Osallistuin viittomakieliseen vaalipaneeliin 24.3.2015 Vantaalla. Paikalla oli kaikkien puolueiden edustajat, joista kolme kansanedustajaa.

Viittomakielisillä on monia huolia yhteiskunnassamme. Työn saanti oli paljon helpompaa aikaisempina vuosikymmeninä. Yhteiskunnan huonot käytännöt ja kilpailuttaminen ajavat myös kuuroja hankaluuksiin. Kuurot tarvitsevat tulkkausta asioidensa hoitamiseen kuulevien yhteiskunnassa. Aiemmin tulkkaus järjestettiin paikallisten tulkkikeskusten avulla. Sitten tulkkaus kilpailutettiin ja nyt tulkkeja järjestetään maakuntien yli. Turkuun tulkki voi tulla jostain Tampereen takaa, vaikka Turussa tulkkeja on. Voi vain kuvitella kuinka kalliiksi tämä tulee kun tulkille on maksettava matkakorvaukset ja matka-ajan palkka.

Tämäkin kilpailutus on johtanut palvelun heikkenemiseen ja kustannusten nousuun.

Vendela edestä

Vendela edestä

Vendela takaa

Vendela takaa

Paikalla oli pojantyttäreni Vendela, joka oli pukeutunut Paulin vaalimainokseksi.

Koulun penkillä

Keskimmäinen poikani Jukka ja nuorin poikani Juha olivat Mikael-koulun oppilaana Mikkelissä vuosina 1993 – 1996. Perheemme oli tyytyväinen koulun opetuksen tasoon. Espoon kuurojen koulu, jossa pojat kävivät ala-asteen, oli enemmänkin päiväkoti kuin koulu.

Ensimmäisten kouluvuosien aikana yhteydenpito viikolla poikiin pidettiin teksti-/tulkkauspalvelun avulla. Netti teki tuloaan ja ostimme kouluun ensimmäisen tietokoneen koululaisten sähköposteja varten. Kuuroille kännyköiden tekstiviestit antoivat aidon yhteydenpitovälineen ja netti avasi yhteydet koko maailmaan. Tänään kuurot keskustelevat keskenään näppärästi älypuhelinten välityksellä.

Pakkoruotsi-keskusteluun aivan uuden ulottuvuuden tuo se, että kuurotkin joutuvat opiskelemaan yläasteella ruotsin kieltä pakollisena B-kielenä, vaikka heille suomen ja englannin kielen opiskelu äidinkielen, viittomakielen, ohella on jo suuri ponnistus. Suomen lisäksi englannista on netin myötä tullut kuuroille välttämättömyys. Ruotsin kielen opiskelu tässä tilanteessa on turhaa ja jopa vahingollista kuurojen menestymiselle elämässä.

Elämä on sattumusten summa. Juhan avovaimo on ruotsalainen Maja ja heidän ensimmäisen lapsensa Vendela on kuuleva.

Viittomakieliset työmarkkinoilla

Vammaisten ja kaikkien niiden, jotka eivät pärjää markkinatalouden ehdoin työmarkkinoilla, työllistäminen olisi ensisijaisesti kuntien ja valtion tehtävä. Palkataan vaikka kaksi henkilöä yhteen virkaan, jotta kaikki suomalaiset voivat saada arvokkaan mahdollisuuden elämässään. Tänään julkinen sektori haluaa positiivisella syrjinnällä tukea maahanmuuttajien työllistämistä. Kotimaiset tukea tarvitsevat ihmiset jäävät jalkoihin. Positiivinen syrjintä kuuluu ensisijaisesti suomalaisille vammaisille ja vasta sen jälkeen ulkomaalaisille.

Vammaiset jos ketkä tarvitsisivat arvonlisäverottomuuden alle 50.000 euron liikevaihdolle, jos he alkavat yrittäjiksi.

Paulin kolme poikaa

Jukka on ollut vuodesta 2003 alkaen vanhimman poikamme Miikan yrityksessä töissä. Mitään tukea työllistämiseen ei saa. Tukea annetaan pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien työllistämiseen. Tässäkin yhteiskunnan arvot ovat menneet vinksin vonksin.

Juha on Kuurojen Liiton nuorisosihteerinä.