi matkustanut Helsingistä Tikkurilaan. Kenttä on kuin Tuurin kyläkauppa, täynnä kaikenlaista kauppaa, enimmäkseen kallista ruokaa ja kallista luksustavaraa tarjolla. Eipä luksuskaupoissa ollut yöllä asiakkaita, onkohan päivälläkään. Kun katteet ovat roisit, riittää kun saa yhden rannekellon myytyä viikossa.

Kun kone laskeutui Khomeinin kansainväliselle kentälle tapahtui mielenkiintoinen episodi. Kymmenet koneessa olleet naiset ottivat kassista mustan kaavun ja laittoivat päälleen. Edessäni olleella naisella ei ollut huiviakaan lennon aikana, mutta niinpä musta huivi peitti hänen kasvonsa kun lähdettiin koneesta. Vaikka he tulivat Dubaista, he pukeutuivat säkkiin vasta Iraniin laskeuduttua. Dubai on matkustajien keruupaikka, ties mistä tulivat. Osa ehkä Suomestakin.

Jos joku vielä Suomessa väittää, että naiset pukeutuvat omasta halustaan huiviin ja mustakaapuun, sanon heille, että uskotteko myös joulupukkiin.

Sain viisumin, mutta 1,5 tuntia siinä meni. Koko maailman kattava matkavakuutukseni If´ssä (alunperin otettu Teollisuusvakuutukseen) ei kelvannut ja jouduin ostamaan paikallisen vakuutuksen. Maksoin vakuutuksen samalla 20 euron setelillä, jonka sain takaisin viisumin maksusta. Vaan se ei kelvannut, koska yhdessä kulmassa oli pieni ryppy. Nämä maksupaikat olivat vastakkain käytävällä.

Hotelli piti olla, jotta sai viisumin. Olin maksanut 1 yön netissä ja se kelpasi. Sitten jäi epäselväksi tarvitsinko paluulentolippua etukäteen, eivät ainakaan syynänneet sitä, vaan tulolippua Tehraniin. Kovin oli verkkaista puuhaa ja siihen se aika meni, vaikkei meitä ollut kuin 3 viisuminhakijaa.

Täällä olen miljonääri. Automaatista ei saanut rahaa, joten vaihdoin 150 euroa. Ajattelin että se menee 5 päivässä kun hotellin maksaa kortilla. Mutta sain monta miljoonaa ja nyt olen hukassa. Mihin peitän nuo rahat kun lähden kävelylle. Olisin kuin Michelinin rengasmainoksen miesoletettu, jos nuo laitan rahalaukkuuni paidan alle.

Taksitiski sanoi, että kaikki taksit maksavat kaikkialle miljoonan eli 25 euroa. Pidin sitä kalliina ja menin ulos, jossa autosta päätellen pimeä taksi lupasi viedä 100.000 eurolla. Kun otin rahanipun taskusta, oli siinä vain 500.000 rialin seteleitä. Ajattelin olla höveli ja sanoin, että ok. Mutta tuokin pimeä taksi halusi miljoonan, mutta täällä otetaan viimeinen nolla pois tuli hotellin vahtimestari selittämään. Menin sen verran sekaisin, että annoin sitten sen miljoonan, mutta tippi jäi antamatta.

Laskin seteleiden määrän. Minulla on nyt 18 miljoonaa ja 255.000 rialia. Pakko mennä kahvilaan harjoittelemaan. Siis jos minulla on 1,8 miljoonaa (viimeinen nolla pois) olen saanut liian vähän. Jos rahaa todella on 18 miljoonaa olen saanut liikaa. Netin laskureiden mukaan minun olisi pitänyt saada 7 miljoonaa.

Näin alkoi ensimmäinen päivä Tehranissa. Nyt suihkuun ja kaupungille. Kello on 13. Hotelli on ihan kiva ja otin netistä extrapienen huoneen 50 dollarilla, mutta tämähän on iso kahden hengen huone. Hotellin alueelle pääsi vain vartioidun portin kautta, joten kaipa sitä ollaan loppuaika kuin herran kukkarossa.

Täällä on surkea netti, eikä se jaksanut julkaista juttua kuvineen. //Päivitys, FB ei toimi, twitteriin ei pääse lainkaan.